De Miksang Introductie Module

 Jouw kennismaking in 4 dagen - ontdek jouw magie van alledaagse schoonheid & verbeter eenvoudig jouw foto's

Meditatie in Actie
Ervaar kalmte in je hart & geest met visuele oefeningen en Miksang foto-opdrachten
Fotografische Kunst
Goed gelukte foto's met jouw camera, met en zonder veel fotografie-ervaring;
Mindful in Actie
Leer hoe je makkelijk met aandacht in het nu kan zijn met kijken, zien en fotograferen
Helen Vink Miksang Start

Ontspanning

Leer om je hart te openen, je vele denken te kalmeren en onbevangen te kijken met wakkere ogen in alle situaties. Ontdek hoe geraakt zien je diepe ontspanning geeft.

Helen Vink Miksang Start

Onthaasten

Onthaasten begint met tot stilstand komen. Je stopt met zoeken naar 'mooie plaatjes'. Voordat je een foto maakt kijk je eerst dieper; je laat de ervaring van geraakt zien toe.

Helen Vink Miksang Start

Focussen vanuit rust

Vanuit innerlijke rust focus je bewust en vanuit bewuste focus versterk je je rust. De visuele oefeningen openen jouw blik, in vriendelijkheid naar alles en jezelf.

Helen Vink Miksang Start

Frisse blik

'Fris' is het tegenovergestelde van bedenken wat je wilt zien en fotograferen. Ontdek de alledaagse schoonheid die er de hele tijd al is! Met een frisse blik leer je dit zien.

Helen Vink Miksang Start

Helder zien in het NU

In het NU is het te zien. Niet later of straks. In het nu komen de mooie dingen je tegemoet. Ontdek hoe je alleen in het NU geraakt ziet voelt. Nu en hier.

Helen Vink Miksang Start

Jouw foto's als poëzie

Verbeter eenvoudig je foto's met de Miksang methode. Je gaat heel praktisch op pad met mindful fotografie. In nu-time & no-time leer je oprecht poëtisch fotograferen ;-)

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Ontwikkeld door Helen Vink - Miksang Fotografie Master

De Miksang Introductie Module heb ik ontwikkeld zodat je laagdrempelig kennismaakt met de Miksang Fotografie Opleiding en inhoudelijk een volledige Miksang ervaring kan ervaren.
Hoe breng je op een creatieve manier meer rust en schoonheid in je leven? In 2006 maakte ik kennis met Miksang Fotografie in Keulen, waar ik de eerste Miksang workshop in Europa coördineerde. Ik wist zelf niet echt wat het was tot de introductielezing: onmiddellijk begreep ik de toegankelijkheid van deze artistieke discipline van eenvoudig fotograferen vanuit een boeddhistische basis en de principes van Dharmakunst over levendige directe waarneming en de spirituele dimensie van het creatieve proces. Door deze ontmoeting kwamen mijn ervaringen met fotografische kunst en meditatie bij elkaar. Het bracht me veel rust én opende de rijkdom van alledaagse schoonheid in mijn dagelijks leven. In gepassioneerde vaart heb ik alle Miksang workshops in de VS en Canada gevolgd en Miksang Fotografie naar Nederland gebracht. 

Vanaf dat moment ben ik zelf een Miksang Fotografie Opleiding gaan opzetten
Sindsdien heb ik de modules van de Miksang opleiding continu verbeterd en uitgebreid. Vandaag de dag is de Miksang Fotografie Opleiding inmiddels door meer dan 250 studenten gevolgd en volgen velen met regelmaat de Miksang Masterclass verdiepingsdagen.

Jouw kennismaking in de 4-daagse Miksang Retraite

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Retraite | 24 - 27 maart 2022

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de wereld verandert en hoe je eenvoudig leert fotograferen met jouw camera met Miksang basisprincipes. Iedere dag met lezingen en Q&A. Je maakt kennis met de Miksang visuele oefeningen en vanuit de open ruimte in jezelf ga je op pad gaat met de Miksang foto-opdracht, als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Iedere dag eindigt met de ervarings- en fotobespreking.


Locatie: Zandvoort aan Zee

Mindfulness en fotografie
Mindfulness en fotografie komen hier mooi samen. Ik vond het bijzonder te ervaren dat het niet zoveel uitmaakt waar je bent, maar dat er overal frisse waarnemingen zijn die omgezet kunnen worden in een mooi plaatje. Daarnaast is het prettig te ervaren dat als het niet lukt ik rustig kan loslaten. Er zijn echt oneindige waarnemingen...
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Yvonne van Sprang

Een frisse blik

Het was een mooie ervaring om met “Miksang” de realiteit op een andere manier waar te nemen, mij te laten te leiden door wat mij stopt, mij raakt, datgene dan eerst intens te beleven voordat ik de camera pak en het beeld of de indruk vastleg. Zien met mijn hart en dieper ervaren met gevoel. Het effect van de visuele oefeningen op “het zien” vond ik verrassend en waardevol.  

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Frans

Zien met mijn hart

Ook nu weer blijkt, het begint en eindigt met jezelf. Ik vond de rust terug en liet me raken door alles wat er al in de omgeving is. Mijn enthousiasme voor het fotografisch vastleggen van de schoonheid in de eenvoud is terug en heeft zich zelfs verdiept. Mooie lesopbouw, diepgang en tijd voor reflectie. Vier dagen aaneen lijkt lang, maar het zette me direct op de rit. 
Ervaring met Miksang Fotografie
Conny van Ryn

Het Miksang Programma

Helen Vink Miksang Basis

Miksang Introductie - Dag 1

Je start met: wat is Miksang Fotografie nou precies ? Hoe zie je vanuit je hart?
In Miksang ligt de nadruk op het plezier van pure waarneming en geraakt zien. Stap-voor-stap neem ik neem je naar hoe je eenvoudig één foto maakt. Je ervaart zelf wat het verschil is tussen zien vanuit je hart en (na)denken over wat je ziet. Razendsnel denken is vernietigend voor echte verbinding en onze creativiteit.

Je maakt kennis met de Miksangbasis: Hoe kijk je? Wat zie je? Hoe herken je geraakt zien? Hoe fotografeer je eenvoudig? Met grondingsoefeningen en visuele oefeningen open je je hart, je onthaast en land in innerlijke stilte. Ontdek de rust in jezelf, op straat,  waar je ook maar bent. Vanuit de open ruimte in jezelf ga je op pad met de 1e Miksang foto-opdracht. Je leert meteen fotograferen vanuit je hart. Uit je hoofd, in je hart.

Helen Vink Miksang Basis

Miksang Introductie - Dag 2

Je gaat verder met: Wat is Miksang fotograferen met de Miksang methode? Hoe doe je dat met meer precisie en rust en vertrouwen?
Nu je kennis hebt gemaakt met Zien vanuit je hart en mindful fotograferen laat je nu  los wat je allemaal (al) weet over wat er te zien is en land je in het niet-weten. In het boeddhisme is dit het werkelijke weten; het weten vanuit je innerlijke bron, je innerlijke diepte. Vanuit het niet-weten ontspan je en je brengt je ogen, hart en geest op één lijn. 

Je verschuift op deze dag van denken naar voelen, en je maakt kennis met fotograferen vanuit niet-weten. Je komt nu ook obstakels in jezelf tegen; teveel zien, te weinig zien, te snel fotograferen of te bedacht fotograferen. Na grondingsoefeningen en visuele oefeningen ga je op pad met de nieuwe Miksang foto-opdracht & intentie.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training meditatie aandachtstraining

Miksang Introductie - Dag 3

Nu heb je onbevangen kijken en geraakt zien ervaren - Datheid & verbinding
Deze dag gaat over Diep Kijken en de obstakels. Diep kijken en dieper kijken is de sleutel voor geraakt zien herkennen en gelukkig zijn. Je raakt vertrouwd met niet-weten en niet hoeven weten.  Je leert vertrouwen dat je altijd iets geraakt kunt zien, middenin alles wat er te zien valt en dwars door al je denken heen.

De obstakels voor het diep kijken en ware verbinding die je tegenkomt: verveling en haast. Met nieuwe visuele oefeningen en nieuwe Miksang foto-opdrachten waar je 'datheid' en 'isheid' gaat onderzoeken. Vanuit diepere rust, kalmte en gelijkmoedigheid komt de alledaagse schoonheid je tegemoet.

Helen Vink Miksang Basis

Miksang Introductie - Dag 4

We nemen de fotografische ambitie onder de loep
Je kan steeds makkelijker terugkeren naar ontspanning als je (te) hard werkt en iets wilt of moet van jezelf om 'een mooie foto' te maken. Je vertrouwt de momenten van geraakt zien en ontdekt de alledaagse schoonheid, je voelt je verbonden met wat er nu is. Deze dag is een verdieping in 'datheid' en 'isheid; met stilleven en portret Miksang foto-opdrachten.

Je verrast jezelf met wat en hoe je gaat zien! Tegelijk stabiliseer je innerlijke rust en open onbevangen kijken. Je kan kijken zonder labels, filters, benoemingen en indelingen en herkent de ervaring van geraakt zien. Je hebt nu vertrouwen in het idee van oneindige waarnemingen. Ook ben je klaar voor de Miksang vervolgtraining: Miksang Fundament

Agenda Miksang Introductie Module 2022

Wat deelnemers ervaren tijdens de Miksang Fotorgrafie workshop

24

MAART

09:30-17.30

4-daagse Miksang Introductie

24 t/m 27 maart 2022

Locatie: Zandvoort aan Zee

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

16

JUNI

09.30-17.30

4-daagse Miksang Introductie

16 t/m 19 juni 2022

Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

8

SEPTEMBER

09:30-17.30

4-daagse Miksang Introductie

8 t/m 11 september 2022

Locatie: Zandvoort aan Zee

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

3

NOVEMBER

09.30-17.30

4-daagse Miksang Introductie

3 t/m 6 november 2022

Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Retraite | 24 - 27 maart

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de wereld verandert en hoe je eenvoudig leert fotograferen met jouw camera met Miksang basisprincipes. Iedere dag met lezingen en Q&A. Je maakt kennis met de Miksang visuele oefeningen en vanuit de open ruimte in jezelf ga je op pad gaat met de Miksang foto-opdracht, als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Iedere dag eindigt met de ervarings- en fotobespreking. Locatie: Zandvoort aan Zee

Corona proof

Miksang Fotografie is Corona-proof mede omdat we het meerendeel van de dag buiten zijn. Het ochtendprogramma vindt plaats in de trainingsruimte in Zandvoort: de 1,5 meter is gegarandeerd en alle nodige maatregelen worden getroffen. Voor de risicoreductie is er een luchtreiniger met een HEPA filter, een UVC lamp en ionisator (ozonvrij) aanwezig.
Als de COVID-19 richtlijnen wijzigen en de training kan niet doorgaan, dan ontvang je je geld terug en plannen we een plek voor je op de eerstvolgende Miksang Fotografie Introductie.
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Retraite | 16 - 19 juni

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de wereld verandert. Iedere dag met lezingen en Q&A en met visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met de Miksang foto-opdracht, als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Retraite | 8 - 11 september

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de wereld verandert. Iedere dag met lezingen en Q&A en met visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met de Miksang foto-opdracht, als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Retraite | 3 - 6  november

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de wereld verandert. Iedere dag met lezingen en Q&A en met visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met de Miksang foto-opdracht, als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

Deelnemerservaring bij de workshop Miksang Fotografie bij Helen Vink

Soms is een training in staat om de manier waarop je de dingen ervaart en waarneemt totaal te veranderen. De introductie met ‘Zien vanuit je hart’ is zo’n training, die haar belofte meer dan waar maakt. Hèlen Vink leidt je op een vakkundige manier door de basis van het ‘miksang-proces’ heen. Ik heb tijdens de training geleerd om de wereld om me heen écht op een andere manier te zien. Er is nu meer ruimte voor verwondering, creativiteit en inspiratie…

Als net beginnend fotograaf was het voor mij bovendien een heel goede kennismaking met fotografie en de mogelijkheden van mijn camera. Het is nu een paar maanden na de training en ik trek er nog regelmatig op uit om bezig te zijn met miksang-fotografie. Ik ben erg blij met de foto’s die ik heb gemaakt en dat smaakt naar meer…

Remy van Gelder - Mindfulness trainer | www.praesence.nl/mindful-fotografie 
arrow_drop_up arrow_drop_down