Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness?

Mindfulness in meditatie en in het dagelijks leven

Het woord mindfulness betekent 'aandachtigheid' en 'opmerkzaamheid' en is een aspect in de beoefening van boeddhistische meditatie.

Er zijn verschillende toepassingen van mindfulness:

  • in meditatie
  • in ons dagelijks leven
  • als een manier om creativiteit en mededogen los te maken in ons
  • de 8-weekse MBSR training

Mindfulness stroming

De Mindfulness stroming is door de Amerikaanse Jon Kabat-Zinn in beweging gezet om mindfulness uit de traditionele meditatie tradities toegankelijk te maken voor meer mensen. Hij integreerde zijn studies bij boeddhistische leraren en zijn kennis van het menselijk lichaam met zijn eigen meditatie ervaring, en introduceerde deze vorm van mindfulness in een laagdrempelig programma in het westen.

Met mindfulness wordt 'leven in het hier en nu' aangeduid, waarin de nadruk ligt om met aandacht alledaagse dingen te doen en de bestaande stress en toenemende stress te verminderen.

Mindfulness in het dagelijks leven

Als je aandachtigheid toepast en integreert in je dagelijks leven, kan het behulpzaam zijn in je hele bestaan. Met name in het omgaan met de uitdagingen die we nu allemaal hebben. De rappe ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technologie en de constante stroom van nieuws die onze dagelijkse wereld binnenstroomt kan overweldigend zijn. Hierdoor ontstaat steeds vaker dat je vervreemdt van onszelf.

Mindfulness is een aardse en directe manier om bewuster contact te maken met jezelf, je verbonden te voelen in het nu en eenvoudige zelfacceptatie te ontwikkelen.

In het boeddhisme wordt het aspect van mindfulness ook mooi en treffend omschreven als 'vriendschap sluiten met jezelf'.

MBSR

Mindfulness Based Stress Reduction is ook bekend als een 8-weekse training met aandachtsoefeningen.

De wetenschap heeft zich recentelijk hierover ontfermd en er wordt, onder andere onder leiding van Dr. Jon Kabat-Zinn van de Universiteit van Massachusetts, onderzocht wat de invloed van stress is op lichaam en geest.

Op basis van deze wetenschappelijke resultaten is het 8-weekse programma (MBSR) ontwikkeld.

Centraal hierin is om te leren bewust te worden van denkpatronen.Dit kan zeer behulpzaam zijn voor meer concentratievermogen en om beter om te kunnen gaan met stress-gerelateerde klachten, piekeren en slaapproblemen.

We leren meer afstand te nemen van ons vele denken en gepieker, zodat we meer aanwezig kunnen zijn in het hier en nu en meer innerlijke rust krijgen.

Het aantal onderzoeken is in de afgelopen 10 jaar exponentieel gestegen. En er wordt volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het programma op psychologisch en lichamelijk functioneren.

De positieve effecten van mindfulness

Steeds meer onderzoeken wijzen uit en ondersteunen dat mindfulness meerdere positieve effecten heeft op het immuunsysteem, neurologisch systeem, de hersenen, sociale contacten en de effectiviteit van taken uitvoeren op een prikkelrijke werkvloer en een prikkelrijk dagelijks leven

Deze positieve effecten dragen bij aan je gelukkiger voelen en gezonder leven door zelf meer voeling te onderhouden in het nu, en je een betere balans kan creëeren in al je activiteiten.


Reactie plaatsen