Miksang Fotografie Academy

Wat kun je met Miksang Fotografie?

Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Onbevangen kijken

Kijken doe je met jouw ogen, en zien gebeurt vanuit jouw hart. Als je iets ziet vanuit je hart, ervaar je de ervaring van geraakt zien en het plezier van directe waarneming.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Alledaagse Schoonheid

In Miksang ligt de nadruk op het proces van pure waarneming en de ervaring van geraakt zien. Als je dit toelaat ontdek je de visuele rijkdom van jouw alledaagse schoonheid.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Geraakt zien is voelbaar

Je leert wat pure waarneming en helder zien is en hoe je kijkt. Je  ontspant & ontwaakt uit de dofheid van het denken en verschuift naar het voelen wat jij geraakt ziet.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen vanuit Openheid

Je hoeft geen idee te hebben over wat je wilt/moet fotograferen, en je hoeft niet te zoeken naar mooie foto's'. Je ont-moet en ont-dekt wat visueel resoneert.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen vanuit Mindfulness-in-actie

Miksang Fotografie is mindfulness-in-actie; je ontwikkelt innerlijke stilte en focus middenin het alledaagse leven en leert hoe je jouw foto's verbetert met de Miksang methode.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen als Meditatie-in-actie

Miksang Fotografie is ook meditatie-in-actie; met visuele oefeningen veranker je visuele wakkerheid en gelijkheid. Met jouw camera als medium om fris zien uit te drukken.

Miksang Academy met Hèlen Vink

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, helen vink, miksang fotografie frankrijk, hèlen vink
In 2006 nam ik deel aan mijn eerste Miksang workshop en het was liefde op het eerste (ge)zicht! Ik had al aan meerdere contemplatieve kunsten meegedaan, maar hier begreep ik meteen hoe fotografie, mindfulness meditatie en boeddhistische wijsheid op unieke artistieke wijze samenkomen. Nu fotografeer ik iedere dag met plezier, met de verrukking van kijken vanuit openheid en geen idee hoeven hebben wat ik ga zien. Steeds vaker zie ik mijn dagelijkse wereld fris en is kijken en verwonderen een vorm van meditatie-in-actie.


Onthaasten met het snelste creatieve medium, de camera! Het klinkt als een paradox en het tegendeel is waar. Het is mogelijk eenvoudig en rustig de alledaagse schoonheid in jouw vertrouwde omgeving te zien én tegelijk bewuste en onbewuste mentale barrières op te lossen met behulp van het medium fotografie. Met visuele oefeningen en gewaarzijnsoefeningen en praktische foto-opdrachten hervind je jouw vrije zicht en handvatten voor oprechte fotografische expressie.


Graag leer ik jou in de Miksang Academy - live en online - hoe jij jouw unieke alledaagse schoonheid ontdekt met het stapsgewijs leerproces wat Miksang Fotografie biedt. Je (her)ontdekt helder zien, vindt kalmte en rust in jezelf, bent minder mental bezig met wat je wel en niet wilt zien en wel en niet wilt fotograferen. 

Ontspan en vertrouw je intuïtieve geraakt zien - dit is zien vanuit je hart.

Ervaar zelf hoe je meer van jouw dagelijks leven geniet, en je vaker verbonden voelt in het hier en nu. Ongeacht wat er zich in onze turbulente wereld afspeelt, er is altijd ruimte. En ruimte brengt inspiratie.

Zeer zinvol voor zowel de beginnende als de gevorderde fotografie-liefhebber.

Helen Vink Miksang Mastering picto

Miksang Fotograferen

Miksang betekent: 'Goed Oog'. 'Als je een ervaring van Goed Oog hebt geef je met jouw camera oprecht en vriendelijk, elegant en authentiek fotografische expressie hieraan.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Uitgelijnd Fotograferen

Je opent je hart, kalmeert je drukke actieve denken en kijkt onbevangen met je hart, geest en ogen op één lijn. Je voelt wat jou raakt, je houdt voeling en dan fotografeer je.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Eenvoudig Fotograferen

De verrukking van eenvoudig één iets tegelijk zien, de tijd nemen om één iets te fotograferen geeft diepe voldoening. Wat Miksang Fotografie kenmerkt is eenvoud en rijkdom.

Start met een online kennismaking en/of  doe mee met de live 3-daagse kennismaking

Wil je weten of Miksang Fotografie iets voor jou is?

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 19,--
€ 14,-

Miksang introductielezing: Zien vanuit je Hart

Jouw online kennismaking met Miksang Fotografie: in 1,5 uur vertel ik jou over het proces van levendige waarneming en helder zien, en hoe het plezier van onbevangen kijken en geraakt zien ontstaat. Met een fotopresentie.


Alledaagse schoonheid is een ware ontdekking, als je het eenmaal gaat zien gaat deze frisse blik het nooit meer weg! Miksang is in eerste instantie geen fotografie-opleiding/training/cursus. En tegelijk gaat Miksang zeker ook over fotograferen, over eenvoudig en oprecht en elegant fotograferen.


Ontdek hoe je nooit meer hoeft te zoeken naar mooie foto's. Geniet van de selectie Miksang foto's in deze online presentatie, waarna ik 10 foto's uitgebreider bespreek.
miksang, miksang fotografie, meditatie, mindfulness, mindful, fotograferen., spiritualiteit, radicale vergeving
€ 490,--
Nu nog  € 187,- | Straks €247,-

Online Miksang Basis | Zelf aan de slag

In deze online Miksang Basis Training ga je zelf aan de slag en maak je kennis met de basisprincipes van Miksang Fotografie. Met 3 Miksang foto-opdrachten ervaar je pure waarneming, onbevangen kijken, helder zien en leer je hoe je jouw geraakt zien met jouw camera expressie geeft.


Met een stapsgewijze opbouw ervaar je wat kijken en zien en geraakt zien echt is. Je ontdekt meer over wat Miksang Fotografie is en ook wat het niet is. Parkeer nu (even) alle bekende fotoregels & trucjes en wat je al weer over fotografie en maak kennis met de ins & outs van contemplatieve fotografie, de visuele oefeningen, verwondering en de Miksang Methode.


Hervind al doende je vreugde en inspiratie met het ontdekken van alledaagse schoonheid!


Deze online training is bijna klaar - en wordt regelmatig ge-update.

Je start  met de eerste van de 3 Miksang foto-opdrachten in een live Zoom sessie.

De drie foto-besprekingen vinden plaats in een live Zoom sessie, met andere deelnemers.

In totaal krijg je 20+ videolessen met in totaal 4 live Zoom sessies.  Deze plan je zelf in op de aangegeven data en tijdstippen, of in overleg.

Wat heb je aan Miksang Fotografie?

 • Vermindering van dagelijkse stress
 • Verbetering van concentratie
 • Kalmte ontwikkelen in een onrustige wereld
 • Bewust pauzering in je (te) vele denken kunnen inlassen
 • Behulpzaam om helder waar te nemen
 • Makkelijker kunnen loslaten als het niet lukt
 • Genieten van alledaagse schoonheid
 • Onthaasting & vitaliteit in jouw alledaagse leven
 • Meer balans tussen je innerlijke wereld en je dagelijkse wereld
 • Vertrouwen ontwikkelen in voelen & intuïtie
 • Bewuste verbinding in het hier en nu
 • Voller genieten van zintuigelijke ervaringen
 • Meer intimiteit met jouw directe omgeving
 • Diepe ontspanning en voldoening
 • Leren om eenvoudig te fotograferen
 • Minder denken, meer voeling houden
 • Moeiteloos jouw foto's verbeteren
 • Nabewerking van foto's en gedachten achteraf eenvoudig houden

Starten met Miksang Fotografie

Dit is niet alleen een fotografie-opleiding/training/cursus! Deze benadering van fotografie is op pure waarneming gebaseerd, en de nadruk ligt op de vreugde van het proces van waarneming. Je leert hoe je (weer) kinderlijk onbevangen kijkt, en ervaringen van geraakt zien helemaal toelaat. De basis ligt in het ontspannen van het denken over wat je ziet - het oordelen, benoemen, indelen, meningen, overtuigingen, associaties; gewoontes van het snelle denken die je hebt ontwikkeld. Met behulp van visuele oefeningen en foto-opdrachten wordt dit heel praktisch. Je ontwaakt uit de automatische piloot waarmee je je dagelijks van A naar B beweegt, met open ogen en toch niets ziet. Met genoeg visueel gewaarzijn om veilig aan te komen.


Hoewel je de hele dag door heel veel met je ogen doet, kijk je vaak niet echt en maak je geen echt zintuigelijk contact. Zo glijd je langs de wereld. Dit geeft op den duur een dof gevoel en put je uit. Omdat het verlangen naar frisse ervaringen in iedereen aanwezig is ga je op zoek: naar iets nieuws en inspiratie. Je reist, gaat uit eten, naar een voorstelling, kijkt films etc. Je zoekt een nieuwe ervaring of een nieuwe gadget, zoals een nieuwe camera, een nieuwe lens. Dit is hartstikke leuk, en nog leuker als je weet dat je wakker kan kijken en fris kan zien, ongeacht waar je bent, ongeacht je emotionele toestand.

Zien is een staat van zijn


Miksang is een Tibetaans woord en betekent 'Goed Oog'. Het is mogelijk om in ieder moment te ontwaken, en voorbij de gewoonte van mentaal redenerende projecties je zintuigelijk te verbinden in het hier en nu. In deze visuele wakkerheid ontdek je de alledaagse schoonheid. Dit is altijd al en reeds aanwezig. Het is mogelijk de verrukking van een levendig directe waarneming te ervaren in ieder moment. Je hoeft niet meer op zoek; je laat geraakt zien je tegemoet komen.

Eenvoudig en vol-ledig.


Met de camera als hulpmiddel geef je expressie aan jouw unieke momenten van geraakt zien. Zonder verklaring, zonder uitleg, vrij van statements, fotografeer je oprecht vrij van twijfel en vrij van fotografische ambitie,

In deze Miksang benadering maken we geen gebruik van fotoregels, thema's, filters en fotomanipulatie. Er is wel een Miksang Methode, hiermee onthaast je in 5 praktische stappen en fotografeer je eenvoudig zodat de foto's precies laten zien wat jij gezien hebt vanuit je hart. Met precies genoeg in beeld, niet teveel in beeld en niet te weinig.

Jouw unieke poëtische expressie.


In 4x 4 daagse Miksang modules doorloop je het hele Miksang spectrum. De basis ligt in de 4-daagse Miksang Introductie en het fundament ontwikkel je hierna. Het Miksang programma is zorgvuldig ontworpen om jouw vertrouwen in intuïtieve visuele waarneming en oprechte fotografische expressie te ontwikkelen en stabiel te integreren in je dagelijks leven.

Aan te raden is om ieder half jaar 1x een 4-daagse module te volgen met tussentijdse Miksang Masterclass dagen, live of online. Na de eerste 4 dagen zie je de wereld gegarandeerd en blijvend anders: fris. Fris zien is niet nieuw, je ervaart al frisse directe zintuigelijke waarnemingen, de hele dag door. Je leert dit opmerken en hoe je bewust wakker kan kijken in ieder moment. Dat je dit niet doet in ieder moment, is waarom je oefent en traint.

In deze Miksang benadering van fotografie geef je ook daadwerkelijk expressie, als meditatie-in-actie en als natuurlijke behoefte die je opvolgt om uitdrukking te geven aan jouw staat van helder zien en zijn.

Eén moment tegelijk, vrij & vreugdevol.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 540,-
€ 440,- | Early Bird: €390,-

Miksang Introductie Module

Je start met de 3-daagse Miksang Introductie module waarin je kennismaakt met deze 'Goed Oog' benadering van Miksang Fotografie. Je lost voorbedachte ideeën en voorinstellingen als meningen, aannames en verwachtingen over jezelf, fotografie, meditatie en mindfulness op.


Met de visuele oefeningen als 'menselijke camera' en 'diep kijken' ervaar je al snel rust in jezelf. Stapsgewijs ontdek je vauit deze open ruimte in jezelf jouw unieke frisse blik. Vanuit onbevangen kijken ervaar je geraakt zien wat je heel praktisch met de dagelijkse foto-opdrachten ervaart. Ontdek zelf hoe alledaagse schoonheid kinderlijk eenvoudig te zien is, en soms ook niet.


Iedere dag eindigt met de bespreking van ervaringen en de foto's. Vanuit deze Miksang Introductie Module 1 en de Miksang basisprincipes die je hebt ervaren kan je doorstromen naar de vervolgmodule Miksang 2. Of je stapt in de Miksang Academy voor jouw Miksang Meesterschap met de 3 vervolgmodules Miksang 3, Miksang  4 en als laatste Miksang 5.


Tijdsduur: 3 dagen (vrijdag t/m zondag van 09.30 uur - 17.30 uur)

Voorbereiding: Online introductie lezing

De Miksang Opleiding

In totaal zijn er 5 Miksang modules in de vorm van live Miksang retraites, in totaal 16 dagen Miksang Opleiding tot jouw Miksang Meesterschap:


Deel 1 bestaat uit 3 modules van 3x 3 dagen: Miksang 1 Introductie, Miksang 2 'Ware Verbinding', Miksang 3 'Momenten'


Deel 2 bestaat uit de 3-daagse Miksang 4 'Ruimte als vorm' en de 4-daagse Miksang 5 'Oneindig Ontvouwen' 

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 95,-

Na de Miksang Opleiding: Miksang Masterclass

De live Miksang Masterclasses worden 4x per jaar gegeven, elke 3e zondag of zaterdag per kwartaal. Ter inspiratie en verdere verdieping  voor jouw Miksang beoefening, na deel 1 van de Miksang Academy.


Om in jouw dagelijks leven met jouw Miksang maatjes en gelijkgestemden uit te wisselen, jouw blik en het contemplatief fotograferen op te frissen. 


Tijdsinvestering: 1 dag (van 09.30 uur tot 17.30 uur)

Instapvoorwaarde: voltooiing Miksang Academy deel 1

Helen Vink Miksang Train de Trainer
€ 1150,-
€ 990,-

Miksang Fotografie Academy | Train de Trainer

Ben jij ook zo enthousiast en wil je Miksang Modules onderrichten in een zakelijke setting? Of wil je voor jezelf leren hoe je Miksang presenteert? Dan is de Miksang Trainer voor jou geschikt. Lesgeven is een mooie verdieping voor jouw eigen begrip en een diepere beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie. 


Tijdsinvestering: 2x 3 daagse (vrijdag 09.30 uur tot zondag 18.00 uur)

Instapvoorwaarde: Miksang Academy + herhaling Miksang Introductie Module 1

Miksang Fotografie Academy Online & Miksang App

Bij de Miksang Academy zit gratis toegang tot Mijn Miksang Online: jouw eigen veilige en besloten Miksang Community waar je inspiratie kan opdoen, verder leren, jouw foto's posten en Miksang foto's van anderen bekijken.

De Miksang App kan je eenvoudig op de telefoon installeren

Voor Android >

Voor iPhone >

Om jouw inspiratie levend en sprankelend te houden voor jouw Miksang fotograferen na de 4-daagse retraite. Je kan uitwisselen met andere Miksang beoefenaars en rustig kijken wat jij nodig hebt voor jouw Miksang verdieping, en de online lezingen herhalen en nieuwe trainingen volgen.

  • Jouw Miksang foto's delen
  • Miksang foto's van anderen bekijken
  • Contact met je Miksang buddy's
  • Samen Miksang oefenen
  • Online lezingen volgen
  • Online trainingen volgen