arrow_drop_up arrow_drop_down
Helen Vink Miksang Basis

De Miksang Introductie Module

 Jouw kennismaking in 4 dagen - ontdek vanaf dag 1 de magie van alledaagse schoonheid!

Meditatie in Actie
Ervaar kalmte in je hart & geest met visuele oefeningen en Miksang foto-opdrachten
Fotografische Kunst
Goed gelukte foto's zonder veel fotografie-ervaring, ook met compact camera
Mindful in Actie
Leer hoe makkelijk je met aandacht in het moment kan zijn met kijken, zien en doen
Helen Vink Miksang Start

Ontspan

Je leert je hart openen, je drukke denken kalmeren en kijken met wakkere ogen. Je ontdekt hoe de ervaring van geraakt zien jou diepe ontspanning kan geven.

Helen Vink Miksang Start

Onthaast

Onthaasten begint met tot stilstand komen. Je stopt met zoeken naar 'mooie plaatjes'. Zo kan je dieper kijken én momenten van geraakt zien helemaal toelaten.

Helen Vink Miksang Start

Focus vanuit rust

Vanuit innerlijke rust focus je bewust, en vanuit bewuste focus versterk je je innerlijke rust. De visuele oefeningen helpen om te focussen vanuit vriendelijkheid naar jezelf en alles om je heen.

Helen Vink Miksang Start

Frisse blik

Ervaar de vreugde van levendig zien in jouw directe omgeving. In jouw directe omgeving is de alledaagse schoonheid altijd al aanwezig! Met een frisse blik leer je dit zien.

Helen Vink Miksang Start

Helder zien in het NU

In het NU is het te zien, in het nu zie je helder, in het nu komen de mooie dingen je tegemoet. Ontdek hoe je alleen in het NU de dingen ziet. Niet straks, niet later. Nu!

Helen Vink Miksang Start

Jouw foto's als kunst

Verbeter eenvoudig je foto's met de Miksang methode. Iedere dag ga je praktisch aan de slag met mindful fotografie. Je leert in no-time eenvoudig & poëtisch fotograferen.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Ontwikkeld door Helen Vink - Miksang Fotografie Master

De Miksang Introductie Module heb ik ontwikkeld zodat je laagdrempelig kennis maakt met de Miksang Fotografie Opleiding
Hoe breng je op een creatieve manier meer rust en schoonheid in je leven? In 2006 maakte ik kennis met Miksang Contemplatieve Fotografie in Keulen, waar ik de eerste Miksang workshop in Europa coördineerde. Ik wist zelf niet echt wat het was tot de 1e lezing: onmiddellijk begreep ik de toegankelijkheid van deze artistieke discipline van eenvoudig fotograferen vanuit een boeddhistische ondergrond. Door deze ontmoeting kwam mijn ervaring met fotografische kunst en mijn meditatie-ervaring bij elkaar. Het bracht me veel rust én opende de rijkdom van alledaagse schoonheid in mijn leven. In gepassioneerde vaart heb ik alle Miksang workshops in de VS en Canada gevolgd, en heb ik Miksang naar Nederland gebracht. 

Vanaf dat moment ben ik zelf een Miksang Fotografie Opleiding gaan opzetten
Sindsdien heb ik de modules van de Miksang opleiding continu verbeterd en uitgebreid. Vandaag de dag is de Miksang Fotografie Opleiding inmiddels door meer dan 250 studenten gevolgd en volgen velen met regelmaat nog de Miksang Masterclass verdiepingsdagen.

Mindfulness en fotografie
Mindfulness en fotografie komen hier mooi samen. Ik vond het bijzonder te ervaren dat het niet zoveel uitmaakt waar je bent, maar dat er overal frisse waarnemingen zijn die omgezet kunnen worden in een mooi plaatje. Daarnaast is het prettig te ervaren dat als het niet lukt ik rustig kan loslaten. Er zijn echt oneindige waarnemingen.
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Yvonne van Sprang

Zien met mijn hart

Het was een mooie ervaring om met “Miksang” de realiteit op een andere manier waar te nemen, mij te laten te leiden door wat mij stopt, mij raakt, datgene dan eerst intens te beleven voordat ik de camera pak en het beeld of de indruk vastleg. Zien met mijn hart en dieper ervaren met gevoel. Het effect van de visuele oefeningen op “het zien” vond ik verrassend en waardevol.  

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Frans 

Met een frisse blik

Fotograferen zonder dat mijn gedachtestroom is opgestart over het waarom, wat ik er van vind en hoe ik er een mooie foto van kan maken. Een bijzondere ervaring van ontspanning en het beleven van de schoonheid van de alledaagse dingen om mij heen. Niet alleen het kijken maar ook echt zien met een frisse blik. 
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training
Sylvia

De Miksang Introductie is een 4-daagse Miksang Mini-Retraite

Eerstvolgende Miksang Introductie

Wat deelnemers ervaren tijdens de Miksang Fotorgrafie workshop

16

sept

09:30-17.30

4-daagse Miksang Introductie

Mini-retraite: 16 t/m 19 september in Zandvoort aan Zee
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

7

OKT

09.30-17.30

4-daagse Miksang Introductie

Mini-retraite: 7 t/m 10 oktober in Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

24

MAART

09.30-17.30

4-daagse Miksang Introductie

Mini-retraite: 24 t/m 27 maart in Zandvoort aan Zee

Helen Vink Miksang Basis

Miksang Introductie - Dag 1

We starten met: wat is Miksang nou precies ? Hoe zie je vanuit je hart?
In Miksang ligt de nadruk op het plezier van pure waarneming en geraakt zien. Stap-voor-stap neem ik neem je naar  hoe je eenvoudig één foto maakt. Je ervaart zelf wat het verschil is tussen zien vanuit je hart en (na)denken over wat je ziet. Razendsnel denken is vernietigend voor echte verbinding en onze creativiteit.

Dit is de basis: Hoe kijk je? Wat zie je? Hoe fotografeer ik eenvoudig? Met grondingsoefeningen en visuele oefeningen open je je hart, onthaast je en land je in innerlijke stilte. Ontdek de rust in jezelf, op straat, waar je ook maar bent. Vanuit de open ruimte in jezelf ga je op pad met de 1e Miksang foto-opdracht.

Helen Vink Miksang Basis

Miksang Introductie - Dag 2

We starten met: Waar komt Miksang vandaan? Wat is Zien vanuit je hart?
Nu je kennis hebt gemaakt met Zien vanuit je hart en mindful fotograferen, ga je loslaten wat je allemaal al weet. Je landt in het niet-weten. In het Boeddhisme is het niet-weten het werkelijke weten, het alles weten, het weten vanuit je innerlijke diepte. In het niet-weten ontspannen je het denken en vanuit uitgelijndheid.

Je verschuift op deze dag van denken naar voelen, en je maakt kennis met fotograferen vanuit niet-weten. Je komt ook obstakels in jezelf tegen; teveel zien, te weinig zien of te snel of te bedacht fotograferen. Na grondingsoefeningen en visuele oefeningen ga je op pad met de nieuwe Miksang foto-opdracht & intentie.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training meditatie aandachtstraining

Miksang Introductie - Dag 3

Nu je onbevangen kijken en geraakt zien hebt ervaren
Gaat deze dag over Diep Kijken. Diep kijken is de sleutel voor gelukkig zijn en mooie foto's. Je leert diep kijken voorbij alles wat je al weet en voorbij wat je wel en niet wilt. Je raakt vertrouwd met niet-weten en leert vertrouwen dat je altijd iets geraakt ziet, middenin alles wat er te zien valt.

Obstakel: verveling en haast. Je leert hoe je ieder moment terug kan keren naar verbonden in nu zijn en zien. Je onthaast nog meer, met zachtheid en vriendelijkheid naar jezelf. Vrij van haast geniet je nog meer in ieder moment.
Met nieuwe visuele oefeningen en foto-opdrachten.  

Helen Vink Miksang Basis

Miksang Introductie - Dag 4

We nemen de fotografische ambitie onder de loep
Je leert hoe je iedere keer weer terugkeert naar ontspanning als je iets wilt en moet van jezelf. Zelf-opgelegde druk over iets willen zien/ niet willen zien, iets willen fotograferen maakt plaats voor ontvankelijk kijken en spontaan zien. We verschuiven van duwen & trekken naar beschikbaaheid als rode draad voor ons geluk.

Je voelt sterker het geraakt zien, je verbonden voelen in het nu en kunt eenvoudig fotograferen met de Miksang methode en de 5 toegepaste vragen. We eindigen iedere dag met een gezamenlijke foto bespreking. Je bent je eigen Miksang instructeur geworden en klaar voor de vervolg training: Miksang Fundament

Corona proof

Miksang Fotografie is Corona-proof mede omdat we het meerendeel van de dag buiten zijn. Het ochtendprogramma vindt plaats in de trainingsruimte van het HDMZ Museum in Zandvoort: de 1,5 meter is gegarandeerd en alle nodige maatregelen worden getroffen.
Als de COVID-19 richtlijnen wijzigen en de training kan niet doorgaan, dan ontvang je je geld terug en plannen we een plek voor je op de eerstvolgende Miksang Fotografie Introductie.
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Mini Retraite | 16-19 sept.

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de wereld verandert. Met iedere dag lezingen met Q&A en visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met een Miksang foto-opdracht als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Mini Retraite | 7-10 okt.

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de wereld verandert. Iedere dag met lezingen en Q&A en met visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met de Miksang foto-opdracht, als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Mini Retraite | 24-27 maart

Ervaar zelf hoe Miksang Fotografie jouw kijk op de wereld verandert. Iedere dag met lezingen en Q&A en met visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met de Miksang foto-opdracht, als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

Deelnemerservaring bij de workshop Miksang Fotografie bij Helen Vink

Soms is een training in staat om de manier waarop je de dingen ervaart en waarneemt totaal te veranderen. De introductie met ‘Zien vanuit je hart’ is zo’n training, die haar belofte meer dan waar maakt. Hèlen Vink leidt je op een vakkundige manier door de basis van het ‘miksang-proces’ heen. Ik heb tijdens de training geleerd om de wereld om me heen écht op een andere manier te zien. Er is nu meer ruimte voor verwondering, creativiteit en inspiratie…

Als net beginnend fotograaf was het voor mij bovendien een heel goede kennismaking met fotografie en de mogelijkheden van mijn camera. Het is nu een paar maanden na de training en ik trek er nog regelmatig op uit om bezig te zijn met miksang-fotografie. Ik ben erg blij met de foto’s die ik heb gemaakt en dat smaakt naar meer…

Remy van Gelder - Mindfulness trainer | www.praesence.nl/mindful-fotografie 
Over cookies: