miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training meditatie aandachtstraining

Miksang is Tibetaans voor ‘Goed Oog'

De fundamentele goedheid van wakker kijken en helder zien

&

Hoe je jouw alledaagse schoonheid ontdekt met een frisse blik

Over onbevangen kijken en mindful fotograferen

Miksang is een Tibetaans woord wat zich als ‘Goed Oog’ laat vertalen.

Goed verwijst hier naar fundamentele goedheid wat voorbij gaat aan de betekenis van 'goed' en 'slecht'  waarin we vergelijken. Fundamentele goedheid is een onvoorwaardelijke goedheid: on-voor-waardelijk, zonder enige voorwaarden. Deze goedheid zit in jou, iedereen en in alles. Deze fundamentele goedheid verwijst ook naar de schittering van de wereld, de alledaagse schoonheid die de hele tijd reeds aanwezig is.

Oog verwijst hier naar jouw inherent innerlijk vermogen om de dingen helder te kunnen zien. Je kan de dingen om je heen zien, puur, vanuit je hart, puur en vrij van allerlei bedachte ideeën. Helder zien is wat gebeurt als je kijkt zonder te benoemen, zonder oordeel, vrij van interpretaties, vrij van indeling in leuk, niet leuk, niet interessant en vrij van voor- en afkeur. Bevrijd kan je helder en onbevangen de dingen zien zoals ze zijn; je ziet de natuurlijke schittering van jouw alledaagse wereld in jouw dagelijks leven.

De ervaring van 'goed oog' is als je jouw levendige waarneming van zomaar iets zien als alledaagse schoonheid opmerkt, volledig begrijpt en uitdrukt met het medium fotografie. Jouw camera is het hulpmiddel waarmee jouw foto precies laat zien wat jij gezien hebt, ongehaast, met aandacht. Met niet te veel in beeld en niet te weinig. Precies genoeg. Pure poezië.

Wat is Miksang Fotografie?

Een korte introductie door Hèlen Vink. Wil je meer weten en zien? Beluister de online lezing met de fotopresentatie met toelichting

Contemplatief fotograferen

Het contemplatieve gaat over dat je jouw ervaring van directe waarneming nader beschouwt 

Dit houdt in dat je de tijd neemt te onderscheiden wat je levendig en direct waarneemt en je jouw waarneming volledig begrijpt. Je leert het verschil herkennen met directe visuele waarneming en denken over wat je ziet, indirecte waarnemen. Dit is een cruciaal verschil.

In de altijd al aanwezige rijkdom van de visuele schoonheid ontspan je

Door te vertragen, langzamer te kijken, te pauzeren - mentaal en fysiek -, helemaal to stilstand te komen, en met het leunen in de open ruimte tussen je gedachten kan je meer toelaten wat jou tegemoet komt. In deze stilte en ruimte merk je jouw unieke resonanties op. 

Miksang Fotografie is een contemplatieve vorm van fotograferen

Je hoeft niet meer te zoeken naar wat je zou willen zien en zou willen fotograferen. Je wordt beschikbaar om te ontvangen en laat waarnemingen jou tegemoet komen. Je verschuift van gericht zijn op het eindresultaat - de foto - naar het ontdekken van alledaagse schoonheid. Wat jij zomaar onverwacht en intuïtief ziet en deze rode draad van geraakt zien volgt tot aan het indrukken van de knop.

Een frisse blik

De rode draad in Miksang Fotografie is het plezier van directe levendige waarneming, verwondering en een frisse blik. Zonder enige verwachting en vasthoudendheid over het eindresultaat, de foto. 'Fris' is de ervaring van onbevangen, wakker kijken, geraakt zien, verbonden in het hier en nu.

 • 'Fris' is het tegenovergestelde van conceptueel, van een voorbedacht idee.
 • 'Fris' is de ervaring van directe levendige verbinding, verbonden kijken in het hier en nu.
 • 'Fris' is onbedacht, zoals kinderen kijken met nog heel veel innerlijke ruimte waarin ze geen of weinig idee hebben om vrij te kijken van betekenis en associatie
 • 'Fris' is vrij van weten en willen weten wat iets is.
 • De ervaring van fris is levendig en lichthartig. 

Kinderlijke verwondering

Als volwassene heb je nog steeds het vermogen om met kinderlijke verwondering te kijken. Echter, bij de meesten van ons 'volwassenen' is dit flink ondergesneeuwd. Simpelweg door het vele denken en geloven wat we denken. Met het denken delen we situaties, de wereld en anderen razendsnel in in 'vind ik leuk', 'vind ik niet leuk' of 'niet interessant'. En kijken niet verder. We benoemen wat we zien, weten wat het is, zijn gerustgesteld, leunen in de schijncomfort die ons dit geeft en kijken niet verder. We ontwikkelen meningen, overtuigingen, denken resultaatgericht en gaan slaapwandelend met open ogen van A naar B.

Al deze gewoontes van denken en doen, die we vanuit onze directe omgeving hebt opgedaan, gekopieerd of ontwikkeld hebben als reactie op de dingen om ons in heen en in onszelf, begint heel mild ergens in onze kindertijd, en wordt in de loop der tijd steeds solider. Dit wordt ook aangemoedigd vanuit school, en helemaal in de media en vele westerse scholen van denken.

Wolken van gedachten

Al deze mentale denkactiviteit, de gevoelens die hierdoor opgeroepen worden en daaropvolgend weer ons denken - al deze wolken van gedachten - geeft de nodige onrust in onszelf. De complexiteit van denken en gemoedstoestanden vormt een sluier, een barrière, tussen onszelf en onze directe omgeving waardoor directe en levendige verbinding met de zintuigen vaak niet mogelijk is. Zo glijden we ongemerkt langs de alledaagse wereld.

Ontspannen

Om te ontspannen en inspiratie te vinden is creatieve expressie zinvol en behulpzaam. Hier onderzoeken we bewust het intuïtieve zien, en hoe je het geraakt intuïtief zien opvolgt zodat de foto laat zien wat je intuïtief met je Goed Oog gezien hebt.

Verwondering & innerlijke ruimte

Met contemplatieve fotografe ligt de nadruk op directe waarneming; zodra we onze ogen openen kijken we en is er in ieder moment de mogelijkheid om fris te zien. Het is mogelijk om met verwondering te kijken naar dezelfde dagelijkse wereld. Vanuit de innerlijke ruimte in onszelf kijken we weer opnieuw, met licht onderzoekende nieuwsgierigheid. De ruimte tussen onze gedachten is als een poort naar onze innerlijke ruimte. Dit is geen andere ruimte. Het is dezelfde ruimte. En onze innerlijke ruimte is dezelfde ruimte als buiten om ons heen.

Vanuit deze ruimte, openheid en frisse blik opent zich de wereld van alledaagse schoonheid.

Zo wordt reizen, interessante plekken bezoeken en op vakantie gaan - om fris te willen ervaren, weg van onze vertrouwde omgeving waarin we niet meer fris kunnen zijn en zien - nog veel leuker ;-)

Pure poëzie

"Als je fotografeert, probeer dan niets te forceren, niets te bewijzen.

De eerste indruk is essentieel, de eerste impressie, de schok die je tegemoet springt.

En poëzie is de essentie van alles." 

Henri Cartier-Bresson

 1. Ontbreekt het je aan inspiratie?
 2. Voel je teveel onrust?
 3. Voel je te weinig wat jouw hart raakt?
 4. Ben je vastgelopen in fotografie, spiritueel of in jezelf?

€ 19,--

€ 14,-

Miksang Online Lezing + fotopresentatie

In deze online Introductielezing met fotopresentatie maak je kennis met Miksang Fotografie. Wat is Miksang én wat is het niet? Wat kan je zelf hiermee? Waar komt Miksang Fotografie vandaan? Hoe fotografeer je met de Miksang benadering? Met een fotopresentatie en toelichting hoe de Miksang foto's 'als vanzelf' ontstaan.


Perfecte voorbereiding voor de 3-delige Miksang Online Basis en de 3-daagse Miksang Introductie Retraite.


Tijdsinvestering: 1,5 uur

Voorbereiding: Geen

Miksang Online Trainingen

In deze online training maak je kennis met de belangrijkste basisprincipes van Miksang Fotografie. Je kunt direct de ontspannende kracht van deze kunstvorm ervaren en je vragen stellen.


 • Start met de kennismakingslezing & fotopresentatie
 • Met een zorgvuldige opbouw van een serie visuele oefeningen
 • Uitleg van de basisprincipes van Miksang met alle ins & outs, do's & don't do's
 • > Ga aan de slag met jouw 1e Miksang foto-opdracht
 • > Ga aan de slag met 3 Miksang foto-opdrachten
 • Gratis E-book
 • Leer fotograferen met eenvoudige camera-instellingen
 • Met live Zoom besprekingen
 • Met videolessen
 • Perfecte voorbereiding op de live 3-daagse Miksang Retraite 'Zien vanuit je hart' en voor vervolg online Miksang trainingen


Tijdsinvestering: 1 dag of 3 dagen

Voorbereiding: Geen

Jouw Goed Oog & fotografie

Als 'Goed' en 'Oog' bij elkaar komen - de levendige directe ervaring van geraakt zien - dan ervaar je de ervaring van een frisse waarneming.

Als je deze ervaring van jouw unieke visuele waarneming volledig begrijpt, kan je dit uitdrukken met jouw camera; je geeft een fotografische expressie precies zoals jouw ervaring laat weten wat je gezien hebt vanuit je hart. De camera is hier het hulpmiddel om uit te kunnen drukken wat je hebt gezien. Dit kan met iedere camera maar de nadruk ligt in eerste instantie op waarneming, het opmerken van je ziet en deze ervaring van waarneming helemaal begrijpen.

Het is natuurlijk handig om de basis van de techniek van de camera en fotografie onder de knie te krijgen. Fotografie is geen hogere wiskunde en relatief makkelijk te leren, en de hedendaagse digitale camera's, met een allround zoomlens, maken fotograferen makkelijk dan ooit.

online miksang, miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang Academy

Kijk hier voor alle Miksang Fotografie trainingen en retraites

"...techniek is in zoverre belangrijk dat je dit dient te beheersen om over te kunnen brengen wat je ziet (...) Hoe dan ook, er  wordt teveel nagedacht over de techniek maar niet genoeg over het zien".


~ Henri Cartier-Bresson