Miksang Introductie | Module 1

 Jouw kennismaking in 3 dagen met Zien vanuit je Hart


Ontdek jouw magie van alledaagse schoonheid & verbeter eenvoudig jouw foto's

Meditatie in Actie

Kalme geest & open hart met visuele oefeningen en Miksang foto-opdrachten

Fotografische Kunst

Goed gelukte foto's met jouw camera, met en zonder veel fotografie-ervaring;

Mindful in Actie

Leer hoe je makkelijk met aandacht in het nu kan zijn met kijken, zien en fotograferen
Helen Vink Miksang Start

Ontspanning

Leer om je hart te openen, je vele denken te kalmeren en onbevangen te kijken met wakkere ogen in alle situaties. Ontdek hoe geraakt zien je diepe ontspanning geeft.

Helen Vink Miksang Start

Onthaasten

Onthaasten begint met tot stilstand komen. Je stopt met zoeken naar 'mooie plaatjes'. Voordat je een foto maakt kijk je eerst dieper; je laat de ervaring van geraakt zien toe.

Helen Vink Miksang Start

Focussen vanuit rust

Vanuit innerlijke rust focus je bewust en vanuit bewuste focus versterk je je rust. De visuele oefeningen openen jouw blik, in vriendelijkheid naar alles en jezelf.

Helen Vink Miksang Start

Frisse blik

'Fris' is het tegenovergestelde van bedenken wat je wilt zien en fotograferen. Ontdek de alledaagse schoonheid die er de hele tijd al is! Met een frisse blik leer je dit zien.

Helen Vink Miksang Start

Helder zien in het NU

In het NU is het te zien. Niet later of straks. In het nu komen de mooie dingen je tegemoet. Ontdek hoe je alleen in het NU geraakt ziet voelt. Nu en hier.

Helen Vink Miksang Start

Jouw foto's als poëzie

Verbeter eenvoudig je foto's met de Miksang methode. Je gaat heel praktisch op pad met mindful fotografie. In nu-time & no-time leer je oprecht poëtisch fotograferen ;-)

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Ontwikkeld door Helen Vink - Miksang Fotografie Master

De Miksang Introductie Module heb ik ontwikkeld zodat je laagdrempelig kennismaakt met de Miksang Fotografie Opleiding. In 3 dagen kan je inhoudelijk jouw Miksang ervaring volledig kan ervaren, met Zien vanuit je Hart en de Miksang Methode.
Hoe breng je op een creatieve fotografische manier meer rust en schoonheid in je leven? In 2006 maakte ik kennis met Miksang Fotografie in Keulen, waar ik de eerste Miksang workshop in Europa coördineerde. Ik wist zelf niet echt wat het was tot de introductielezing: onmiddellijk begreep ik de toegankelijkheid van deze jonge artistieke discipline van eenvoudig fotograferen vanuit een boeddhistische mindfulness basis met de principes van Dharmakunst over het proces van waarneming en de spirituele zin in het creatieve proces.

Door deze ontmoeting kwamen mijn ervaringen met fotografische kunst en mindfulness-meditatie bij elkaar. Het gaf me een diepere rust in mezelf, ontspanning in mijn creatieve fotografische expressie én het opende de rijkdom van alledaagse visuele schoonheid in mijn dagelijks leven. 

In gepassioneerde vaart volgde ik alle Miksang workshops in de VS en Canada en bracht Miksang Fotografie naar Nederland. 

Vanaf dat moment ben ik zelf een Miksang Fotografie Opleiding gaan opzetten
Sindsdien heb ik de modules van de Miksang opleiding continu verbeterd en uitgebreid. Vandaag de dag is de Miksang Fotografie Opleiding inmiddels door meer dan 250 studenten gevolgd en volgen velen met regelmaat de Miksang Masterclass verdiepingsdagen.

Module 1 | Jouw kennismaking met Zien vanuit je hart

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 499,-
€ 440,-| Nu met €50,- vroegboekkorting: €390,-

3-daagse Miksang Retraite | 27-29 okt. '23

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de alledaagse wereld verandert en hoe je eenvoudig leert fotograferen met jouw camera met Miksang basisprincipes. Iedere dag met lezingen, nieuwe foto-opdrachten en uitwisselingen over zien vanuit je hart en contemplatief fotograferen.


Je maakt kennis met de Miksang visuele oefeningen en vanuit de open ruimte in jezelf ga je iedere dag op pad met een Miksang foto-opdracht. Je ontdekt hoe fotografie, jouw wakker kijken en fris zien samenkomt als mindfulness-in-actie (als aandacht-in-actie). Iedere dag wordt afgesloten met de ervarings- en fotobespreking.


Vrijdag t/m zondag van 09.30 - 18.00 uur

Inclusief: online introductielezing

Locatie: Amsterdam-West

Wat deelnemers ervaren tijdens de Miksang Fotorgrafie workshop
€ 499,-
€ 440,- | Nu met €50,- vroegboekkorting: €390,-

3-daagse Miksang Retraite | voorjaar '24

Ervaar in deze 3-daagse Introductie Module zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de alledaagse wereld verandert. Je leert eenvoudig fotograferen met jouw camera met de Miksang basisprincipes. Iedere dag met lezingen, visuele oefeningen waar je meteen helder zien ervaart, nieuwe foto-opdrachten, stapsgewijze begeleiding, uitwisselingen over zien vanuit je hart en contemplatief fotograferen.


Je maakt kennis met onbevangen kijken en geraakt zien in de visuele oefeningen en vanuit de open ruimte in jezelf ga je op pad met de Miksang foto-opdracht. Ontdek hoe fotografie, jouw wakker kijken en fris zien samenkomt als mindfulness-in-actie. Iedere dag wordt afgesloten met de ervarings- en fotobespreking.


Vrijdag t/m zondag van 09.30 - 18.00 uur

 Inclusief: Vooraf de online introductielezing.

Locatie: Zandvoort of Amsterdam-West

Mindfulness en fotografie
Mindfulness en fotografie komen hier mooi samen. Ik vond het bijzonder te ervaren dat het niet zoveel uitmaakt waar je bent, maar dat er overal frisse waarnemingen zijn die omgezet kunnen worden in een mooi plaatje. Daarnaast is het prettig te ervaren dat als het niet lukt ik rustig kan loslaten. Er zijn echt oneindige waarnemingen...
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Yvonne van Sprang

Een frisse blik

Het was een mooie ervaring om met “Miksang” de realiteit op een andere manier waar te nemen, mij te laten te leiden door wat mij stopt, mij raakt, datgene dan eerst intens te beleven voordat ik de camera pak en het beeld of de indruk vastleg. Zien met mijn hart en dieper ervaren met gevoel. Het effect van de visuele oefeningen op “het zien” vond ik verrassend en waardevol.  

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Frans

Zien met mijn hart

Ook nu weer blijkt, het begint en eindigt met jezelf. Ik vond de rust terug en liet me raken door alles wat er al in de omgeving is. Mijn enthousiasme voor het fotografisch vastleggen van de schoonheid in de eenvoud is terug en heeft zich zelfs verdiept. Mooie lesopbouw, diepgang en tijd voor reflectie. Vier dagen aaneen lijkt lang, maar het zette me direct op de rit. 
Ervaring met Miksang Fotografie
Conny van Ryn

Het Miksang Programma

Helen Vink Miksang Basis

Introductie - Dag 1

Je start met: wat is Miksang Fotografie nou precies ? Hoe zie je vanuit je hart?
In Miksang  'Goed oog' ligt de nadruk op het plezier van pure waarneming, helder zien onbevangen kijken en geraakt zien. Stap-voor-stap neem ik je mee in hoe je vanuit rust en kalmte één foto tegelijk maakt. Je ervaart het verschil tussen zien vanuit je hart en (na)denken over wat je ziet, en leert hoe je verschuift naar onbevangen kijken. Razendsnel denken is - onbewust - vernietigend voor echte verbinding want al denkend glijd je langs de wereld. 

Je maakt kennis met de Miksang principes van waarneming en de mechanismen van kijken en zien: Hoe kijk ik? Wat zie ik? Hoe herken ik geraakt zien? Hoe fotografeer ik dat wat ik zie? Niet meer en niet minder... Met de visuele oefeningen breng je je ogen, geest en hart op één lijn en land je in de stilte in jezelf. Vanuit de open ruimte in jezelf ga je op pad met de 1e Miksang foto-opdracht. Je leert fotograferen vanuit je hart met praktische instructies. De dag eindigt met de fotobespreking.

Helen Vink Miksang Basis

Introductie - Dag 2

Wat is Miksang fotograferen met de Miksang methode? Hoe doe je precisie en rust en vertrouwen ontwikkelt
Nu je kennis hebt gemaakt met het plezier van Zien vanuit je hart en mindful fotograferen laat je nu bewuster los wat je allemaal (al) weet over wat er te zien is en wat je zou willen fotograferen. Je landt in het niet-weten. In deze ruime en soms ongemakkelijke ruimte van het niet-weten ontspan je. nu laat je je tegemoet komen wat je zomaar en onverwacht ziet. Je stabiliseert ontvankelijk zijn en ontwikkelt opmerkzaamheid voor jouw unieke geraakt zien.

Je ontdekt de alledaagse schoonheid en verschuift van denken over wat je ziet naar voelen wat je ziet. Je maakt kennis met kijken, zien en fotograferen vanuit niet-weten. Ook kom je obstakels tegen; teveel zien, te weinig zien, te snel fotograferen of te bedacht fotograferen. In de visuele oefeningen ontspan je nog meer en oefen je speels, precies en praktisch verder met de nieuwe foto-opdracht.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training meditatie aandachtstraining

Introductie - Dag 3

Op deze dag komt Diep Kijken en Zien vanuit je hart samen

Je raakt vertrouwd met zijn in de ruimte van het niet-weten en niet hoeven weten wat je gaat zien of wilt zienJe leert vertrouwen dat je altijd iets geraakt kunt zien - deze ervaringen heb je nu al!  Je kan  fris zien middenin alles wat er te zien valt, onafgeleid door de omgeving en dwars door al je denken heen.

De obstakels voor het diep kijken en ware verbinding die je tegenkomt zijn verveling en haast. Beide gaan over de snelheid van denken. Je vertraagt en onthaast en ontdekt de magie van alledaagse schoonheid. Met de 3e Miksang foto-opdracht verschuif je naar meer waardering, en praktisch oefen je verder met de Miksang Methode.

Agenda 2023/2024

Wat deelnemers ervaren tijdens de Miksang Fotorgrafie workshop

18-20

AUGUSTUS '23

09:30-18.00

3-daagse Miksang Introductie

Locatie: Amsterdam-West

22-23

SEPTEMBER '23

09.30-18.00

3-daagse Miksang Introductie

Locatie: Amsterdam-West

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

15-17

MAART '24

09:30-18.00

3-daagse Miksang Introductie

Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang, maitri, miksang, goed oog, miskang, miskang fotografie, fotografie, mindfulness, aandacht, gewaarzijn, yoga, mediteren, retraite, workshop, cursus fotografie, nu, meditatie in actie, contemplatief, contempaltieve fotografie, non-dualiteit

7-8

JUNI '24

09.30-18.00

3-daagse Miksang Introductie

Locatie: Zandvoort aan Zee

Corona proof

Miksang Fotografie is Corona-proof mede omdat we het meerendeel van de dag buiten zijn. Het ochtendprogramma vindt plaats in de trainingsruimte op de locatie: onderlinge afstand is gegarandeerd met genoeg nabijheid en alle nodige maatregelen worden getroffen.
Voor de risicoreductie is er een luchtreiniger met een HEPA filter, VC lamp en ionisator (ozonvrij) aanwezig.
Als de training kan niet doorgaan, dan ontvang je je geld terug en plannen we een plek voor je op de eerstvolgende Miksang Fotografie Introductie.
Deelnemerservaring bij de workshop Miksang Fotografie bij Helen Vink

Soms is een training in staat om de manier waarop je de dingen ervaart en waarneemt totaal te veranderen. De introductie met ‘Zien vanuit je hart’ is zo’n training, die haar belofte meer dan waar maakt. Hèlen Vink leidt je op een vakkundige manier door de basis van het ‘miksang-proces’ heen. Ik heb tijdens de training geleerd om de wereld om me heen écht op een andere manier te zien. Er is nu meer ruimte voor verwondering, creativiteit en inspiratie…

Als net beginnend fotograaf was het voor mij bovendien een heel goede kennismaking met fotografie en de mogelijkheden van mijn camera. Het is nu een paar maanden na de training en ik trek er nog regelmatig op uit om bezig te zijn met miksang-fotografie. Ik ben erg blij met de foto’s die ik heb gemaakt en dat smaakt naar meer…

Remy van Gelder - Mindfulness trainer | www.praesence.nl/mindful-fotografie 
miksang retraite, miksang fotografie., mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

De voordelen van een Miksang retraite

Een retraite wordt meestal geassocieerd met afzondering en tijd voor jezelf, vaak in een klooster voor spiritueel zelfonderzoek en mentale ontspanning.

Miksang Fotografie is een vorm van contemplatieve fotografie, meditatie-in-actie en mindfulness-in-actie. Door het dagelijks slenteren met een Miksang foto-opdracht en je verwonderen ontstaat tegelijk een vakantiegevoel.

Je leert fotograferen met aandacht waarin je de tijd neemt voor het proces van waarneming, het waarnemen van je gedachten, loslaten, inzichten tijdens het wakker kijken, fris zien en oprecht fotograferen. Op straat tijdens het slenteren en in de momenten dat je opstaat in je eigen huis in de ochtend, in je hotel/pension of tijdens het heen en weer reizen vind je de rust in jezelf, tijdens 'het doen'. 

 • met meer aandacht rustig kijken
 • zonder afleiding echt zien
 • meer genieten van zomaar iets zien in het hier en nu
 • meer verbinding met jezelf en de omgeving
 • makkelijk je foto's verbeteren


Je merkt al vrij snel dat jouw creatieve vermogen sterk toeneemt door de actieve contemplatie van kijken, zien en het creatieve proces met jouw Miksang fotograferen.

De voordelen van mindfulness zijn intussen wel bewezen:

 • goed kunnen omgaan met stress
 • concentratievermogen
 • diepe fysieke ontspanning
 • een algehele ervaring van jouw welzijn


Er is meer in deze retraite! Als je mindfulness-in-actie toepast met je camera sijpelen de voordelen van je geactiveerde wakker kijken en je visueel onderscheidingsvermogen veel gemakkelijker door in je dagelijkse leven. Met een frisse blik zie je dezelfde wereld vanuit je ware creatieve bron, wat jou ook kan ondersteunen in het omgaan met de uitdagingen die jij in jouw dagelijks leven hebt. 

miksang fotografie, zandvoort, meditatie, yoga, mindfulness, contemplatieve fotografie, stress, onthaasten, fotografern, fotografie workshop, fotografiecursus, mindfulness, spiritualiteit in Zandvoort

Zandvoort aan Zee

Natuurlijk ontspannen in de zilte zeelucht en genieten van het uitzicht

Praktisch: bereikbaarheid, accommodatie, restaurants

 • Heb je accommodatie nodig?
 • Hoe kom ik in Zandvoort
 • Alvast de sfeer proeven?
 • Waar kan ik lekker eten en genieten met uitzicht op zee?
 • Tips en aanbevelingen