arrow_drop_up arrow_drop_downHèlen Vink

Waar mijn meditatie en fotografische achtergrond elkaar ontmoeten...

Opgeleid in de Verenigde Staten

In gepassioneerde vaart heb ik van 2006 – 2008 het Miksang curriculum voltooid onder leiding van Michael Wood (CA), grondlegger van Miksang van The Miksang Institute in de Verenigde Staten. Bevangen door de schoonheid en kracht van deze jonge kunstvorm voltooide ik de Miksang Teachers-training in de VS. Sindsdien ben ik tot op heden de enige die vanuit deze Miksang traditie fulltime trainingen onderricht in Nederland en Europa.

Hoe mijn spirituele reis begon

Als kind had ik al een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wie en wat ik werkelijk ben. Rond mijn 8e vroeg ik me regelmatig af waarom ik 'ik' ben en niet een ander, en probeerde ik bewust en met grote inspanning me te verplaatsen om mijn moeder te kunnen zijn, of iemand anders ;)


Ik was een actief kind, vooral aan het rennen, klom in de hoogste bomen waar ik soms ook uitviel, kwam thuis met diertjes gevonden in het bos, en kon diep opgaan in lezen en kinderfilms. Spelen met andere kinderen was het leukste om te doen: eindeloos knikkeren en heel goed worden, voetballen en hier goed in worden, tegen muren op lopen en hier goed in worden, en alle sporten die volgde oefende ik zo vaak als ik kon, vanuit plezier en gedrevenheid.


Ergens heel goed in zijn had al vroeg mijn interesse, ik oefende eindeloos en genoot van de vooruitgang. Zijn-in-actie en oefening baart kunst!

Rond mijn 11e vroeg ik mijn oma eens wat het geborduurde spreekwoord aan de muur 'wijsheid komt met de jaren' betekent. Op haar uitleg over wijsheid ontstaat langzamerhand als je ouder wordt was mijn antwoord "daar ga ik niet op wachten..."

Inmiddels weet ik dat beide waar zijn: ik hoef niet te wachten op wijsheid wat al in mij aanwezig is én wijsheid komt met de jaren.

Mijn liefde voor sport en kunst

Na een semi-professionele carrière in de schaatssport (langebaan schaatsen) tot mijn twintigste, studeerde ik fotografie en beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Van hieruit heb ik mijzelf als autodidact tot beeldend kunstenaar ontwikkeld en werkte ik aan driedimensionale installaties, fotowerken en diverse kunstprojecten.


In de loop der jaren groeide de onvrede over mijn ontplooiingsmogelijkheden binnen de hedendaagse kunst, en gelijktijdig groeide mijn interesse en nieuwsgierigheid naar verdieping van levenszingeving. Door een "toevallig" opgevangen gesprek over kunst in de context van Shambhala-boeddhisme, begon een nieuw hoofdstuk: een reis van directe waarneming, inherente creativiteit en elegante expressie met praktische beoefeningen.

Mijn ontmoeting met Dharmakunst-leringen

In 1997 maakte ik kennis met de dharmakunst-leringen van Chögyam Trungpa in de workshops Shambhala Kunsten. Gelijktijdig ben ik het Shambhala-boeddhisme gaan studeren en beoefenen, en in 2000 ontmoette ik mijn dharmaleraar Sakyong Mipham Rinpoche. Een week na deze ontmoeting zorgde een verkeersongeluk voor een abrupte stop en een grote levenswending.


Mijn herstel ging gepaard met een verdieping in meditatie, Shambhala-boeddhisme en de kennismaking met meerdere contemplatieve kunsten. Ik studeerde bij diverse senior studenten van Chögyam Trungpa, in diverse disciplines van contemplatieve kunsten. Zowel in Nederland, in Frankrijk en in de Verenigde Staten. In de daaropvolgende jaren heb ik in Shambhala-boeddhistische centra's in Frankrijk en de Verenigde Staten gewoond en gewerkt in diverse functies: office manager, Head of Office, kok, en assistent van Director of Arts bij The Great Stupa of Dharmakaya, Shambhala Mountain Center, VS .

Mijn ontmoeting met Miksang

In 2006 maakte ik kennis met Miksang contemplatieve fotografie in Keulen, en coördineerde ik de eerste Miksang workshop in Europa. Deze ontmoeting bracht mijn ervaring met fotografische kunst en mijn meditatie-ervaring samen, en ik begreep onmiddellijk de frisheid en toegankelijkheid van deze artistieke hedendaagse discipline."Kennis is in de basis altijd zelfkennis"

Het wakkere hart volgen

Voor mijn eigen inspiratie en uit pure enthousiasme voor wakkerheid, mezelf zijn en meer van mijzelf ontdekken, verken ik met nieuwsgierigheid altijd verder en investeer ik in mijzelf voor ‘voeding en expansie’, zowel spiritueel, creatief en sportief. Op deze manier ervaar ik meerdere perspectieven die uiteindelijk dezelfde bron hebben voor zijn, de disciplines van contemplatieve creatieve expressie en oprechte expressie en het beste ‘zelf’, waardoor ik weer gevoed word.


Ik ben een voorstander van altijd ‘investeren in jezelf & onderhouden’. En wel met de meest leuke training en workshop die op dit moment resoneert en blij maakt – niet denken dat ik het later wel eens opvolg, maar als het goed voelt: nu doen!


Het krachtpunt ligt altijd in het nu & voelen is je navigatie.

Ervaren of Miksang Fotografie iets voor je is?

Kom naar de introductiemiddag als je eerst wilt kennismaken met mij, en meer wilt weten wat deze contemplatieve benadering van fotografie precies inhoudt, de theorie hoe je dit toepast en wat jij er aan hebt. We gaan op deze middag niet fotograferen, wel doen we visuele oefening om meteen zelf te ervaren hoe jij helder zien en geraakt ervaart., en in diepe ontspanning ervaart met een wakkere blik. Met een lezing en de fotopresentatie, en met ruime gelegenheid voor uitwisseling en discussie.Over cookies: