Veel gestelde Miksang vragen

Miksang Vragen

Welke camera heb ik nodig voor de Miksang training?

De Miksang trainingen zijn geheel digitaal. Een geschikte digitale camera kan zijn: een compact camera, een systeem camera of een spiegelreflex camera. Geen smartphone!

Voor de camera is een minimaal pixelvermogen van 12.0 met een verwisselbare geheugenkaart een vereiste. Hoe hoger het pixelvermogen hoe beter de kwaliteit, en een camera tussen de 12.0 en (>)24.0 megapixel is aan te raden. Kijk in de handleiding van de camera hoe u bij de instelling AV (= diafragma voorkeur) de diafragma/scherptediepte kan instellen. Ook zijn de automatische en half-automatische instellingen op de hedendaagse digitale camera’s tegenwoordig heel goed, en om in Miksang Introductie mee te doen is dat helemaal prima.

In Miksang Fotografie zijn we geïnteresseerd in onze waarnemingen, en hoe we deze ervaringen door middel van het medium fotografie uitdrukken met onze camera. Enige basiskennis en vaardigheid over de sluitertijd, diepteveld/diafragma en ISO helpt hierbij. Maar ook de automatische en half-automatische instellingen op de hedendaagse digitale camera’s zijn tegenwoordig heel goed.

Welke lens heb ik nodig voor de Miksang Introductie Module?

Een digitale camera met een allround zoomlens waarbij het mogelijk is half-automatisch te fotograferen is aan te bevelen. Een lens met een vast brandpunt afstand, waar je niet mee kan inzoomen is niet aan te raden.

Een compact camera met redelijke zoom en waar een macrofunctie op zit (zie het icoontje van een bloemetje) is helemaal prima.

Let op: een speciale macrolens voor bij een systeem camera of spiegelreflex camera is niet geschikt voor deze workshop.

Heb ik fotografie-ervaring nodig voor deze training?

Nee. Indien nodig kunnen wij u de grondbeginselen van een camera leren. De rest van de training gaat over het synchroniseren van onze ogen, geest en hart, en hoe we deze ervaring zo eenvoudig mogelijk uitdrukken met de camera.

Heb ik meditatie-ervaring nodig voor deze training?

Nee. Het is fijn en handig om bekend te zijn met meditatie, maar in Miksang oefenen we onbevangen kijken en wakker zien met visuele oefeningen en foto-opdrachten. De rest van de training gaat over het synchroniseren van onze ogen, geest en hart, en hoe we deze ervaring zo eenvoudig mogelijk uitdrukken met de camera.

Heb ik extra apparatuur nodig?

Nee. Er wordt geen gebruik gemaakt van een statief of een flitser en we gebruiken ook geen filters. In deze contemplatieve benadering van fotografie is het niet nodig om speciale effecten en extra apparatuur in te zetten.

Heb ik een laptop nodig?

Als u in het bezit van een laptop bent, dan is het aan te raden deze nemen voor het uitzoeken van de foto’s.

Aub zorg dat u bekend met:

- een softwareprogramma op uw computer om de digitale foto’s te kunnen uploaden
- hoe u de foto's kan selecteren
- hoe u de selectie foto's op een usb stick overzet

Wat is er nog meer bij inbegrepen?

Vooraf aan de training, ontvangt u een reader.
Dit wordt per email in pdf-formaat toegezonden, en u ontvangt op de eerste dag de reader in een uitgeprinte versie.

Is de online lezing optioneel?

Nee. Deze lezing voorziet u van informatie over de relevante onderwerpen en is de basis voor de gehele training. In de lezing maakt u kennis met de basisprincipes waar in de lesdagen verderop wordt ingegaan, en er wordt een fotopresentatie vertoond. En dit is tevens de kennismaking met de Miksang leringen en de Dharmakunst leringen.

Als de introductielezing live is: is de lezing optioneel?

Nee. Deze lezing voorziet u van informatie over de relevante onderwerpen en is de basis voor de gehele cursus. In de lezing maakt u kennis met de basisprincipes waar iedere dag in de lesdagen op wordt ingegaan. In de online lezing wordt er een fotopresentatie vertoond. En dit is tevens de kennismaking met de Miksang leringen en de Dharmakunst leringen.
Behalve dat er een algemene oriëntatie plaatsvindt zal er ook informatie gegeven worden over de verschillende aspecten van de logistieke aard van de cursus. Zoals de locatie van de visuele oefeningen en de buitenopdrachten, etc.

Kan ik één of meerdere dagdelen van de lesdagen missen?

Het is niet aan te raden, maar zal geheel van uzelf afhangen. De introductielezing en fotopresentatie is een voorwaarde voor deelname. Er is geen korting mogelijk voor een gedeeltelijke deelname. De 4-daagse training heeft een natuurlijk en opbouwend verloop en ieder gedeelte is een belangrijk onderdeel van de totale ervaring. Het beste is dat u het zo organiseert dat u volledig kunt deelnemen. Voor de laatste dag is het aan te bevelen tot 18.00 uur aanwezig te kunnen zijn.

Is de accommodatie inbegrepen?

Nee. U zult zelf zorg moeten dragen voor uw overnachtingsmogelijkheid, tenzij anders vermeld.
Heeft u hulp nodig of een aanbeveling? Neem contact met ons op en dan helpen wij graag.

Is de training inclusief lunch?

Nee (tenzij anders vermeld).
Het komt vaak voor dat u samen met de andere deelnemers een paar keer gezamenlijk gaat lunchen; dit is optioneel en niet inbegrepen bij de prijs van de Miksang training.

Ik heb geen auto: hoe kom ik waar ik moet zijn?

De buitenactiviteiten als visuele oefeningen en de foto-opdrachten vinden plaats op loopafstand van de trainingslocatie. Indien dit niet zo is organiseren we carpooling op weg naar een oefenlocatie buiten, of we reizen gezamenlijk met het OV. U dient zelf voor vervoer te zorgen om naar de trainingslocatie te komen.

Annulering en restitutie

Miksang vergoedt geen enkel gedeelte van het lesgeld tenzij de training wordt geannuleerd.
Als uw deelname vlak voor aanvang van de workshop verhinderd wordt door speciale omstandigheden (ziekte, ongeval, overlijden van naasten), bestaat de mogelijkheid om binnen een jaar van oorspronkelijke registratie deel te nemen aan dezelfde training (of in overleg deelname aan een andere verdiepingstraining; alleen geldig voor de verdiepingstrainingen) in Nederland. Verzoeken om restitutie na afloop van de training kunnen niet meer gehonoreerd worden. De Miksang leraar/leraren moeten ver voor de datum van de training de locatie- en eventuele eigen accommodatiekosten regelen. De organisatie hiervan hangt samen met de aanmeldingen vooraf. Bevestig aub uw reis- en accommodatie-reserveringen pas zodra u de definitieve bevestiging hebt ontvangen dat de training het minimale aantal benodigde aanmeldingen heeft, en u hierover een email heeft ontvangen van de Miksang organisatie. Miksang Fotografie is niet verantwoordelijk voor de vergoeding van de kosten van vliegtickets, treintickets, hotelkamers of enig andere reisgerelateerde kosten. Lees ook de Algemene Voorwaarden.

Is er korting of een tegemoetkoming mogelijk?

• Gedeeltelijke tegemoetkoming voor een training hangt af van het aantal aanmeldingen en het kunnen aantonen van de werkelijke noodzakelijkheid. Neem aub contact op zodat we samen een oplossing kunnen vinden.
• Gespreide betaling in twee of drie termijnen is altijd mogelijk.