Miksang Fotografie Academy

Helen Vink Miksang Fundamentals picto
Kijken doe je met jouw ogen, en zien gebeurt vanuit jouw hart. Als je iets ziet vanuit je hart, ervaar je de ervaring van geraakt zien en het plezier van directe waarneming.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto
In Miksang ligt de nadruk op het proces van pure waarneming en de ervaring van geraakt zien. Als je dit toelaat ontdek je de rijkdom van jouw alledaagse schoonheid.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto
Je leert wat pure waarneming en helder zien is en hoe je kijkt. Je  ontspant & ontwaakt uit de dofheid van het denken. Je verschuift naar het voelen van geraakt zien.
Helen Vink Miksang Exploring picto
Je hoeft geen idee te hebben over wat je wilt/moet fotograferen, en je hoeft niet te zoeken naar mooie foto's'. Je ont-moet en ont-dekt wat visueel resoneert.
Helen Vink Miksang Exploring picto
Miksang Fotografie is mindfulness-in-actie; je ontwikkelt innerlijke stilte en focus middenin het alledaagse leven en leert hoe je jouw foto's verbetert met de Miksang methode.
Helen Vink Miksang Exploring picto
Miksang Fotografie is ook meditatie-in-actie; met visuele oefeningen veranker je visuele wakkerheid en gelijkheid. Met jouw camera als medium om fris zien uit te drukken.
miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, helen vink, miksang fotografie frankrijk, hèlen vink
In 2006 nam ik deel aan mijn eerste Miksang workshop en het was liefde op het eerste (ge)zicht! Ik had al meerdere contemplatieve kunsten gedaan en hier begreep ik meteen hoe fotografie, mindfulness meditatie en boeddhistische wijsheid op unieke artistieke wijze samenkomen. Nu neem ik ieder dag mijn camera mee, met de verrukking van wakker kijken vanuit openheid en geen idee hoeven hebben wat ik ga zien en fotograferen. Dagelijks zie ik mijn dagelijkse wereld fris, en is kijken meditatie-in-actie wat ik in ieder moment overal kan doen en doe, en ook nog steeds gewoon functioneer ;-)


Onthaasten met het snelste creatieve medium, de camera! Het klinkt als een paradox en het tegendeel is waar. Het is mogelijk eenvoudig de alledaagse schoonheid in jouw vertrouwde omgeving te zien en bewuste en onbewuste mentale barrières op te lossen. Met visuele oefeningen en gewaarzijnsoefeningen krijg je een vrij zicht en handvatten voor oprechte fotografische expressie.


Graag leer ik jou in de Miksang Academy hoe jij jouw unieke alledaagse schoonheid ontdekt met het stapsgewijs leerproces wat Miksang Fotografie biedt. Je (her)ontdekt helder zien, vindt kalmte en rust in jezelf, bent minder bezig met wat je wel en niet wilt zien, en wel en niet wilt fotograferen. Je ontspant en vertrouwt je intuïtieve zien vanuit je hart. Ontdek hoe je ontvankelijk wordt, eenvoudig leert fotograferen en jouw foto's haast ongemerkt verbeteren.. Zeer zinvol voor de beginnende als de gevorderde fotografie-liefhebber. Geniet meer van jouw dagelijks leven, en voel je vaker verbonden in het nu. Ongeacht wat er zich in de turbulente wereld afspeelt, er is altijd ruimte. En ruimte brengt inspiratie.

Helen Vink Miksang Mastering picto
Miksang betekent: 'Goed Oog'. 'Als je een ervaring van Goed Oog hebt geef je met jouw camera oprecht en vriendelijk, elegant en authentiek fotografische expressie hieraan.
Helen Vink Miksang Mastering picto
Je opent je hart, kalmeert je drukke actieve denken en kijkt onbevangen met je hart, geest en ogen op één lijn. Je voelt wat jou raakt, je houdt voeling en dan fotografeer je.
Helen Vink Miksang Mastering picto
De verrukking van eenvoudig één iets tegelijk zien, de tijd nemen om één iets te fotograferen geeft diepe voldoening. Wat Miksang Fotografie kenmerkt is eenvoud en rijkdom.
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 17,50,-
€ 11,-
Jouw kennismaking met Miksang Fotografie: in 1,5 uur vertel ik jou over het proces van levendige waarneming en helder zien, en hoe het plezier van onbevangen kijken en geraakt zien ontstaat. Alledaagse schoonheid is een ware ontdekking, als je het eenmaal gaat zien gaat deze frisse blik het nooit meer weg! Tegelijk gaat Miksang ook over eenvoudig en oprecht fotograferen.


Ontspan meteen en geniet van de Miksang foto's in deze online presentatie, waar 10 foto's worden besproken.
 • Vermindering van dagelijkse stress
 • Verbetering van concentratie
 • Kalmte ontwikkelen in een onrustige wereld
 • Bewust pauzering in je (te) vele denken kunnen inlassen
 • Behulpzaam om helder waar te nemen
 • Makkelijker kunnen loslaten als het niet lukt
 • Genieten van alledaagse schoonheid
 • Onthaasting & vitaliteit in jouw alledaagse leven
 • Meer balans tussen je innerlijke wereld en je dagelijkse wereld
 • Vertrouwen ontwikkelen in voelen & intuïtie
 • Bewuste verbinding in het hier en nu
 • Voller genieten van zintuigelijke ervaringen
 • Meer intimiteit met jouw directe omgeving
 • Diepe ontspanning en voldoening
 • Leren om eenvoudig te fotograferen
 • Minder denken, meer voeling houden
 • Moeiteloos jouw foto's verbeteren
 • Nabewerking van foto's en gedachten achteraf eenvoudig houden

Dit is niet alleen een fotografie-opleiding. In deze benadering van fotografie die op waarneming is gebaseerd, ligt de nadruk op de vreugde van het proces van waarneming. Je leert hoe je kinderlijk onbevangen kan kijken, en ervaringen van geraakt zien helemaal toelaat. Eerst ontspan je je denken over wat je ziet - het oordelen, benoemen, indelen, meningen, overtuigingen en associaties, de gewoontes van het snelle denken die je hebt ontwikkeld. En je ontwaakt uit de automatische piloot waarmee je je dagelijks van A naar B beweegt met open ogen en niets ziet.

Hoewel je de hele dag door heel veel met je ogen doet, als je niet echt kijkt en geen echt zintuigelijk contact maakt glijd je langs de wereld. Dit geeft een dof gevoel en put op den duur uit. Iedereen verlangt naar frisse ervaringen en gaat op zoek; je reist, gaat uit eten, naar voorstellingen, je zoekt iets nieuw, een nieuwe ervaring, een nieuwe camera. Dit is nog leuker als je weet dat je wakker kan kijken en fris kan zien, ongeacht waar je bent, ongeacht je emotionele toestand.

Zien is een staat van zijn


Miksang is een Tibetaans woord en betekent 'Goed Oog'. Het is mogelijk om in ieder moment te ontwaken, en voorbij de gewoonte van mentaal redenerende projecties je zintuigelijk te verbinden in het hier en nu. In deze visuele wakkerheid ontdek je de alledaagse schoonheid. Dit is altijd al en reeds aanwezig. Het is mogelijk de verrukking van levendig directe waarnemingen te ervaren in ieder moment. Je hoeft niet meer op zoek; je laat geraakt zien je tegemoet komen.

Eenvoudig en vol-ledig.


Met de camera als hulpmiddel geef je expressie aan jouw unieke momenten van geraakt zien. Zonder verklaring, zonder uitleg, vrij van statements, fotografeer je oprecht vrij van twijfel en vrij van fotografische ambitie,

Met de Miksang Methode onthaast je in 5 praktische stappen, en fotografeer je eenvoudig zodat de foto's precies laten zien wat jij gezien hebt vanuit je hart. Met precies genoeg in beeld, niet tveel in beeld en niet te weinig; jouw poëtische expressie.


In 4x 4 daagse Miksang modules doorloop je het hele Miksang spectrum. De basis ligt in de 4-daagse Miksang Introductie en het fundament ontwikkel je hierna. Het Miksang programma is zorgvuldig ontworpen om jouw vertrouwen in intuïtieve visuele waarneming en oprechte fotografische expressie te ontwikkelen en stabiel te integreren in je dagelijks leven.

Aan te raden is om ieder half jaar 1x een 4-daagse module te volgen met tussentijdse Miksang Masterclass dagen, live of online. Na de eerste 4 dagen zie je de wereld gegarandeerd en blijvend anders: fris. Fris zien is niet nieuw, je ervaart al frisse directe zintuigelijke waarnemingen, de hele dag door. Je leert dit opmerken en hoe je bewust wakker kan kijken in ieder moment. Dat je dit niet doet in ieder moment, is waarom je oefent en traint.

In deze Miksang benadering van fotografie geef je ook daadwerkelijk expressie, als meditatie-in-actie en als natuurlijke behoefte die je opvolgt om uitdrukking te geven aan jouw staat van helder zien en zijn.

Eén moment tegelijk, vrij & vreugdevol.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 549,-
€ 490,-
Je start met de 4-daagse Miksang Introductie module waarin je kennismaakt met deze contemplatieve benadering van Miksang Fotografie. De basis is om voorbedachte ideeën, meningen, aannames en verwachtingen over jezelf, fotografie, meditatie en mindfulness op te lossen. Met de visuele oefeningen als 'menselijke camera' en diep kijken ervaar je al snel rust en open ruimte in jezelf. Stapsgewijs ontdek je jouw unieke frisse blik. Vanuit innerlijke open ruimte en onbevangen kijken ervaar je wakker zien, levendige ervaringen van fris zien,  heel praktisch met de dagelijkse foto-opdrachten. Ontdek zelf hoe alledaagse schoonheid kinderlijk eenvoudig te zien is, en soms ook niet ;-)


Iedere dag eindigt met de bespreking van ervaringen en de foto's. Vanuit deze Miksang Introductie Module en de Miksang basisprincipes die je hebt ervaren en nooit meer vergeet, kan je doorstromen naar de vervolgmodule Miksang Fundament. Of je stapt in de Miksang Academy voor jouw Miksang Meesterschap met de 3 vervolgmodules Miksang Fundament, Miksang Essentie & Miksang Master.


Tijdsduur: 4 dagen (donderdag t/m zondag van 09.30 uur - 17.30 uur)

Voorbereiding: Online introductie lezing

€ 980,-
€ 850,-
Deel 1 van de Miksang Opleiding van de Miksang Academy. In totaal zijn er 4 Miksang modules van 4x 4 dagen, met in totaal 16 dagen Miksang Opleiding tot jouw Miksang Meesterschap.


Met deze twee Modules van Miksang Introductie en Miksang Fundament leg je in 8 dagen een stevige Miksang basis in jezelf en met Miksang Fotografie. In de 4-daagse Miksang Introductie maak je kennis met wakker kijken, geraakt zien, de ervaring van 'fris', de rijkdom van oneindige waarnemingen en oprecht fotograferen. De 4-daagse Miksang Fundament Module is het verdiepend fundament van de Miksang beoefening; je integreert het niet hoeven weten wat en wanneer je 'fris' gaat zien en stabiliseert ontvankelijk zijn. Met nieuwe visuele oefeningen en nieuwe foto-opdrachten.


Instapvoorwaarde: Online Introductie Lezing

Tijdsinvestering: 2x 4 dagen (donderdag t/m zondag van 09.30 uur 17.30 uur)

Voorbereiding: Online lezingen voor Miksang Introductie + Fundament Modules

Inclusief 1x gratis Miksang Masterclass

€980,-
€ 850,-
Deel 2 van de Miksang Opleiding. In deze Meesterschap verdieping met de twee opeenvolgende Miksang Modules van Miksang Essentie & Master dompel je jezelf verder onder in de visuele rijkdom van jouw alledaagse omgeving. Je hebt al een stevige basis van de ervaring van wakker kijken, geraakt zien en eenvoudig fotograferen. Nu leer je kijken naar vorm als ruimte en ruimte als vorm en verken je de complexiteit van spiegelingen, reflecties en gelaagdheden. Je ontwikkelt meesterschap in oprechte expressie en poëtische fotografie in de dagelijkse visuele rijkdom die zich oneindig ontvouwt.

Je sluit dit programma af als een gecertificeerd Miksang Master.

Hierna kan je verder verdiepen en bijschaven met de Miksang Masterclass dagen, live en online.

je kan ook doorstromen naar de Miksang Opleiding 'Train de Trainer'.


Instapvoorwaarde: Deel 1 = Miksang Introductie + Miksang Fundament

Tijdsinvestering: 2x 4 dagen (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur)

Voorbereiding: Online lezingen

Helen Vink Miksang Fotografie
€ 1470,-
€ 1190,-

Ontwikkel je tot een Miksang Master! Na Miksang Academy Deel 1 kun je verder met de 3 opeenvolgende modules van Miksang Fundament, Miksang Essentie en Miksang Master voltooi je jouw opleiding aan de Miksang Academy.

Je sluit dit programma als gecertificeerd Miksang Master af. Hierna heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de Miksang Instructeur Opleiding.


Je belichaamt dieper kijken, geraakt zien, 'fris' en fotograferen met de Miksang methode. Het doel van deze Miksang-reis is dat je meer verbinding ervaart met het fotograferen en jouw inspiratie met de alledaagse dingen en situaties in jouw leven. Waar je ook maar bent, je bent altijd in het hier en nu. Tegelijk week je dieperliggende concepten over jezelf en fotografie los en kristalliseer je gelijkmoedigheid over wat je ziet én over jezelf. En verbeter je moeiteloos jouw foto's.


Instapvoorwaarde: voltooiing Miksang Introductie Module

Tijdsduur: 3x 4 daagse retraite (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur) + 2x gratis Miksang Masterclass dag

Voorbereiding: Online lezing

Helen Vink Miksang Train de Trainer
€ 1150,-
€ 990,-

Ben jij ook zo enthousiast en wil je Miksang Modules onderrichten in zakelijke setting? Of wil je voor jezelf leren hoe je Miksang presenteert? Dan is de Miksang Trainer voor jou geschikt. Lesgeven is een mooie verdieping voor jouw eigen begrip en een diepere beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie. 


Tijdsinvestering: 2x 3 daagse (vrijdag 09.30 uur tot zondag 18.00 uur)

Verplicht: Miksang Academy + herhaling Miksang Introductie

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 90,-
De Miksang Masterclasses worden 4x per jaar gegeven, elke 3e zondag of zaterdag per kwartaal. Ter inspiratie en verdere verdieping  voor jouw Miksang beoefening, na deel 1 van de Miksang Academy.


in jouw dagelijks leven om met jouw Miksang maatjes en gelijkgestemden uit te wisselen. 


Tijdsinvestering: 1 dag van 09.30 uur tot 17.30 uur)

Instapvoorwaarde: voltooiing Miksang Academy deel 1

Bij de Miksang Academy zit gratis toegang tot Mijn Miksang Online: jouw eigen veilige en besloten Miksang Community waar je inspiratie kan opdoen, verder leren, jouw foto's posten en Miksang foto's van anderen bekijken.

De Miksang App kan je eenvoudig op de telefoon installeren

Voor Android >

Voor iPhone >

Om jouw inspiratie levend en sprankelend te houden voor jouw Miksang fotograferen na de 4-daagse retraite. Je kan uitwisselen met andere Miksang beoefenaars en rustig kijken wat jij nodig hebt voor jouw Miksang verdieping, en de online lezingen herhalen en nieuwe trainingen volgen.

  • Jouw Miksang foto's delen
  • Miksang foto's van anderen bekijken
  • Contact met je Miksang buddy's
  • Samen Miksang oefenen
  • Online lezingen volgen
  • Online trainingen volgen

  Miksang leerde mij om weer te genieten van het leven en me verbonden te voelen met mijn omgeving.
  Het is de perfecte aanvulling op m’n mindfulness beoefening als meditatie-in-actie: lekker buiten, met m’n ogen én hart volledig open. Met de frisse foto’s laat ik anderen de vreugde van mijn unieke waarneming meebeleven.
  En veel belangrijker: het gaf me mijn onbevangen en nieuwsgierige blik op de wereld terug.

  Inmiddels is Miksang Fotografie niet meer weg te denken uit mijn leven en heb ik mijn camera vrijwel altijd in mijn tas, klaar om een vreugdevolle, frisse waarneming vast te leggen 
  Miksang helpt mij om van mijn hoofd naar mijn hart te gaan, vanuit het denken naar voelen. Ook in het dagelijks leven geef ik nu eerder gehoor aan spontane ingevingen en laat ik me minder leiden door mijn hoofd.