miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training meditatie aandachtstraining

Miksang is Tibetaans voor ‘Goed Oog’ - de fundamentele goedheid van helder zien

Hoe je jouw alledaagse schoonheid ontdekt met een frisse blik

Over onbevangen kijken en mindful fotograferen

Miksang is een Tibetaans woord wat zich als ‘Goed Oog’ laat vertalen.

Goed hier verwijst naar fundamentele goedheid, en gaat voorbij aan de betekenis van 'goed' en 'slecht' waarin we vergelijkend kijken. Fundamentele goedheid is een onvoorwaardelijke goedheid. Deze goedheid zit in alles en iedereen en in onszelf.

Deze fundamentele goedheid verwijst ook naar de schittering van de visuele wereld, naar de alledaagse schoonheid die de hele tijd al aanwezig is.

Oog verwijst naar ons inherent vermogen om de dingen helder te kunnen zien. We kunnen de dingen om ons heen zien vanuit ons hart, puur en vrij van allerlei bedachte ideeën. Helder zien is het kijken zonder het te benoemen, zonder oordeel, vrij van interpretaties en vrij van voor- en afkeur. Zo kunnen we helder de dingen zien zoals ze zijn, we kunnen de schittering van onze alledaagse wereld zien

De rode draad in Miksang Fotografie is het plezier van directe levendige waarneming, verwondering en een frisse blik - 'fris' is de ervaring van onbevangen, wakker kijken, geraakt zien, verbonden in het hier en nu.

Wat is Miksang Fotografie?

Een korte introductie door Hèlen Vink. Wil je meer weten en zien? Beluister de online lezing met de fotopresentatie met toelichting

Contemplatief fotograferen

Miksang Fotografie is een contemplatieve vorm van fotograferen. Het contemplatieve gaat over dat je jouw ervaring van directe waarneming nader beschouwt, en je de tijd neemt te onderscheiden wat je levendig en direct waarneemt, en je jouw waarneming volledig begrijpt. Zo ga je het verschil leren herkennen met directe visuele waarneming en denken over wat je ziet. Dit is een cruciaal verschil.

Door te vertragen, langzamer te kijken, je gedachten te pauzeren, en te leunen in de open ruimte tussen je gedachten kan je meer toelaten wat jou tegemoet komt. De ruimte tussen je gedachten in jezelf is dezelfde ruimte als de ruimte in jezelf.

Je hoeft niet meer te zoeken naar wat je zou willen zien en zou willen fotograferen, je laat waarnemingen je tegemoet komen. Je verschuift van gericht zijn op het eindresultaat - de foto - naar het ontdekken van alledaagse schoonheid en wat jij zomaar onverwacht en intuïtief ziet.

In de altijd al aanwezige rijkdom van de visuele schoonheid ontspan je, en merk je jouw unieke resonanties op.

Dit is de ervaring van 'goed oog', en als je jouw levendige waarneming volledig begrijpt, dan druk je dit uit met het medium fotografie, met jouw camera als hulpmiddel. Eén moment gelijk, vrij & vreugdevol. Zodat je foto precies laat zien wat jij gezien hebt, met niet te veel in beeld en niet te weinig. Precies genoeg.

Een frisse blik

 • 'Fris' is het tegenovergestelde van conceptueel, van een voorbedacht idee.
 • 'Fris' is de ervaring van directe levendige verbinding, verbonden kijken in het hier en nu.
 • 'Fris' is onbedacht, zoals kinderen kijken met nog heel veel innerlijke ruimte waarin ze geen of weinig idee hebben om vrij te kijken van betekenis en associatie
 • 'Fris' is vrij van weten en willen weten wat iets is.
 • De ervaring van fris is levendig en lichthartig. 

Als volwassene heb je nog steeds het vermogen om met kinderlijke verwondering te kijken. Echter, dit is ondertussen bij de meesten van ons 'volwassenen' flink ondergesneeuwd, simpelweg door het denken. Denken gaat zo snel en veel; razendsnel delen we in 'vind ik leuk', 'vind ik niet leuk' of 'niet interessant', en benoem je wat je ziet en kijkt niet verder, je ontwikkelt meningen, overtuigingen en denkt resultaatgericht. Al deze gewoontes van denken en doen, die je vanuit je directe omgeving hebt opgedaan, gekopieerd of ontwikkel hebt als reactie op, doe je al van kinds af aan! Dit wordt ook aangemoedigd vanuit school, media en vele westerse scholen van denken.

Deze mentale denkactiviteit, de gevoelens die hierdoor opgeroepen worden en daaropvolgend weer gedachten, geeft de nodige onrust in jezelf. De complexiteit van denken en gemoedstoestanden vormen een sluier, een barrière, tussen jezelf en je directe omgeving waardoor directe en levendige verbinding met de zintuigen vaak niet mogelijk is. En je ongemerkt langs de wereld glijdt.

Ontbreekt het je aan inspiratie, voel je teveel onrust? Ben je vastlopen met fotografie, spiritueel of in jezelf?

Om te ontspannen en inspiratie te vinden is creatieve expressie zinvol en behulpzaam, en hier onderzoeken we bewust het intuïtieve zien volgen geraakt intuïtief zien op.

Met contemplatieve fotografe is de benadering de directe waarneming; zodra je je ogen opent kijk je en kan je fris zien. Het is mogelijk om met verwondering te kijken naar dezelfde dagelijkse wereld. Vanuit de innerlijke ruimte in jezelf kijk je weer opnieuw, met licht onderzoekende nieuwsgierigheid. De ruimte tussen je gedachten is als een poort naar je innerlijke ruimte. Dit is geen ander ruimte, het is dezelfde ruimte, en je innerlijke ruimte is dezelfde ruimte als buiten om je heen.

Vanuit deze ruimte, openheid en frisse blik opent zich de wereld van alledaagse schoonheid. En zo wordt reizen, interessante plekken bezoeken en op vakantie gaan veel leuker ;-)

€ 19,--

€ 14,-

Miksang Online Lezing + fotopresentatie

In deze online Introductielezing met fotopresentatie maak je kennis met Miksang Fotografie. Wat is Miksang én wat is het niet? Wat kan je zelf hiermee? Waar komt Miksang Fotografie vandaan? Perfecte voorbereiding voor de Miksang Online Basis en de 4-daagse Miksang Introductie Retraite.


Tijdsinvestering: 1,5 uur

Voorbereiding: Geen

Miksang Online Trainingen

In deze online training maak je kennis met de belangrijkste basisprincipes van Miksang Fotografie. Je kunt direct de ontspannende kracht van deze kunstvorm ervaren en je vragen stellen.


 • Start met de kennismakingslezing & fotopresentatie
 • Met een zorgvuldig ontworpen reeks visuele oefeningen
 • Uitleg van de basisprincipes van Miksang en alle ins & outs, do's & don't do's
 • Aan de slag met jouw eerste Miksang foto-opdracht
 • Gratis E-book
 • Leer met eenvoudige camera instellingen fotograferen
 • Met live Zoom besprekingen
 •  Met videolessen
 • Perfecte voorbereiding op de live 4-daagse Miksang Retraite of de live 2-daagse Miksang Retraite


Tijdsinvestering: 1 dag of 3 dagen

Voorbereiding: Geen

online miksang, miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang Academy

Kijk hier voor alle trainingen en retraites

"Verfris je staat van Zien en Zijn met authentieke fotografie"

Jouw Goed Oog & fotografie

Als 'Goed' en 'Oog' bij elkaar komen - de levendige directe ervaring van geraakt zien - dan ervaar je de ervaring van een frisse waarneming.

Als je deze ervaring van jouw unieke visuele waarneming volledig begrijpt, kan je dit uitdrukken met jouw camera; je geeft een fotografische expressie precies zoals jouw ervaring laat weten wat je gezien hebt vanuit je hart. De camera is hier het hulpmiddel om uit te kunnen drukken wat je hebt gezien. Dit kan met iedere camera maar de nadruk ligt in eerste instantie op waarneming, het opmerken van je ziet en deze ervaring van waarneming helemaal begrijpen.

Het is natuurlijk handig om de basis van de techniek van de camera en fotografie onder de knie te krijgen. Fotografie is geen hogere wiskunde en relatief makkelijk te leren, en de hedendaagse digitale camera's, met een allround zoomlens, maken fotograferen makkelijk dan ooit.

"...techniek is in zoverre belangrijk dat je dit dient te beheersen om over te kunnen brengen wat je ziet (...) Hoe dan ook, er  wordt teveel nagedacht over de techniek maar niet genoeg over het zien".


~ Henri Cartier-Bresson