miksang online, miksang, miksang fotografie, miksang, miksang fotografie, yoga, miksang retraite, spiritualiteit, al;ledaagse schoonheid, meditatie, mindful fotografie, contemplatieve fotografie , helen vink

Online Miksang introductielezing


Ontdek de alledaagse schoonheid


met

Zien vanuit je Hart

Goed Oog

Ontdek de schittering van de alledaagse schoonheid met Miksang 'Goed Oog' 

Frisse blik

Hoe mindful kijken een frisse blik geeft en je dezelfde omgeving als nieuw ziet
Eenvoud
Eenvoud in Miksang foto's is de rijkdom van rmindful kijken en geraakt zien
Helen Vink Miksang Start

Ervaar jouw Goed Oog

Miksang betekent 'Goed Oog': dit is de basis van deze contemplatieve fotografie waarmee je jouw ervaring van zien vanuit je hart uitdrukt.
Helen Vink Miksang Start

Vanuit rust & onthaasting

Mindful kijken begint met je drukke denkende geest ontspannen en het activeren van helder zien. De basis hiervoor is rust en onthaasting.
Helen Vink Miksang Start

Eenvoudig fotograferen

Een compact camera, systeem- of spiegelreflex camera; het maakt echt niet welke! Vanuit rustig kijken leer je eenvoudig fotograferen.

Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Geraakt zien voel je

Kijken doe je met je ogen en zien voel je in je hart. Jouw ervaring van geraakt zien is altijd voelbaar; deze voelbare momenten laat je toe.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Mindful kijken doe je zo

Als je denken kalmer is heb je meer innerlijke ruimte om mindful, open, onbevangen en nieuwsgierig te kijken. Hier houd je je aandacht bij.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Meteen thuis beginnen

Begin thuis met de lezing en een visuele oefening! Meteen nu of later. Ook kan je verder: start zelf met de 1e Miksang foto-opdracht.
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

In 2006 coördineerde Hèlen Vink de eerste Miksang workshop in Europa en als kersverse deelneemster werd ze op slag verliefd! Hèlen begreep onmiddellijk hoe haar ervaringen van fotografie, mindfulness meditatie en boeddhisme bijeenkwamen op een toegankelijke en poëtische manier.

Zij heeft Miksang Fotografie naar Nederland gebracht, nauw samengewerkt met Michael Wood - één van de oprichters van The Miksang Institute - en is gecertificeerd Miksang instructeur.

Sinds 2009 geeft Hèlen Miksang trainingen, retraites en masterclass dagen en organiseert ze jaarlijks een Miksang Retraite in Zuid-Spanje. 

In deze Miksang benadering van fotografie gaat het over het plezier van onbevangen kijken en geraakt zien, en begrijpen wat je ziet vóórdat je fotografeert. Als je rust in je hoofd hebt voel je écht wat je zomaar onverwacht ziet. Met contemplatief kijken begrijp je wat je fris en levendig ziet. Het doel is om jouw ervaring van zien vanuit je hart uit te drukken met jouw camera en altijd gelukte foto's te kunnen maken.

online miksang, miksang retraite, miksang fotografie., mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie
Je hebt me aandachtig leren kijken (oh, nee dat heet dus zien ;-) op een manier waar ik wel van gehoord had maar nooit zelf had ervaren. En dat is iets dat ik nu regelmatig doe als ik merk dat het druk is in mijn hoofd. Ik herken ook sneller de haast die ik denk te hebben. Dat ik dat herken, en daar niet meer automatisch in blijf hangen, is voor mij grote winst
Ellen van Boxmeer
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Foto's die ontstaan vanuit een rustig hoofd, verbindend kijken en geraakt zien

In de online lezing maak je kennis met de basis; wat is Miksang 'goed oog' en hoe doe je dit? 

De principes van pure waarneming en helder zien: hoe kijk je puur en zuiver, en wat is helder zien? Wat is directe levendige waarneming en wat is het ook niet? Leer het verschil begrijpen tussen de directe ervaring van en het denken over zien.

In het nu ervaar je directe levendige waarneming; de vraag is niet waar je de alledaagse schoonheid ziet, maar wanneer. Niet later, of straks, daarnet of toen dat moment vorig jaar. Altijd nu.

Een meditatieve staat van openheid is de basis voor hoe de schoonheid van de gewone alledaagse dingen je tegemoet kan komen; hoe je je drukke hoofd rustig laat worden en je met open hart en wakkere ogen kijkt.

Alledaagse schoonheid is er de hele tijd en overal al en toch zie je dat niet de hele tijd; hoe je de obstakels oplost en vanuit verbinding kijkt.

Moeiteloos je foto's verbeteren; over het fotograferen met de Miksang Methode, zodat de foto laat zien wat je écht gezien hebt. Met niet te veel en niet te weinig in beeld, precies genoeg.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 17,50-
€ 11,-

Introductielezing: Zien vanuit je Hart

Jouw kennismaking met Miksang Fotografie; over het proces van levendige waarneming, rust in je hoofd, minder denken, het plezier van onbevangen kijken met wakkere ogen, aandachtig kijken en de ervaring van geraakt zien. Laat je meevoeren in de ontdekking van alledaagse schoonheid en eenvoudig fotograferen. Ontspan, geniet van de Miksang foto's en laat je raken. 

De Miksang modules: lezing - Zien vanuit je hart

#Inleiding - Goed Oog

Miksang is een Tibetaans woord en laat zich vertalen als 'goed oog'. In deze module maak je kennis met fundamentele goedheid en inherent helder zien, het verschil tussen kijken en zien en de ontdekking van alledaagse schoonheid.

#De 3 aspecten van het proces van waarneming

In de contemplatieve benadering van Miksang fotografie ligt de nadruk op het proces van pure waarneming, het plezier van onbevangen kijken en hoe je jouw unieke visuele gewaarwordingen ervaart. Dit is de basis van Miksang Fotografie en het Miksang foto's. Vanuit innerlijke rust kan je onbevangen kijken; zonder oordelen en vrij van conceptuele ideeën. Het vele denken vormt een 'rookgordijn' als een buffer tussen jou en je omgeving, wat verhindert om helder te kunnen zien. 
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

#Over geraakt zien en alledaagse schoonheid 

Vanuit een kalme geest, wakkere ogen en open hart op één lijn laat je de alledaagse schoonheid naar jou toe komen. In Miksang zijn er geen thema's en geen fotografie-regels. Je fotografeert jouw ervaring van directe levendige verbinding in het hier en nu. Je kijkt, ziet zomaar iets en kijkt dieper. Je kan namelijk al helder zien, maar hoe kan het dat je niet (vaker) helder ziet? Er zijn een aantal obstakels.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

#De fotopresentatie: nooit meer zoeken naar mooie foto's

In de Miksang fotopresentatie is de rode draad 'fris' en het kenmerkende aspect van Miksang foto's is 'eenvoud'. In Miksang zijn er zijn geen thema's of onderwerpen en geen compositieregels. In deze fotopresentatie neemt Hèlen je mee wat zij ziet in haar dagelijks leven. Met een nabespreking van 10 Miksang foto's. Hoe je nooit meer hoeft te zoeken naar mooie foto's!

#De poëzie van Miksang foto's

Het contemplatieve aspect van Miksang Fotografie is de tijd nemen: volledig tot stilstand komen om dieper te kijken en jouw visuele waarneming helemaal begrijpen. Vanuit wakker kijken komt de visuele poëzie op natuurlijke wijze tevoorschijn.  
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

#Visuele oefening

Nu je over de visie van Miksang Fotografie hebt gehoord en de Miksang foto's hebt gezien kan je nu meedoen met een korte visuele oefening om zelf te ervaren en 'proeven' wat directe visuele waarneming is.

Over Miksang Fotografie

Maak nu op je gemak kennis met de principes van Miksang Fotografie. Over de betekenis van 'Goed Oog' en hoe Miksang foto's ontstaan. Leer meer over de aspecten van helder zien, mindful kijken, geraakt zien én het verschil met denken over wat je ziet.

Online Miksang lezing

Jouw kennismaking met Miksang Fotografie

Hoe fotografeer je vanuit je hart, vrij van het vele denken? In deze Miksang benadering van fotografie ligt de nadruk op het proces van levendige waarneming, mindful kijken, opmerken wat visueel resoneert en op het plezier van onverwacht en zomaar iets zien. Ontdek hoe je eenvoudig en authentiek kan fotograferen vanuit een kalme geest, open hart en wakkere ogen op één lijn. Ontspan, geniet van de Miksang foto's en laat je raken door alledaagse schoonheid. Met Hèlen Vink.

€ 17,50-
€ 11,-
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
 • Introductielezing
 • Thuis in je eigen tijd en op je gemak beluisteren en bekijken
 • Over het proces van waarneming, mindful kijken en zien vanuit je hart
 • Het plezier van onbevangen kijken en geraakt zien
 • Over het vele denken en van alles willen zien en niet willen zien: hoe ontspan je dit met Miksang?
 • Ontdek hoe fotografie niet alleen fotograferen is maar ook mindfulness meditatie in actie
 • Waar en wanneer is de alledaagse schoonheid te zien?
 • Over oprecht en eenvoudig fotograferen
 • Met een Miksang fotopresentatie
 • Krijg inzicht in hoe een Miksang foto ontstaat: 10 Miksang foto's met meer aandacht bespreken
 • Zelf meedoen met een visuele oefening
 • In 5 modules en 14 korte video's 
 • Duur: 1,5 uur

Veel gestelde vragen over de lezing

                   

Miksang Vragen online lezing

Hoe kan ik de lezing beluisteren en bekijken?

Via de online Miksang Academy, met de app 'Huddle'. Als je ingelogd bent is de Miksang Introductie lezing beschikbaar voor jou, waarin allerlei aspecten van Miksang Fotografie in de videolessen helder worden uitgelegd, en je de fotopresentatie van een selectie van Miksang foto's van Hèlen Vink rustig kan bekijken.
Hierna volgt er een nabespreking van 10 Miksang foto's.
De laatste video is een visuele oefening waar je zelf mee kan doen.

Hoe lang duurt de lezing?

De tijdsinvestering is afhankelijk per persoon. De online Miksang kennismakingslezing bevat 5 modules met 14 korte video's en duurt 1,5 uur.

Wat is de Huddle app?

Huddle is een online platform. En op dit platform leer je alles over Miksang fotografie.

Je kunt de lezing op jouw moment bekijken: op je telefoon (via deze app) of via onze website op je laptop, desktop of iPad.

Heb ik ervaring in meditatie of mindfulness nodig?

Nee hoor, je kan gewoon luisteren en de Miksang foto's bekijken

Heb ik ervaring in fotografie nodig?

Nee. In Miksang Fotografie ligt de nadruk op het proces van waarneming en zien vanuit je hart, en het fotograferen houden we zo eenvoudig mogelijk. In de lezing gaan we niet in op de fototechniek of hoe een camera werkt.

Wat als ik na deze lezing verder wil met Miksang Fotografie?

Je kan na deze introductielezing verder met de online 'Zelf aan de slag met Miksang Fotografie' of verder met de 'Online Basis Training'.

Of je kan na deze lezing instappen in de live 4-daagse retraite Miksang Introductie in Zandvoort.

                 

Nooit meer hoeven zoeken naar mooie foto's?