miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp



Hèlen Vink

Waar mijn meditatie-ervaring en fotografische achtergrond elkaar ontmoeten...

Opgeleid in de Verenigde Staten

In gepassioneerde vaart heb ik van 2006–2008 het Miksang curriculum voltooid onder, meerdere programma' herhaald, en nauw samengewerkt met Michael Wood, grondlegger van Miksang Fotografie en The Miksang Institute in de Verenigde Staten.

Bevangen door de schoonheid en kracht van deze jonge kunstvorm voltooide ik de Miksang Teacher Training in de VS.

Sindsdien ben ik tot op heden de enige die fulltime Miksang trainingen, retraites en Masterclass dagen onderricht in Nederland en Europa.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang Fotografie in de TV-serie: Boeddha in de polder

Eind december 2022 en mei 2023 zond KRO-NCRV de inspirerende TV-serie 'Boeddha in de polder' uit, waarin Hèlen Vink en Miksang Fotografie centraal stonden.

In de serie interviewde Joris Linssen Hèlen Vink en nam hij een dag lang deel aan Miksang Fotografie met de nadruk op 'Zien vanuit je hart'. Voorafgaand aan zijn fotografische avontuur bereidde Joris zich voor met visuele oefeningen,  waarna hij met zijn camera op pad ging om de eerste Miksang foto-opdracht uit te voeren.

miksang, miksang fotografie, meditatie, mindfulness, mindful, fotograferen., spiritualiteit, radicale vergeving

Interview voor Bodhi TV

"Naar je innerlijke impuls luisteren en daar op een authentieke manier expressie aan geven. Dat is het idee achter de dharmakunsten. Hèlen Vink (53) uit Zandvoort beoefent en doceert Miksang fotografie: “Als ik die sprankeling voel, laat ik alles los wat ik denk.”

Serie: Dharma en de kunst van…

Binnen het boeddhisme bestaan verschillende kunstvormen. Voor Bodhi interviewt redacteur Anne Kleisen beoefenaars van deze uiteenlopende disciplines. Juni 2022

Helen Vink Miksang Fotografie

Mijn ontmoeting met Miksang

Mijn eerste kennismaking met Miksang Fotografie was in Keulen in 2006, waar ik zowel coördinator als kersverse deelnemer was van de eerste Miksang workshop in Europa. Al binnen enkele minuten op de eerste dag begreep ik de frisheid en toegankelijkheid van deze jonge artistieke kunstvorm, die fungeert als een hedendaagse discipline van fotografie als meditatie in actie.


Mijn ervaringen met fotografische kunst, meditatie en mijn Shambhala-boeddhistische studie vielen in één keer samen.


Van 2007-2010 organiseerde ik jaarlijks een Miksang workshop met Michael Wood in Nederland. Met gepassioneerde toewijding doorliep ik het volledige Miksang curriculum, waarvoor ik regelmatig naar Halifax (Canada) en Boulder (CO, VS) reisde. Ik heb meerdere workshops herhaaldelijk gevolgd en heb dit traject afgerond met de Miksang Teacher Training.
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Hoe mijn spirituele reis begon

Als kind had ik al een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wie en wat ik werkelijk ben. Rond mijn achtste vroeg ik me regelmatig af waarom ik 'ik' ben en niet iemand anders. Ik probeerde me bewust en met grote inspanning te verplaatsen in anderen, zoals mijn moeder, een klasgenootje of het buurmeisje ;-)

Ik was een actief kind, altijd aan het rennen, klom in de hoogste bomen, bracht gevonden diertjes mee uit het bos en ging helemaal op in lezen, knutselen en kinderfilms. Buitenspelen met buurtkinderen vond ik geweldig. En knikkeren en er heel goed in worden, voetballen en er goed in worden, met elkaar tegen muren oplopen en er goed in worden. Jaarlijks versleet ik wel een paar rolschaatsen.

Ergens heel goed in zijn had al vroeg mijn interesse. Ik oefende eindeloos, genoot van de vooruitgang en het gevoel van oneindige mogelijkheden. De natuurlijke discipline van herhaling - die je als kind hebt - gaf me een speciaal plezier.

Mijn liefde voor sport en kunst

Na een semi-professionele carrière in het langebaanschaatsen tot mijn twintigste, studeerde ik gedurende 2,5 jaar fotografie en beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Vervolgens bracht ik een jaar door als intern bij beeldhouwer en architect Dries Kreijkamp. Vanuit deze ervaringen ontwikkelde ik mezelf autodidactisch tot beeldend kunstenaar. Ik creëerde driedimensionale installaties en fotowerken in mijn atelier en nam deel aan diverse kunstprojecten.

In de loop der jaren groeide mijn onvrede over mijn ontplooiingsmogelijkheden binnen de hedendaagse kunst. Ik botste steeds vaker tegen de beperkingen van conceptuele kunst en voelde me niet op mijn plaats. Tegelijkertijd groeide mijn behoefte aan verdieping en zingeving in mijn leven.

Dharmakunst & de ruimte van 'fris'

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
In 1997 maakte ik kennis met de dharmakunst-leringen van Chögyam Trungpa. Een toevallig opgevangen gesprek over kunst in het Shambhala meditatiecentrum in Amsterdam opende een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik schreef me in voor de workshop Dharma Art 'Coming to Your Senses' met Herb Elsky, en direct daarna nam ik deel aan een 10-daags Dharmakunst Festival in Frankrijk.


Tijdens dit festival dompelde ik me onder in de contemplatieve kunsten, met een benadering van 'geen idee', een open geest en een frisse blik voordat je creatieve expressie geeft. Ik maakte kennis met kalligrafie, Kyudo (het pad van de boog), Mudra Space Awareness (gewaarzijnsbeweging), Ikebana (het pad van de bloemen) en Bugaku (Japanse hofdans). De essentiële basis in deze contemplatieve benadering van kunst is het trainen en vertrouwen in open ruimte en het toepassen van de tijdloze principes van hemel, aarde en mens.


Dit was in het begin een ongemakkelijke maar verfrissende ervaring, in groot contrast met mijn gebruikelijke manier van kunst maken. Voor het eerst in lange tijd ervoer ik diepe zingeving en herontdekte ik mijn plezier. Gelijktijdig begon ik met meditatie alsof mijn leven ervan afhing, en startte ik mijn studie in het Shambhala-boeddhisme.

Shambhala-boeddhisme & levensvreugde

Helen Vink in Colorado, VS, Shambhala Mountain Center
In 2000 ontmoette ik mijn dharmaleraar Sakyong Mipham. Een week later zorgde een verkeersongeluk voor een abrupte stop en een grote levenswending. Achteraf gezien was deze stilstand precies wat ik nodig had.


Tijdens mijn herstel verdiepte ik me in meditatie, Shambhala-boeddhisme en verschillende contemplatieve kunsten. Ik studeerde bij Tibetaanse meditatieleraren, Japanse meesters en senior studenten in Nederland, Europa, de VS en Canada. Ik voelde dat hier mijn echte studie begon. Waar ik voorheen mijn draai niet kon vinden, voelde ik me hier thuis, uitgedaagd en meteen in de praktijk toepasbaar.


In drie achtereenvolgende jaren woonde en werkte ik in Shambhala-boeddhistische centra in Frankrijk en de VS. Onder andere als office manager, kok en assistent van de Director of Arts bij The Great Stupa of Dharmakaya in Colorado. Na diverse opleidingen voor meditatie-instructeur en -leraar was ik actief in diverse Shambhala-boeddhistische programma's en voor de meditatie-avonden in Zandvoort die ik jarenlang organiseerde.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Hèlen Vink in Esta magazine

"Nu maak ik me niet meer zo druk over wat er gebeurt. Ik maak wel plannen, maar ga er veel flexibeler mee om. Hoe het leven komt, is zoals het is. En dat is goed. Briljant zelfs." Esta - Het grote liefdesnummer, 2007
meditatie, radicale vergeving, I-am, overvloed, spiritualiteit, hogere geest, hogere zelf, toekomstige zelf, 3D, 5D, zelfzorg, zelfliefde, liefde, licht, verlichting, trauma, nondualiteit, mindset,positiviteit, transformatie, wet van aantrekking



"Kennis is in de basis altijd zelfkennis"

Mijn wakker hart volgen

Voor mijn eigen inspiratie en uit pure enthousiasme voor wakkerheid, mezelf zijn en het uitdrukken van mijn authentieke zelf, verken ik met nieuwsgierigheid regelmatig verder. Ik investeer spiritueel, creatief en sportief in ‘voeding en expansie’ om mezelf verfijnder af te stemmen op de directe ervaring van gewaarwordingen in de voortdurende veranderlijkheid van het leven. Vanuit meerdere perspectieven vertrouw ik op wat op dat moment nodig is om te ervaren.


Ik heb een grote passie voor het voortdurend ‘investeren in jezelf & onderhouden’ voor een duurzaam en kwalitatief leven, net zoals bij het onderhouden van een auto, huis of bij duurzaam contemplatief fotograferen. Met een training, workshop en broodnodige coaching die op dit moment resoneert. Hierbij ga ik zowel de diepte in voor schaduwwerk als de hoogte in voor wijsheidsafstemming, om een gezonde balans te vinden tussen mijn innerlijke en uiterlijke wereld.


Ik heb geleerd om niet te veel op te gaan in het denken dat iets later ook nog wel kan, of eerst alle voors en tegens af te wegen. Als het goed voelt en het binnen de omstandigheden mogelijk is: nu doen! Deze benadering helpt me om mijn authentieke zelf te blijven uitdrukken en me verfijnder af te stemmen op de directe ervaring van gewaarwordingen in de voortdurende veranderlijkheid van het leven.

Zelf ervaren of Miksang Fotografie iets voor jou is?

Schrijf je in voor de online Miksang training als je graag eerst wilt kennismaken met mij en Miksang. Als je wilt weten wat deze contemplatieve benadering van fotografie precies inhoudt, over de theorie, hoe je dit toepast en wat jij er aan hebt.

Je start met een aantal lessen ter introductie en de fotopresentatie, en begeleid ik je in een visuele oefening waarin je helder zien en geraaktheid ervaart en in diepe ontspanning jouw wakkere blik en een frisse kijk activeert.