Hèlen Vink

Waar mijn meditatie en fotografische achtergrond elkaar ontmoeten...

Opgeleid in de Verenigde Staten

In gepassioneerde vaart heb ik van 2006–2008 het Miksang curriculum voltooid onder leiding van Michael Wood (CA), grondlegger van Miksang van The Miksang Institute in de Verenigde Staten. Bevangen door de schoonheid en kracht van deze jonge kunstvorm voltooide ik de Miksang Teachers-training in de VS. Sindsdien ben ik tot op heden de enige die vanuit deze Miksang traditie fulltime trainingen onderricht in Nederland en Europa.

Hoe mijn spirituele reis begon

Als kind had ik al een grenzeloze nieuwsgierigheid naar wie en wat ik werkelijk ben. Rond mijn 8e vroeg ik me regelmatig af waarom ik 'ik' ben en niet een ander, en probeerde ik bewust en met grote inspanning me te verplaatsen om mijn moeder te kunnen zijn, of iemand anders ;)


Ik was een actief kind, vooral aan het rennen, klom in de hoogste bomen waar ik soms ook uitviel, kwam thuis uit het bos met gevonden diertjes, en kon diep opgaan in lezen en kinderfilms. Spelen met andere kinderen vond ik het leukst: eindeloos knikkeren en heel goed worden, voetballen en hier goed in worden, tegen muren oplopen en hier goed in worden. Maar ook alleen rolschaatsen deed ik fervent en versleet het ene paar na het nandere. Alle sporten die ik volgde oefende ik zo vaak als ik kon, vanuit plezier en gedrevenheid.


Ergens heel goed in zijn had al vroeg mijn interesse, ik oefende eindeloos en genoot van de vooruitgang. Zijn-in-actie en oefening baart kunst ;)

Rond mijn 11e vroeg ik mijn oma eens wat het geborduurde spreekwoord aan de muur 'wijsheid komt met de jaren' betekent. Op haar uitleg over hoe wijsheid langzamerhand ontstaat als je ouder wordt was mijn antwoord "daar ga ik niet op wachten..."

Inmiddels weet ik dat beide waar zijn: ik hoef niet te wachten op wijsheid wat al in mij aanwezig is én wijsheid komt met de jaren.

Mijn liefde voor sport en kunst

Na een semi-professionele carrière in de schaatssport (langebaan schaatsen) tot mijn twintigste, studeerde ik gedurende 2,5 jaar fotografie en beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en een jaar intern bij beeldhouwer/architect Dries Kreijkamp. Van hieruit heb ik mijzelf autodidactisch tot beeldend kunstenaar ontwikkeld en werkte ik aan driedimensionale installaties, fotowerken en diverse kunstprojecten.


In de loop der jaren groeide de onvrede over mijn ontplooiingsmogelijkheden binnen de hedendaagse kunst en gelijktijdig groeide mijn interesse en nieuwsgierigheid naar verdieping van levenszingeving. Door een 'toevallig' opgevangen gesprek over kunst in de context van Shambhala-boeddhisme, begon een nieuw hoofdstuk voor mij: een reis van directe waarneming die inherent is, de creatieve dimensie van spiritualiteit en de spirituele dimensie van creativiteit, elegante expressie en praktische beoefeningen waarin ik diepe zingeving ervaarde en mijn (kinderlijk) plezier terugvond.

Mijn ontmoeting met Dharmakunst-leringen

In 1997 maakte ik kennis met de dharmakunst-leringen van Chögyam Trungpa in de workshops Dharmakunst in het Shambhala Centrum Leiden. Gelijktijdig ben ik zitmeditatie gaan beoefenen en Shambhala-boeddhisme gaan studeren, en in 2000 ontmoette ik mijn dharmaleraar Sakyong Mipham Rinpoche. Een week na deze ontmoeting zorgde een verkeersongeluk voor een abrupte stop en een grote levenswending.


Mijn herstel ging gepaard met de kennismaking met meerdere contemplatieve kunsten, verdieping in meditatie en het Shambhala-boeddhisme, diepe ontspanning en ontwaking. Ik studeerde bij senior studenten van Chögyam Trungpa in diverse disciplines van contemplatieve kunsten in Nederland, Frankrijk, de VS en Canada. In de daaropvolgende jaren heb ik in Shambhala-boeddhistische centra in Frankrijk en de VS gewoond en gewerkt, in diverse functies: office manager, Head of Office, kok en assistent van Director of Arts bij The Great Stupa of Dharmakaya, Shambhala Mountain Center.

Mijn ontmoeting met Miksang

In 2006 maakte ik kennis met Miksang Contemplatieve Fotografie in Keulen, waar ik de eerste Miksang workshop in Europa coördineerde. Deze ontmoeting bracht mijn ervaring met fotografische kunst en mijn meditatie-ervaring samen, en ik begreep onmiddellijk de frisheid en toegankelijkheid van deze artistieke hedendaagse discipline."Kennis is in de basis altijd zelfkennis"

Het wakkere hart volgen

Voor mijn eigen inspiratie en uit pure enthousiasme voor wakkerheid, mezelf zijn en meer van mijzelf ontdekken, verken ik met nieuwsgierigheid altijd verder. Ik investeer in mijzelf voor ‘voeding en expansie’, zowel spiritueel, creatief en sportief. Op deze manier ervaar ik meerdere perspectieven op het moment dat het nodig is, die voor mij uiteindelijk dezelfde bron hebben voor het zijn & doen, waardoor ik weer gevoed word om meer van mijn beste ‘zelf’ te kunnen zijn.


Ik ben een voorstander van altijd blijven ‘investeren in jezelf & onderhouden’. En wel met de meest leuke training/workshop die op dit moment vreugdevol resoneert – ik heb geleerd niet te veel op te gaan in denken dat ik het later wel opvolg en de voors en tegens af te wegen. Als het goed voelt: nu doen!


Mijn motto: het krachtpunt ligt altijd in het nu & voelen is onze navigatie voor onze beste levensroute & alles klopt, vooral het hart ;)

Ervaren of Miksang Fotografie iets voor je is?

Schrijf je in voor de online Miksang training als je eerst wilt kennismaken met mij en Miksang. Als je meer wilt weten wat deze contemplatieve benadering van fotografie precies inhoudt, de theorie hoe je dit toepast en wat jij er aan hebt. Je start met de introductielezing en de fotopresentatie. Met visuele oefeningen om meteen zelf te ervaren hoe jij helder zien en geraakt ervaart., en in diepe ontspanning ervaart met een wakkere blik.  arrow_drop_up arrow_drop_down