Miksang Fotografie is in de basis al Corona proof
27 oktober 2018 
3 min. leestijd

Miksang Fotografie is in de basis al Corona proof

Mede omdat we een deel van de dag buiten zijn. Een belangrijk onderdeel van de training zijn de visuele oefeningen die we als groep buiten oefenen, en daarna ga je zelf op pad met de Miksang foto-opdracht. 

Iedere dag ga je op pad met een nieuwe foto-opdracht en dit doe je individueel. Het is makkelijk zelf afstand te houden als je onderweg bent, al slenterend.

Corona-proof in de Miksang trainingsruimte

Het ochtendprogramma vindt plaats in de trainingsruimte op de trainingslocatie in Zandvoort. in deze Miksang trainingsruimte is de 1,5 meter gegarandeerd en alle nodige maatregelen worden getroffen. 

Voor de risicoreductie is er ook een hoogwaardige luchtreiniger aanwezig met HEPA filter, UVC-lamp en ionisator(ozonvrij) aanwezig.

Praktisch 1,5 meter afstand houden is Corona-proof

In de trainingsruimte is 1,5 meter afstand houden gegarandeerd. Het praktisch afstand houden gaat als volgt: er is zitruimte om naar de lezingen te luisteren en tijdens de uitwisselingen en de foto-besprekingen. In de middag zit je in de werkruimte aan een tafel om jouw foto’s uit te zoeken. Bij het heen en weer lopen voor koffie en thee, voor een toiletbezoek en als je jouw fotoselectie op een USB stick aan mij geeft houd je zelf de afstand in de gaten.

Afstand houden van jezelf is altijd Corona proof!

Hoe houd je afstand van jezelf? 

Dit is een nieuwe vraag ;-) En zeer toepasselijk in deze tijd van veel thuis zitten en niet weg kunnen naar vakantieoorden over de grens.

We houden zoveel en zo goed mogelijk afstand op een praktische manier, en hebben nu ook de gelegenheid om vooral erg dicht bij onszelf te komen.

Dit is een andere manier van afstand houden die we nu gaan belichten. Een onderdeel van de Miksang Fotografie training is dat je met afstand leert kijken naar je gedachten. Hier is dat in de context van kijken en zien.

We zijn namelijk zo gewend aan het denken, dat we zelfs het denken toepassen om anders te denken. In het kort komt het er op neer dat als we merken dat ons denken niet behulpzaam is, of als we graag op een nieuwe manier naar iets willen kijken, we beginnen met andersoortige gedachten in onszelf toe te laten. Of je bedenkt zelf nieuwe gedachten of je neemt gedachten van anderen tot je.

In Miksang zit er in de instructies en de visuele oefeningen om afstand te nemen van ALLE gedachten. We oefenen dit in korte periodes. We creëeren bewust een hiaat waarin we onze gedachten met rust laten.

Waarom is afstand nemen een goed idee?

Waarom is afstand nemen van gedachten een goed idee?

Diverse onderzoeken over de effecten en de effectiviteit van mindfulness meditatie wijzen uit dat we ons ongelukkig voelen vanwege de vele gedachten die we denken. We spenderen zo’n 49% van de tijd waarin we wakker zijn met het denken van gedachten waar we niet blij van worden. Op langere termijn worden we hier ongelukkig van. 

Ook wijst dit onderzoek uit dat er twee aspecten zijn waar we blij van worden:

  1. Als we dingen doen, in actie zijn, met sport en hobby’s en creatieve dingen dat we daar juist blij van worden. We denken dan namelijk weinig, en het doen en samenzijn roept fijne gedachten in onszelf op.
  2. Sociale activiteiten; we worden blij van het samenzijn met anderen. Dit heeft weinig uitleg nodig!

Hoe kunnen we nog meer afstand nemen zodat we blij worden? Dit is waar mindfulness meditatie in bijdraagt. Je leert afstand te nemen van gedachten die doorgaand komen en gaan, en dit draagt bij om op vriendelijke wijze bij je innerlijke zelf terecht te komen. Meditatie doe je op een heel diepe manier ontspannen, tot op cellulair niveau, zelfs als je denkt dat je geen goede meditatie sessie had ;-)

Afstand nemen van je gedachten

Met meditatie en mindfulness leer je begrijpen hoeveel je denkt en hoe je denkt. Je begint met je gedachten met rust te laten: je pauzeert. Met behulp van een praktische instructie pauzeer je je denken, en je richt je aandacht op jouw ademhaling en op de sensatie van je lichaam en het zijn in de ruimte.

Vaak voelt het alsof het denken onophoudelijk doorgaat. Je wordt gek van jezelf! Ken je dat..? 

Je raken geobsedeerd of je doet je uiterste best om niet aan te denken aan lastige dingen. Dit vergt veel inspanning, en het helpt niet op langere termijn.

Met mindfulness meditatie en eigenlijk allerlei ontspanningsoefeningen, zoals yoga, tai-chi ontspan je jouw unieke denken. Te beginnen met rustig ademen en jouw aandacht op je ademhaling plaatsen. En dan observeer je jouw gedachten. Dat kan best wel schrikken zijn, zoveel gedachten en achter elkaar door! Dat is inderdaad zo, maar dat is geen probleem; hier kijk je met vriendeljikheid naar en keer je terug naar je ademhaling of naar het zijn (in de ruimte).

Met de lichte inspanning van ontspannen ademen kom je gaandeweg erachter dat jouw denken al hiaten heeft, en niet een doorgaande stroom van gedachten is.

Deze relatief eenvoudige inspanning is het afstand nemen van gedachten! En zo kom je in een andere ruimte terecht in jezelf, een ruime innerlijke ruimte.

In de training van Miksang Fotografie zit geen traditionele mindfulness meditatie, maar de basis hiervan zit wel verweven in de visuele oefeningen.

In Miksang Fotografie combineren we 2 soorten van afstand

Corona-proof 1: het is makkelijk onderling afstand te houden op de trainingslocatie, en buiten terwijl je rondslentert met je camera.

Corona-proof 2: je neemt afstand van jouw schijnbaar doorgaande stroom gedachten om in je innerlijke ruimte terecht te komen.

Zo kunnen we samen onbevangen kijken, en dit is natuurlijk Corona-proof 😉

Over de schrijver
Mijn camera neem ik altijd mee. Altijd! Als ik naar de supermarkt om de hoek ga of naar de vuilniscontainer of buiten mijn band oppomp of op bezoek bij vrienden. De levendige ervaringen van geraakt zien is en blijft een verrassend heerlijk iets. Vanuit verbondenheid met mijn kinderlijke blik genieten van alledaagse schoonheid, waar ik ook maar ben, houdt me jong en jeugdig. Ik ben graag en vaak in de keuken te vinden en op mijn balkon tuinier ik verticaal. De Zandvoortse zee en duinen zijn mijn achtertuin waar ik geregeld induik en onderdompel in het zilte ;-)
Reactie plaatsen