De 4 aspecten van aandacht in Miksang Fotografie kunnen we trainen
09 december 2021 
5 min. leestijd

De 4 aspecten van aandacht in Miksang Fotografie kunnen we trainen

In Miksang Fotografie ligt de nadruk op 4 specifieke aspecten van aandacht. Zodat jij goed kan worden in je aandacht bijeenhouden. 

Als je je aandacht bijeen houdt - bij één iets tegelijk zien - kan je beter en makkelijker opmerken wat je zomaar ziet, en hier wat langer bij blijven om het in te nemen. Je ervaart bewuster hartverbinding en kan bewuster zien vanuit je hart ervaren.

Niet alleen op rustige plekken en omgevingen - want dan gaat bijna alles makkelijker - maar in ieder soort omgeving; een winkelstraat op zaterdagmiddag, tijdens een familiebijeenkomst, tussen de andere ouders bij school die kletsen terwijl ze op hun kind wachten, al wandelend op het strand op een zonnige zondag. 

Omdat jij de innerlijke rust hebt kan je beter opmerken als je een moment van geraakt zien ervaart.

Mindful betekent letterlijk 'aandacht' 

Als je mindful bent, ben je aandachtig: je bent met bewuste aandacht bij iets.

Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het wordt! Zoals je ook ooit geleerd hebt om te denken, en betekenissen te geven; door het veel te doen ben je hier erg goed in geworden ;)

Makkelijk met je aandacht bij het ene kunnen blijven geeft rust, je lichaam functioneert optimaler, het vermindert stress, je kan beter pauzes inlassen, het kan een betere focus geven en je geniet voldoening. 

In onderzoeken wordt tegenwoordig meer en specifieker onderzocht om  de effecten op het lichaam en welzijn wetenschappelijk en medisch te onderbouwen. De positieve effecten worden beter zichtbaar in alle onderzoeken en laten vele overeenkomsten zien.

Als jij al bekend bent met mindfulness dat is het duidelijkste bewijs hoe het voor jou voelt en welke baat jij ervaart.

Maar je hoeft geen mindfulness training te hebben gedaan om te leren hoe je mindful fotografeert.

Je bent altijd al aandachtig

Dit is het leuke van aandacht; je altijd al aandachtig! 

Je bent nooit niet aandachtig.

Zelfs nu, bij het lezen van deze woorden en wat er verder in de ruimte gebeurt - muziek op de achtergrond, tv die aanstaat, de wind buiten, kookgeluiden, geroezemoes, gebrom van de koelkast, bladergeruis van een boom die een open raam naar binnen komt, een vliegtuig die langs komt.

Je neemt altijd iets waar, en daar is je aandacht.

Onze aandacht is altijd ergens: 'aandacht' kan niet uit staan.

Je aandacht is altijd 'aan'. Er is geen aan- of uitknop.
Jouw aandacht kan wel licht zijn, vol, versnipperd, gericht, open, nauw, wijd etc.

Als je zegt "ik was er met mijn aandacht niet bij" bedoel je eigenlijk dat je niet bij het gewenste aandachtig was. Je was hartstikke aandachtig, maar bij iets anders.
En als je dit opmerkt dan kan je jouw aandacht weer richten op het gewenste; bij de les, de spreker, de trainer, de afwas, de film, het lezen of wat voor activiteit dan ook.

Ken je dat? Dat je iets leest, en na twee alinea's opeens opmerkt dat je wel een soort van gelezen hebt en zelfs de bladzijden omgeslagen, maar geen woord opgenomen hebt? En je leest het opnieuw, nu met bewust aandachtig ;)

Zelfs als je slaapt ben je met je aandacht ergens... Je valt niet in slaap in een vacuüm waar je zonder aandacht bent. Als je droom ben je met je aandacht in de droombeleving. Soms voelt de ervaring van een droom net zo echt is als dat je wakker bent. En soms herinner je nog een glimp van je droom voordat je overgaat in denken over andere dingen of uit bed gaan en de droom acuut vergeet. Ook in het moment van de lichte droomherinnering heb je het besef van aandachtigheid.

Je neemt sensaties waar in de omgeving van geluid, temperatuur en allerlei fysieke sensaties. Als het koud of te warm is word je wakker, als je blaas vol is word je wakker, als je partner tegen je aan komt liggen word je een beetje wakker, als de kat langskomt voel je eerst een sensatie van het gekriebel van snorharen of een aanraking voordat je wakker wordt.

Zelfs als je niet aandachtig bent en opgegaan bent in dromerigheid of opgegaan in het luchtledige, ben je aanwezig met lichte aandacht. Check het zelf door eens op te letten ;) 

Je aandacht op één iets tegelijk

We kunnen met onze aandacht op één iets tegelijk gericht zijn,.

Je ervaart één ervaring tegelijk, één sensatie tegelijk, één gedachte tegelijk.

  • je denkt of je voelt
  • je denkt of je kijkt
  • je denken of je hoort/luistert/ruikt/proeft

Je aandacht trainen

En dit is het leuke van 'aandacht'! Aandacht is als een spier die je kan trainen; deze spier van mindfulness kan je bewust trainen.

Trainen klinkt als werken, maar het zou meteen ontspanning kunnen geven als jein ziet dat je eigenlijk de hele tijd je aandacht traint. Veelal onbewust! 

Dus, je hoeft niet te leren om je aandacht te trainen. Dit doe je de hele tijd al!
Wat je wel kan trainen is BEWUST je aandacht richten.

Heel vaak zijn we met onze aandacht naar binnen gekeerd: dit betekent dat we denken in onszelf. Dit hebben we onbewszut veel getraind.

Of we denken heel luid en duidelijk, of heel subtiel en licht - zo lichtjes dat we niet echt opmerken dat we gedachten denken. En wat we ook veel in onszelf aandachtig doen is commentaar leveren op onze eigen gedachten of op wat we onthouden hebben wat anderen hebben gezegd of gedaan. 

We zijn onbewust in onszelf in gesprek met onszelf of in onszelf in gesprek met anderen.

De basis van de Miksang Fotografie training is dat we trainen om onze aandacht bewust naar buiten te richten; we trainen visuele aandachtigheid.

De 4 aspecten van aandacht

We trainen visuele aandachtigheid zodat we mindful kunnen kijken en mindful kunnen opmerken.

  1. We trainen om mindful te kunnen kijken naar onze alledaagse wereld: met aandacht komen we in verbinding, in plaats van dat we met onze aandacht langs de wereld glijden.
  2. We trainen om mindful te kunnen opmerken wanneer we geraakt zien ervaren: zodat we hier met onze aandacht langer bij kunnen blijven en niet opgaan in gedachten die omhoog komen en het wegredeneren. 
  3. We komen daadwerkelijk tot stilstand zodat we mindful dieper kunnen kijken.
  4. We trainen om mindful met de camera onze ervaringen van geraakt zien precies en oprecht uit te drukken: 

Het doel van mindful fotograferen

  • Het doel van mindful fotograferen is niet dat om een hele goede fotograaf te worden.
  • Het doel van mindful fotograferen, van Miksang Fotografie, is om onze staat van wakker kijken, wakker zien en wakker zijn te activeren en te stabiliseren.
  • Zodat we goed worden in wakker kijken.
  • Zodat we opmerkzaam worden wanneer ons iets zomaar visueel raakt.

En net als iedere vorm van training zit de kracht in de herhaling: het oefenen!

Jouw wereld is jouw feestje

Je traint je aandacht zodat je al kijkende meer geniet van de schoonheid van de alledaagse dingen om je heen.
Jouw alledaagse wereld wordt jouw persoonlijke feestje ;)

"Kijk. Dit is jouw wereld! Je kan niet niet kijken. Er bestaat geen andere wereld. Dit is jouw wereld, het is jouw feest. Jij hebt dit allemaal geërfd, jij hebt deze oogballen geërfd. Kijk naar de grootsheid van dit alles. Kijk! Aarzel niet – kijk! Open je ogen. Knipper niet, maar kijk, kijk – en kijk verder".  ~ Chögyam Trungpa, uit 'Shambhala - De Weg van de Krijger'
Over de schrijver
Mijn camera neem ik altijd mee. Altijd! Als ik naar de supermarkt om de hoek ga of naar de vuilniscontainer of buiten mijn band oppomp of op bezoek bij vrienden. De levendige ervaringen van geraakt zien is en blijft een verrassend heerlijk iets. Vanuit verbondenheid met mijn kinderlijke blik genieten van alledaagse schoonheid, waar ik ook maar ben, houdt me jong en jeugdig. Ik ben graag en vaak in de keuken te vinden en op mijn balkon tuinier ik verticaal. De Zandvoortse zee en duinen zijn mijn achtertuin waar ik geregeld induik en onderdompel in het zilte ;-)
Reactie plaatsen