Miksang Fotografie Academy

Wat kun je met Miksang Fotografie?

Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Onbevangen kijken

Kijken doe je met jouw ogen, en zien gebeurt vanuit jouw hart. Als je iets ziet vanuit je hart, ervaar je de ervaring van geraakt zien en het plezier van directe waarneming.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Alledaagse Schoonheid

In Miksang ligt de nadruk op het proces van pure waarneming en de ervaring van geraakt zien. Als je dit toelaat ontdek je de visuele rijkdom van jouw alledaagse schoonheid.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Geraakt zien is voelbaar

Je leert wat pure waarneming en helder zien is en hoe je kijkt. Je  ontspant & ontwaakt uit de dofheid van het denken en verschuift naar het voelen wat jij geraakt ziet.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen vanuit Openheid

Je hoeft geen idee te hebben over wat je wilt/moet fotograferen, en je hoeft niet te zoeken naar mooie foto's'. Je ont-moet en ont-dekt wat visueel resoneert.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen vanuit Mindfulness-in-actie

Miksang Fotografie is mindfulness-in-actie; je ontwikkelt innerlijke stilte en focus middenin het alledaagse leven en leert hoe je jouw foto's verbetert met de Miksang methode.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen als Meditatie-in-actie

Miksang Fotografie is ook meditatie-in-actie; met visuele oefeningen veranker je visuele wakkerheid en gelijkheid. Met jouw camera als medium om fris zien uit te drukken.

Miksang Academy met Hèlen Vink

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, helen vink, miksang fotografie frankrijk, hèlen vink
In 2006 nam ik deel aan mijn eerste Miksang workshop en het was liefde op het eerste (ge)zicht! Ik had al meerdere contemplatieve kunsten gedaan en hier begreep ik meteen hoe fotografie, mindfulness meditatie en boeddhistische wijsheid op unieke artistieke wijze samenkomen. Nu neem ik ieder dag mijn camera mee, met de verrukking van wakker kijken vanuit openheid en geen idee hoeven hebben wat ik ga zien en fotograferen. Dagelijks zie ik mijn dagelijkse wereld fris, en is kijken meditatie-in-actie wat ik in ieder moment overal kan doen en doe, en ook nog steeds gewoon functioneer ;-)


Onthaasten met het snelste creatieve medium, de camera! Het klinkt als een paradox en het tegendeel is waar. Het is mogelijk eenvoudig en rustig de alledaagse schoonheid in jouw vertrouwde omgeving te zien én tegelijk bewuste en onbewuste mentale barrières op te lossen met behulp van het medium fotografie. Met visuele oefeningen en gewaarzijnsoefeningen hervind je jouw vrije zicht en handvatten voor oprechte fotografische expressie.


Graag leer ik jou in de Miksang Academy hoe jij jouw unieke alledaagse schoonheid ontdekt met het stapsgewijs leerproces wat Miksang Fotografie biedt. Je (her)ontdekt helder zien, vindt kalmte en rust in jezelf, bent minder bezig met wat je wel en niet wilt zien, en wel en niet wilt fotograferen.

Je ontspant en vertrouwt je intuïtieve zien vanuit je hart. Ontdek hoe je je afstemt op ontvankelijkheid, eenvoudig leert fotograferen en jouw foto's haast ongemerkt verbetert. Zeer zinvol voor zowel de beginnende als de gevorderde fotografie-liefhebber. Ervaar hoe je meer van jouw dagelijks leven geniet, en je vaker verbonden voelt in het bier en nu. Ongeacht wat er zich in de turbulente wereld afspeelt, er is altijd ruimte. En ruimte brengt inspiratie.

Helen Vink Miksang Mastering picto

Miksang Fotograferen

Miksang betekent: 'Goed Oog'. 'Als je een ervaring van Goed Oog hebt geef je met jouw camera oprecht en vriendelijk, elegant en authentiek fotografische expressie hieraan.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Uitgelijnd Fotograferen

Je opent je hart, kalmeert je drukke actieve denken en kijkt onbevangen met je hart, geest en ogen op één lijn. Je voelt wat jou raakt, je houdt voeling en dan fotografeer je.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Eenvoudig Fotograferen

De verrukking van eenvoudig één iets tegelijk zien, de tijd nemen om één iets te fotograferen geeft diepe voldoening. Wat Miksang Fotografie kenmerkt is eenvoud en rijkdom.

Start met een online kennismaking en/of  doe mee met de live 3-daagse kennismaking

Wil je weten of Miksang Fotografie iets voor jou is?

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 19,--
€ 14,-

Miksang introductielezing: Zien vanuit je Hart

Jouw online kennismaking met Miksang Fotografie: in 1,5 uur vertel ik jou over het proces van levendige waarneming en helder zien, en hoe het plezier van onbevangen kijken en geraakt zien ontstaat. Met een fotopresentie.


Alledaagse schoonheid is een ware ontdekking, als je het eenmaal gaat zien gaat deze frisse blik het nooit meer weg! Miksang is in eerste instantie geen fotografie-opleiding/training/cursus. En tegelijk gaat Miksang zeker ook over fotograferen, over eenvoudig en oprecht en elegant fotograferen.


Ontdek hoe je nooit meer hoeft te zoeken naar mooie foto's. Geniet van de selectie Miksang foto's in deze online presentatie, waarna ik 10 foto's uitgebreider bespreek.
miksang, miksang fotografie, meditatie, mindfulness, mindful, fotograferen., spiritualiteit, radicale vergeving
€ 390,--
Nu nog  € 167,- | Straks €197,-

Online Miksang Basis | Zelf aan de slag

In deze online Miksang Basis Training ga je zelf aan de slag en maak je kennis met de basisprincipes van Miksang Fotografie. Met 3 Miksang foto-opdrachten ervaar je pure waarneming, onbevangen kijken, helder zien en leer je hoe je jouw geraakt zien met jouw camera expressie geeft.


Met een stapsgewijze opbouw ervaar je wat kijken en zien en geraakt zien echt is. Je ontdekt meer over wat Miksang Fotografie is en ook wat het niet is. Parkeer nu (even) alle bekende fotoregels & trucjes en wat je al weer over fotografie en maak kennis met de ins & outs van contemplatieve fotografie, de visuele oefeningen, verwondering en de Miksang Methode.


Hervind al doende je vreugde en inspiratie met het ontdekken van alledaagse schoonheid!


Deze online training is bijna klaar - en wordt regelmatig ge-update.

Je start  met de eerste van de 3 Miksang foto-opdrachten in een live Zoom sessie.

De drie foto-besprekingen vinden plaats in een live Zoom sessie, met andere deelnemers.

In totaal krijg je 20+ videolessen met in totaal 4 live Zoom sessies.  Deze plan je zelf in op de aangegeven data en tijdstippen, of in overleg.

Wat heb je aan Miksang Fotografie?

 • Vermindering van dagelijkse stress
 • Verbetering van concentratie
 • Kalmte ontwikkelen in een onrustige wereld
 • Bewust pauzering in je (te) vele denken kunnen inlassen
 • Behulpzaam om helder waar te nemen
 • Makkelijker kunnen loslaten als het niet lukt
 • Genieten van alledaagse schoonheid
 • Onthaasting & vitaliteit in jouw alledaagse leven
 • Meer balans tussen je innerlijke wereld en je dagelijkse wereld
 • Vertrouwen ontwikkelen in voelen & intuïtie
 • Bewuste verbinding in het hier en nu
 • Voller genieten van zintuigelijke ervaringen
 • Meer intimiteit met jouw directe omgeving
 • Diepe ontspanning en voldoening
 • Leren om eenvoudig te fotograferen
 • Minder denken, meer voeling houden
 • Moeiteloos jouw foto's verbeteren
 • Nabewerking van foto's en gedachten achteraf eenvoudig houden

Starten met Miksang Fotografie

Dit is niet alleen een fotografie-opleiding/training/cursus! Deze benadering van fotografie is op pure waarneming gebaseerd, en de nadruk ligt op de vreugde van het proces van waarneming. Je leert hoe je (weer) kinderlijk onbevangen kijkt, en ervaringen van geraakt zien helemaal toelaat. De basis ligt in het ontspannen van het denken over wat je ziet - het oordelen, benoemen, indelen, meningen, overtuigingen, associaties; gewoontes van het snelle denken die je hebt ontwikkeld. Met behulp van visuele oefeningen en foto-opdrachten wordt dit heel praktisch. Je ontwaakt uit de automatische piloot waarmee je je dagelijks van A naar B beweegt, met open ogen en toch niets ziet. Met genoeg visueel gewaarzijn om veilig aan te komen.


Hoewel je de hele dag door heel veel met je ogen doet, kijk je vaak niet echt en maak je geen echt zintuigelijk contact. Zo glijd je langs de wereld. Dit geeft op den duur een dof gevoel en put je uit. Omdat het verlangen naar frisse ervaringen in iedereen aanwezig is ga je op zoek: naar iets nieuws en inspiratie. Je reist, gaat uit eten, naar een voorstelling, kijkt films etc. Je zoekt een nieuwe ervaring of een nieuwe gadget, zoals een nieuwe camera, een nieuwe lens. Dit is hartstikke leuk, en nog leuker als je weet dat je wakker kan kijken en fris kan zien, ongeacht waar je bent, ongeacht je emotionele toestand.

Zien is een staat van zijn


Miksang is een Tibetaans woord en betekent 'Goed Oog'. Het is mogelijk om in ieder moment te ontwaken, en voorbij de gewoonte van mentaal redenerende projecties je zintuigelijk te verbinden in het hier en nu. In deze visuele wakkerheid ontdek je de alledaagse schoonheid. Dit is altijd al en reeds aanwezig. Het is mogelijk de verrukking van een levendig directe waarneming te ervaren in ieder moment. Je hoeft niet meer op zoek; je laat geraakt zien je tegemoet komen.

Eenvoudig en vol-ledig.


Met de camera als hulpmiddel geef je expressie aan jouw unieke momenten van geraakt zien. Zonder verklaring, zonder uitleg, vrij van statements, fotografeer je oprecht vrij van twijfel en vrij van fotografische ambitie,

In deze Miksang benadering maken we geen gebruik van fotoregels, thema's, filters en fotomanipulatie. Er is wel een Miksang Methode, hiermee onthaast je in 5 praktische stappen en fotografeer je eenvoudig zodat de foto's precies laten zien wat jij gezien hebt vanuit je hart. Met precies genoeg in beeld, niet teveel in beeld en niet te weinig.

Jouw unieke poëtische expressie.


In 4x 4 daagse Miksang modules doorloop je het hele Miksang spectrum. De basis ligt in de 4-daagse Miksang Introductie en het fundament ontwikkel je hierna. Het Miksang programma is zorgvuldig ontworpen om jouw vertrouwen in intuïtieve visuele waarneming en oprechte fotografische expressie te ontwikkelen en stabiel te integreren in je dagelijks leven.

Aan te raden is om ieder half jaar 1x een 4-daagse module te volgen met tussentijdse Miksang Masterclass dagen, live of online. Na de eerste 4 dagen zie je de wereld gegarandeerd en blijvend anders: fris. Fris zien is niet nieuw, je ervaart al frisse directe zintuigelijke waarnemingen, de hele dag door. Je leert dit opmerken en hoe je bewust wakker kan kijken in ieder moment. Dat je dit niet doet in ieder moment, is waarom je oefent en traint.

In deze Miksang benadering van fotografie geef je ook daadwerkelijk expressie, als meditatie-in-actie en als natuurlijke behoefte die je opvolgt om uitdrukking te geven aan jouw staat van helder zien en zijn.

Eén moment tegelijk, vrij & vreugdevol.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 540,-
€ 440,- | Early Bird: €390,-

Miksang Introductie Module

Je start met de 3-daagse Miksang Introductie module waarin je kennismaakt met deze contemplatieve benadering van Miksang Fotografie. De basis is om voorbedachte ideeën, voorinstellingen als meningen, aannames en verwachtingen over jezelf, fotografie, meditatie en mindfulness op te lossen.


Met de visuele oefeningen als 'menselijke camera' en 'diep kijken' ervaar je al snel rust en open ruimte in jezelf. Stapsgewijs ontdek je jouw unieke frisse blik. Vanuit innerlijke open ruimte en onbevangen kijken ervaar je wakker zien, levendige ervaringen van fris zien,  heel praktisch met de dagelijkse foto-opdrachten. Ontdek zelf hoe alledaagse schoonheid kinderlijk eenvoudig te zien is, en soms ook niet ;-)


Iedere dag eindigt met de bespreking van ervaringen en de foto's. Vanuit deze Miksang Introductie Module en de Miksang basisprincipes die je hebt ervaren kan je doorstromen naar de vervolgmodule Miksang Fundament. Of je stapt in de Miksang Academy voor jouw Miksang Meesterschap met de 3 vervolgmodules Miksang Fundament, Miksang Essentie & Miksang Master.


Tijdsduur: 3 dagen (vrijdag t/m zondag van 09.30 uur - 17.30 uur)

Voorbereiding: Online introductie lezing

De Miksang Opleiding

In totaal zijn er 5 Miksang modules in de vorm van live Miksang retraites, in totaal 16 dagen Miksang Opleiding tot jouw Miksang Meesterschap:


Deel 1 bestaat uit 3 modules van 3x 3 dagen: Miksang 1 Introductie, Miksang 2 Basis, Miksang 3 Fundament


Deel 2 bestaat uit 2 modules van 1x3 dagen & 1x 4 dagen: 

€ 1320,-
€ 1050,-

3x Miksang Modules: Introductie, Basis & Fundament

Dit is deel 1 van de Miksang Opleiding van de Miksang Academy.

Deze 3 modules doe je in +/- 9 maanden: iedere 3 maanden 1 module.


In deel 1 zijn er drie Modules:  1x Miksang Introductie, 1x Miksang Basis en 1x Miksang Fundament waarmee je in 9 dagen een stevige Miksang fundering in jezelf en met Miksang Fotografie legt.


• In de 3-daagse Miksang Introductie maak je kennis met pure waarneming, onbevangen kijken, geraakt zien en de ervaring van 'fris' in de rijkdom van oneindige waarnemingen en oprecht fotograferen. • De 3-daagse Miksang Basis Module is de verdieping van de Miksang beoefening; je integreert het niet hoeven weten wat en wanneer je 'fris' gaat zien en stabiliseert open en ontvankelijk zijn. • In de 3-daagse Miksang Fundament bouw je uit op je solide basis met 'momenten'.


In iedere module krijg je nieuwe visuele oefeningen en nieuwe foto-opdrachten om je eigen ervaring van zuivere waarneming en fris zien te ervaren en te fotograferen met de Miksang Methode. Inclusief 1x gratis Miksang Masterclass!


Instapvoorwaarde: Online Introductie Lezing

Tijdsinvestering: 3x3 dagen (vrijdag t/m zondag van 09.30 uur 17.30 uur)

Voorbereiding: Online lezingen voor iedere module

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 90,-

Na de Miksang Opleiding: Miksang Masterclass

De live Miksang Masterclasses worden 4x per jaar gegeven, elke 3e zondag of zaterdag per kwartaal. Ter inspiratie en verdere verdieping  voor jouw Miksang beoefening, na deel 1 van de Miksang Academy.


Om in jouw dagelijks leven met jouw Miksang maatjes en gelijkgestemden uit te wisselen, jouw blik en het contemplatief fotograferen op te frissen. 


Tijdsinvestering: 1 dag (van 09.30 uur tot 17.30 uur)

Instapvoorwaarde: voltooiing Miksang Academy deel 1

€880,-
€ 750,-

Miksang Meesterschap: Ruimte & Oneindige Ontvouwing

Deel 2 van de Miksang Opleiding van de Miksang Academy. In deze Meesterschap verdieping met de twee opeenvolgende Miksang Modules van Miksang 'Ruimte' & Miksang Master dompel je jezelf verder onder in de visuele rijkdom van jouw alledaagse omgeving. Je hebt nu al een stevige basis van de ervaring van wakker kijken, geraakt zien en eenvoudig fotograferen met de Miksang Methode.


Hier leer je in 3 dagen kijken naar vorm als ruimte, ruimte als vorm en momenten in ruimte, en hierop volgend verken je in 4 dagen de eenvoud in de complexiteit van spiegelingen, reflecties en gelaagdheden.


Je ontwikkelt meesterschap in oprechte expressie en poëtische fotografie in de dagelijkse visuele rijkdom die zich oneindig ontvouwt.


Je sluit dit programma af als een gecertificeerd Miksang Master.

Hierna kan je verder verdiepen en bijschaven met de Miksang Masterclass dagen, live en online.

je kan ook doorstromen naar de Miksang Opleiding 'Train de Trainer'.

Helen Vink Miksang Fotografie
€ 1450,-
€ 1250,-

Miksang Master na Miksang Introductie

Ontwikkel je tot een Miksang Master! Na Miksang Academy Deel 1 kun je verder met de 4 opeenvolgende modules van Miksang Basis, Miksang Fundament, Miksang Ruimte en Miksang Master voltooi je jouw opleiding aan de Miksang Academy.

Je sluit dit programma als gecertificeerd Miksang Master af. Hierna heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de Miksang Instructeur Opleiding.


Je belichaamt dieper kijken, geraakt zien, 'fris' en fotograferen met de Miksang methode. Het doel van deze Miksang-reis is dat je meer verbinding ervaart met het fotograferen en jouw inspiratie met de alledaagse dingen en situaties in jouw leven. Waar je ook maar bent, je bent altijd in het hier en nu. Tegelijk week je dieperliggende concepten over jezelf en fotografie los en kristalliseer je gelijkmoedigheid over wat je ziet én over jezelf. En verbeter je moeiteloos jouw foto's.


Instapvoorwaarde: voltooiing Miksang Introductie Module

Tijdsduur: 3x 4 daagse retraite (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur) + 2x gratis Miksang Masterclass dag

Voorbereiding: Online lezing

Helen Vink Miksang Train de Trainer
€ 1150,-
€ 990,-

Miksang Fotografie Academy | Train de Trainer

Ben jij ook zo enthousiast en wil je Miksang Modules onderrichten in een zakelijke setting? Of wil je voor jezelf leren hoe je Miksang presenteert? Dan is de Miksang Trainer voor jou geschikt. Lesgeven is een mooie verdieping voor jouw eigen begrip en een diepere beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie. 


Tijdsinvestering: 2x 3 daagse (vrijdag 09.30 uur tot zondag 18.00 uur)

Instapvoorwaarde: Miksang Academy + herhaling Miksang Introductie Module 1

Miksang Fotografie Academy Online & Miksang App

Bij de Miksang Academy zit gratis toegang tot Mijn Miksang Online: jouw eigen veilige en besloten Miksang Community waar je inspiratie kan opdoen, verder leren, jouw foto's posten en Miksang foto's van anderen bekijken.

De Miksang App kan je eenvoudig op de telefoon installeren

Voor Android >

Voor iPhone >

Om jouw inspiratie levend en sprankelend te houden voor jouw Miksang fotograferen na de 4-daagse retraite. Je kan uitwisselen met andere Miksang beoefenaars en rustig kijken wat jij nodig hebt voor jouw Miksang verdieping, en de online lezingen herhalen en nieuwe trainingen volgen.

  • Jouw Miksang foto's delen
  • Miksang foto's van anderen bekijken
  • Contact met je Miksang buddy's
  • Samen Miksang oefenen
  • Online lezingen volgen
  • Online trainingen volgen

  Onlangs afgestudeerde Miksang Trainers

  Bram Verhees

  Miksang leerde mij om weer te genieten van het leven en me verbonden te voelen met mijn omgeving.
  Het is de perfecte aanvulling op m’n mindfulness beoefening als meditatie-in-actie: lekker buiten, met m’n ogen én hart volledig open. Met de frisse foto’s laat ik anderen de vreugde van mijn unieke waarneming meebeleven.
  En veel belangrijker: het gaf me mijn onbevangen en nieuwsgierige blik op de wereld terug.

  Laurina van Dam

  Inmiddels is Miksang Fotografie niet meer weg te denken uit mijn leven en heb ik mijn camera vrijwel altijd in mijn tas, klaar om een vreugdevolle, frisse waarneming vast te leggen 
  Miksang helpt mij om van mijn hoofd naar mijn hart te gaan, vanuit het denken naar voelen. Ook in het dagelijks leven geef ik nu eerder gehoor aan spontane ingevingen en laat ik me minder leiden door mijn hoofd.