miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hspHèlen Vink

Waar mijn meditatie-ervaring en fotografische achtergrond elkaar ontmoeten...

Opgeleid in de Verenigde Staten

In gepassioneerde vaart heb ik van 2006–2008 het Miksang curriculum voltooid onder, meerdere programma' herhaald, en nauw samengewerkt met Michael Wood, grondlegger van Miksang Fotografie en The Miksang Institute in de Verenigde Staten. Bevangen door de schoonheid en kracht van deze jonge kunstvorm voltooide ik de Miksang Teacher Training in de VS.

Sindsdien ben ik tot op heden de enige die fulltime Miksang trainingen, retraites en Masterclass dagen onderricht in Nederland en Europa.

miksang fotografie in Zandvoort, miksang retraite accommodatie, meditatie, spiritualiteit, boeddha in de polder, mindfulness, mindful fotograferen, miksang retraite,, miksang retreat, miskang, miskang fotografie, yoga, boeddhisme, boeddha

Miksang Fotografie in de TV-serie 'Boeddha in de polder'

Vrijdag 23 december werd de inspirerende TV-serie 'Boeddha in de polder' uitgezonden door de KRO-NCRV. Joris Linssen interviewt Hèlen Vink en deed een dag lang mee met Miksang Fotografie en 'Zien vanuit je hart'. Eerst met de visuele oefeningen (zie foto) en daarna op pad met zijn camera en de Miksang foto-opdracht.

Je kan deze aflevering terugkijken op NPO start: klik hier >

miksang, miksang fotografie, meditatie, mindfulness, mindful, fotograferen., spiritualiteit, radicale vergeving

Interview voor Bodhi TV

"Naar je innerlijke impuls luisteren en daar op een authentieke manier expressie aan geven. Dat is het idee achter de dharmakunsten. Hèlen Vink (53) uit Zandvoort beoefent en doceert Miksang fotografie: “Als ik die sprankeling voel, laat ik alles los wat ik denk.”

Serie: Dharma en de kunst van…

Binnen het boeddhisme bestaan verschillende kunstvormen. Voor Bodhi interviewt redacteur Anne Kleisen beoefenaars van deze uiteenlopende disciplines. Juni 2022

Helen Vink Miksang Fotografie

Mijn ontmoeting met Miksang

In mijn eerste kennismaking met Miksang Contemplatieve Fotografie in Keulen in 2006, kwam mijn ervaring met fotografische kunst en mijn meditatie-ervaring samen. Ik begreep onmiddellijk de frisheid en toegankelijkheid van deze jonge artistieke kunstvorm als een hedendaagse fotografie-discipline. Van 2007-2010 organiseerde ik jaarlijks een Miksang workshop met Michael Wood in Nederland. In gepassioneerde vaart voltooide ik het Miksang curriculum, herhaalde meerdere workshops en sloot dit af met de Miksang Teacher Training.


Sinds 2009 geef ik les in Miksang Fotografie in Nederland en Europa en tot op heden organiseer ik Miksang Retraites in Nederland, Frankrijk en Spanje, en een Miksang 'Train de trainer' Opleiding in Zandvoort.
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Hoe mijn spirituele reis begon

Als kind had ik al een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wie en wat ik werkelijk ben. Rond mijn 8e vroeg ik me regelmatig af waarom ik 'ik' ben en niet een ander. Ik probeerde bewust en met grote inspanning me te verplaatsen in iemand anders zijn, zoals mijn moeder, klasgenootje, buurmeisje ;-)


Ik was een actief kind, veel aan het rennen, klom in de hoogste bomen, bracht gevonden diertjes mee uit het bos en ging diep op in lezen, knutselen en kinderfilms. Buitenspelen met andere kinderen vond ik het leukst: knikkeren en heel goed worden, voetballen en hier goed in worden, tegen muren oplopen en hier goed in worden en versleet jaarlijks een paar rolschaatsen.


Ergens heel goed in zijn had al vroeg mijn interesse, ik oefende eindeloos en genoot van de vooruitgang, oneindige mogelijkheden én de discipline van herhaling.

Mijn liefde voor sport en kunst

Na een semi-professionele carrière in de schaatssport (langebaan schaatsen) tot mijn twintigste, studeerde ik gedurende 2,5 jaar fotografie en beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en een jaar intern bij beeldhouwer & architect Dries Kreijkamp. Van hieruit heb ik mijzelf autodidactisch tot beeldend kunstenaar ontwikkeld en werkte ik aan driedimensionale installaties, fotowerken en diverse kunstprojecten.


In de loop der jaren groeide de onvrede over mijn ontplooiingsmogelijkheden binnen de hedendaagse kunst en botste ik steeds vaker tegen de muur van conceptuele kunst. Gelijktijdig groeide mijn behoefte naar verdieping van levenszingeving. Door een 'toevallig' opgevangen gesprek over kunst in een meditatiecentrum in Amsterdam begon een nieuw hoofdstuk: ik melde me aan voor de workshop Dharma Art 'Coming to Your Senses', en voor het eerst sinds lange tijd ervaarde ik diepe zingeving, concept-vrije creativiteit en hervond ik mijn (kinderlijk) plezier.

Dharmakunst & boeddhisme in beeld

Helen Vink in Colorado, VS, Shambhala Mountain Center
In 1997 maakte ik kennis met de dharmakunst-leringen van Chögyam Trungpa en volgde meerdere Dharmakunst workshops. Gelijktijdig begon ik met meditatie alsof mijn leven ervan hing en startte mijn studie in Shambhala-boeddhisme. In 2000 ontmoette ik mijn dharmaleraar Sakyong Mipham, en een week later zorgde een verkeersongeluk voor een abrupte stop en grote levenswending. Ik kwam tot complete stilstand en dat was, achteraf bekeken en begrepen, van harte nodig ;-)


Mijn herstel ging gepaard met de kennismaking met meerdere contemplatieve kunsten, verdieping in meditatie en Shambhala-boeddhisme en een diepe ontspanning. Ik studeerde bij diverse Tibetaanse en Japanse meditatieleraren en senior studenten in Nederland, Europa, de VS en Canada.


In 3 achtereenvolgende jaren heb ik in Shambhala-boeddhistische centra in Frankrijk en de VS gewoond en gewerkt in de functies van office manager, kok en als assistent van Director of Arts bij The Great Stupa of Dharmakaya in Colorado.

 Hier voelde ik dat mijn echte studie begon; waar ik voorheen mijn draai niet goed kon vinden, voelde ik me thuis, uitgedaagd, en meteen in de praktijk toepasbaar en werd mijn levenspad een levend pad waar ik, als belangrijkste, mijn levensvreugde hervond.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Hèlen Vink in Esta magazine

"Nu maak ik me niet meer zo druk over wat er gebeurt. Ik maak wel plannen, maar ga er veel flexibeler mee om. Hoe het leven komt, is zoals het is. En dat is goed. Briljant zelfs." Esta - Het grote liefdesnummer, 2007
meditatie, radicale vergeving, I-am, overvloed, spiritualiteit, hogere geest, hogere zelf, toekomstige zelf, 3D, 5D, zelfzorg, zelfliefde, liefde, licht, verlichting, trauma, nondualiteit, mindset,positiviteit, transformatie, wet van aantrekking"Kennis is in de basis altijd zelfkennis"

Mijn wakker hart volgen

Voor mijn eigen inspiratie en uit pure enthousiasme voor wakkerheid, mezelf zijn en meer mijn authentieke zelf uitdrukken, verken ik met nieuwsgierigheid regelmatig verder. Ik investeer spiritueel, creatief en sportief in ‘voeding en expansie’ om mezelf verfijnder af te kunnen stemmen op de directe ervaring van gewaarwordingen in de doorgaande veranderlijkheid van het leven. Vanuit meerdere perspectieven vertrouw ik wat op het moment nodig is om te ervaren.


Ik heb een grote passie voor blijven ‘investeren in jezelf & onderhouden’ voor een duurzaam kwalitatief leven (net zoals met een auto en huis en duurzaam contemplatief fotograferen). Met de meest leuke training/workshop/activiteit die op dit moment vreugdig resoneert; zowel de diepte in om schaduwwerk te doen en de hoogte in voor wijsheidsafstemming, voor een gezonde balans tussen mijn innerlijke wereld en de uiterlijke wereld. Ik geleerd niet te veel op te gaan in denken dat het later ook nog wel eens kan, of eerst de voors en tegens afwegen. Als het goed voelt en het kan binnen alle omstandigheden: nu doen!

Zelf ervaren of Miksang Fotografie iets voor jou is?

Schrijf je in voor de online Miksang training als je graag eerst wilt kennismaken met mij en Miksang. Als je wilt weten wat deze contemplatieve benadering van fotografie precies inhoudt, over de theorie, hoe je dit toepast en wat jij er aan hebt.

Je start met een aantal lessen ter introductie en de fotopresentatie, en begeleid ik je in een visuele oefening waarin je helder zien en geraaktheid ervaart en in diepe ontspanning jouw wakkere blik en een frisse kijk activeert.