Miksang Fotografie Academy

Wat kun je met Miksang Fotografie?

Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Onbevangen kijken

Kijken doe je met jouw ogen, en zien gebeurt vanuit jouw hart. Als je iets ziet vanuit je hart, ervaar je de ervaring van geraakt zien en het plezier van directe waarneming.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Alledaagse Schoonheid

In Miksang ligt de nadruk op het proces van pure waarneming en de ervaring van geraakt zien. Als je dit toelaat ontdek je de visuele rijkdom van jouw alledaagse schoonheid.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Geraakt zien is voelbaar

Je leert wat pure waarneming en helder zien is en hoe je kijkt. Je  ontspant & ontwaakt uit de dofheid van het denken en verschuift naar het voelen wat jij geraakt ziet.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen vanuit Openheid

Je hoeft geen idee te hebben over wat je wilt/moet fotograferen, en je hoeft niet te zoeken naar mooie foto's'. Je ont-moet en ont-dekt wat visueel resoneert.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen vanuit Mindfulness-in-actie

Miksang Fotografie is mindfulness-in-actie; je ontwikkelt innerlijke stilte en focus middenin het alledaagse leven en leert hoe je jouw foto's verbetert met de Miksang methode.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen als Meditatie-in-actie

Miksang Fotografie is ook meditatie-in-actie; met visuele oefeningen veranker je visuele wakkerheid en gelijkheid. Met jouw camera als medium om fris zien uit te drukken.

Miksang Academy met Hèlen Vink

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, helen vink, miksang fotografie frankrijk, hèlen vink

Graag leer ik jou in de Miksang Academy - lIVE & ONLINE - hoe jij jouw unieke alledaagse schoonheid ontdekt en tegelijk eenvoudig jouw foto's verbetert. Met het stapsgewijze leerproces wat Miksang Fotografie biedt (her)ontdek je jouw onbevangen kijken en helder zien. Je ontwikkelt kalmte en rust in jezelf, met behulp van je camera en het fotograferen, en leer je minder mentaal bezig te zijn met wat je wel en niet wilt zien en wel en niet wilt fotograferen. 

Zien vanuit je hart is diep ontspannen en je intuïtieve zien vertrouwen. 

Ongeacht wat er zich in onze turbulente wereld afspeelt en wat er izch in jouw afspeelt, er is altijd ruimte voor echte verbinding, echte geraaktzheid. Meer vertrouwd raken met je innerlijke ruimte brengt inspiratie die je meteen kan uitdrukken.


In 2006 nam ik deel aan mijn eerste Miksang workshop en het was liefde op het eerste (ge)zicht! Ik had al aan meerdere contemplatieve kunsten meegedaan, maar hier begreep ik meteen hoe fotografie, mindfulness meditatie en boeddhistische wijsheid op unieke artistieke wijze samenkomen. Nu fotografeer ik iedere dag met plezier, met de verrukking van kijken vanuit openheid en geen idee hoeven hebben wat ik ga zien. Steeds vaker zie ik mijn dagelijkse wereld fris en is kijken en verwonderen een vorm van meditatie-in-actie.


Onthaast met je camera - onthaasten met het razensnelle medum fotografie klinkt als een paradox! Het tegendeel is waar. Het is mogelijk eenvoudig de alledaagse schoonheid in jouw vertrouwde omgeving te zien, en hetzelfde weer als nieuw zien. Tegelijk los je jouw meeste onbewuste mentale barrières op met behulp van het medium fotografie. Met visuele oefeningen, gewaarzijnsoefeningen en praktische foto-opdrachten hervind je jouw vrije zicht. Je krijgt nieuwe handvatten voor oprechte fotografische expressie.

Zeer zinvol voor zowel de beginnende als de gevorderde fotografie-liefhebber.

Helen Vink Miksang Mastering picto

Miksang Fotograferen

Miksang betekent: 'Goed Oog'. 'Als je een ervaring van Goed Oog hebt geef je met jouw camera oprecht en vriendelijk, elegant en authentiek fotografische expressie hieraan.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Uitgelijnd Fotograferen

Je opent je hart, kalmeert je drukke actieve denken en kijkt onbevangen met je hart, geest en ogen op één lijn. Je voelt wat jou raakt, je houdt voeling en dan fotografeer je.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Eenvoudig Fotograferen

De verrukking van eenvoudig één iets tegelijk zien, de tijd nemen om één iets te fotograferen geeft diepe voldoening. Wat Miksang Fotografie kenmerkt is eenvoud en rijkdom.

Start met een online kennismaking en/of  doe mee met de live 3-daagse kennismaking

Wil je weten of Miksang Fotografie iets voor jou is?

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 19,--
€ 14,-

Online Miksang introductielezing

Jouw online kennismaking met Miksang Fotografie: in 1,5 uur vertel ik jou over het proces van levendige waarneming, kijken, fris zien, helder zien en zien vanuit je hart. En hoe je je bewust afstemt op het plezier van onbevangen kijken en geraakt zien.  Inclusief een fotopresentie, en 7 foto's die ik uitlicht.


Alledaagse schoonheid is een ware ontdekking, als je het eenmaal gaat zien gaat deze frisse blik het nooit meer weg. Miksang is in eerste instantie geen fotografie-opleiding/training/cursus! En tegelijk gaat Miksang ook over fotografische expressie; hoe je eenvoudig, oprecht en elegant fotografeert en moeiteloos je foto's verbetert.


Ontdek hoe je nooit meer hoeft te zoeken naar mooie 'beelden'!
miksang, miksang fotografie, meditatie, mindfulness, mindful, fotograferen., spiritualiteit, radicale vergeving
€ 590,--
Nu nog  € 197,- | Straks €297,-

Online Miksang Basis | Zelf aan de slag

In deze 3-delige online Miksang Basis Training ga je zelf aan de slag en maak je kennis met de basisprincipes van Miksang Fotografie. Met 3 basis Miksang foto-opdrachten ervaar je pure waarneming, onbevangen kijken, helder zien en leer je hoe je jouw geraakt zien met jouw camera expressie geeft.


Met een stapsgewijze opbouw ervaar je onbevangen kijken, fris zien en geraakt zien. Je ontdekt meer over pure waarneming, wat Miksang Fotografie is en ook wat het niet is. Parkeer nu (even) alle bekende fotoregels & trucjes en wat je al weer over fotografie,  en maak kennis met de ins & outs van contemplatieve fotografie, de visuele oefeningen, kinderlijke verwondering en de Miksang Methode.


Hervind al kijkende en fotograferende je vreugde en inspiratie en ontdek de alledaagse schoonheid!


Deze online training is bijna klaar, en wordt regelmatig ge-update.

Je start ieder deel van de 3-delige Miksang Basis met de videolessen in je eigen tijd en eigen tempo.

De 3 foto-besprekingen vinden plaats in een live Zoom sessie, met andere deelnemers. In totaal krijg je 20+ videolessen met 3 live fotobesprekingen met Zoom, plus een bonus foto-opdracht!

Wat heb je aan Miksang Fotografie?

 • Vermindering van dagelijkse stress
 • Verbetering van concentratie
 • Kalmte ontwikkelen in een onrustige wereld
 • Bewust pauzering in je (te) vele denken kunnen inlassen
 • Behulpzaam om helder waar te nemen
 • Makkelijker kunnen loslaten als het niet lukt
 • Genieten van alledaagse schoonheid
 • Onthaasting & vitaliteit in jouw alledaagse leven
 • Meer balans tussen je innerlijke wereld en je dagelijkse wereld
 • Vertrouwen ontwikkelen in voelen & intuïtie
 • Bewuste verbinding in het hier en nu
 • Voller genieten van zintuigelijke ervaringen
 • Meer intimiteit met jouw directe omgeving
 • Diepe ontspanning en voldoening
 • Leren om eenvoudig te fotograferen
 • Minder denken, meer voeling houden
 • Moeiteloos jouw foto's verbeteren
 • Nabewerking van foto's en gedachten achteraf eenvoudig houden

Starten met Miksang Fotografie

Dit is niet alleen een fotografie-opleiding/training!

Deze benadering van fotografie is op pure waarneming gebaseerd. De nadruk ligt op de vreugde van het proces van waarneming. Je leert hoe je (weer) kinderlijk onbevangen kijkt, en ervaringen van geraakt zien helemaal toelaat. De basis ligt in het ontspannen van het denken over wat je ziet - het oordelen, benoemen, indelen, meningen, overtuigingen, associaties; gewoontes van het snelle denken die je hebt ontwikkeld. Met behulp van visuele oefeningen en foto-opdrachten wordt dit heel praktisch. Je ontwaakt uit de automatische piloot waarmee je je dagelijks van A naar B beweegt, met open ogen en toch niets ziet. Met genoeg visueel gewaarzijn om veilig aan te komen.


Zien is een staat van zijn

Hoewel je de hele dag door heel veel met je ogen doet, kijk je vaak niet echt en maak je geen echt zintuigelijk contact. Zo glijd je langs de wereld. Dit geeft op den duur een dof gevoel en put je uit. Omdat het verlangen naar frisse ervaringen in iedereen aanwezig is ga je op zoek: naar iets nieuws en inspiratie. Je reist, gaat uit eten, naar een voorstelling, kijkt films etc. Je zoekt een nieuwe ervaring of een nieuwe gadget, zoals een nieuwe camera, een nieuwe lens. Dit is hartstikke leuk, en nog leuker als je weet dat je wakker kan kijken en fris kan zien, ongeacht waar je bent, ongeacht je emotionele toestand.


Miksang is een Tibetaans woord en betekent 'Goed Oog'. Het is mogelijk om in ieder moment te ontwaken en voorbij de gewoonte van je mentaal redenerend denken je zintuigelijk te verbinden in het hier en nu. In deze visuele wakkerheid ontdek je de alledaagse schoonheid en pure eenvoud. Dit is altijd al en reeds aanwezig. Het is mogelijk de verrukking van een levendig directe waarneming te ervaren in ieder moment. Je hoeft niet meer op zoek; je opent je en laat geraakt zien je tegemoet komen en laat het binnen.


Onthaasten met slow fotografie

Met de camera als hulpmiddel geef je ongehaast expressie aan jouw unieke momenten van geraakt zien. Zonder verklaring, zonder uitleg, vrij van statements, fotografeer je oprecht vrij van twijfel en vrij van fotografische ambitie,

In deze Miksang benadering maken we geen gebruik van fotoregels, thema's, filters en fotomanipulatie. Er is wel een Miksang Methode: in 5 praktische stappen fotografeer je eenvoudig en oprecht, zodat de foto's precies laten zien wat jij gezien hebt vanuit je hart. Met precies genoeg in beeld, niet teveel in beeld en niet te weinig: ontdek jouw unieke poëtische expressie.


In 5 Miksang modules

Je doorloopt het gehele Miksang spectrum met alle visuele oefeningen en Miksang foto-opdrachten. Het Miksang programma is zorgvuldig ontworpen om jouw vertrouwen in intuïtieve visuele waarneming en oprechte fotografische expressie te ontwikkelen, en jouw frisse blik stabiel te integreren in jouw dagelijks leven.


Fris

Na jouw eerste 3 Miksang dagen zie je de wereld gegarandeerd en blijvend anders: fris. Fris zien is niet nieuw, je ervaart al frisse directe zintuigelijke waarnemingen, de hele dag door. Je leert dit opmerken en hoe je bewust wakker kan kijken in ieder moment. Dat je dit niet doet in ieder moment, is waarom je oefent en traint.

In deze Miksang benadering van fotografie geef je ook daadwerkelijk expressie, als meditatie-in-actie en als natuurlijke behoefte die je opvolgt om uitdrukking te geven aan jouw staat van helder zien en zijn.


Eén moment tegelijk, vrij & vreugdevol.

Live Miksang Retraites

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,- | Early Bird: €440,-

3-daagse Miksang Introductie | Zien vanuit je hart

Je start met de 3-daagse Miksang Introductie waarin je kennismaakt met de 'Goed Oog' benadering van Miksang Fotografie. Je lost voorbedachte ideeën en voorinstellingen als meningen, aannames en verwachtingen over jezelf, fotografie, foto's, meditatie en mindfulness op. Je ontdekt de alledaagse schoonheid en tegelijk verbeter je eenvoud  jouw foto's.


Met visuele oefeningen als 'de menselijke camera' ervaar je al snel rust in jezelf. Stapsgewijs ontdek je vanuit deze open ruimte in jezelf jouw unieke frisse blik. Vanuit onbevangen kijken ervaar je geraakt zien wat je heel praktisch met de dagelijkse foto-opdrachten ervaart. Ontdek zelf hoe de alledaagse schoonheid kinderlijk eenvoudig te zien is, en soms ook niet.


Iedere dag eindigt met de bespreking van ervaringen en de foto's. Vanuit deze Miksang Introductie en alle Miksang basisprincipes kan je doorstromen naar de vervolgmodule Miksang 2.


Tijdsduur: 3 dagen (vrijdag t/m zondag van 09.00 uur - 18.00 uur)

Voorbereiding: Online introductielezing

€ 590,-
€ 490,- | Early Bird: €440,-

3-daagse verdieping: Miksang 2 | Ware Verbinding & Velden van Waarneming

In deze 3-daagse Miksang vervolg kijk je naar de dingen zoals ze zijn. Nu je kennis hebt gemaakt met de 'Goed Oog' benadering van Miksang Fotografie. en zelf ervaren hebt hoe je fris ziet voorbij alles wat je erover denkt en oprecht hebt leren fotograferen met de Miksang Methode ga je dieper kijken.


In deze drie verdiepingsdagen stabiliseer je je visueel gewaarzijn en visuele wakkerheid met het onderzoeken van 'velden van waarneming'. Je kijkt dieper en onderzoekt de kwaliteiten en essentie van o.a. straatheid, boomheid, zandheid persoonheid, haarheid, wolkenheid. Zo ontdek je de 'datheid' en 'isheid' van de dingen zoals ze zijn.


Met de visuele oefeningen zoals 'diep kijken' stabiliseer je je innerlijke rust en stilte.


Tijdsduur: 3 dagen (vrijdag t/m zondag van 09.00 uur - 18.00 uur)

Voorbereiding: Online introductielezing

Voorwaarde: Voltooiing van Miksang 1 of de online Miksang Basis & Miksang Eenvoud

De live Miksang Opleiding

In totaal zijn er 5 live Miksang modules in de vorm van 4x een 3-daagse Miksang Retraite en 1x een 4-daagse Miksang Retraite. In totaal zijn er 16 dagen Miksang Opleiding tot jouw Miksang Meesterschap:


DEEL 1 bestaat uit 3 modules van 3x3 dagen:


 • Miksang 1 Introductie - Zien vanuit je hart
 • Miksang 2  - Ware Verbinding & Velden van Waarneming
 • Miksang 3  - Momenten & Visuele Haiku


DEEL 2 bestaat uit 2 modules van 1x3 dagen en 1x4 dagen:


 • Miksang 4 - Ruimte als vorm, vorm als ruimte & momenten
 • Miksang 5 Miksang Meesterschap - Oneindig Ontvouwen 

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 95,-

Na de Miksang Opleiding: Miksang Masterclass

De 1-daagse Miksang Masterclasses worden 4x per jaar gegeven, elke 3e zondag of zaterdag per kwartaal. Ter inspiratie en verdere verdieping  voor jouw Miksang beoefening na deel 1 van de Miksang Academy.


Aan te raden is om na de 3-daagse module Miksang 3 tussentijdse 1-daagse Miksang Masterclass dagen te volgen, live of online. Om in jouw dagelijks leven met jouw Miksang maatjes en gelijkgestemden uit te wisselen, jouw blik en het contemplatief fotograferen op te frissen. 


Tijdsinvestering: 1 dag (van 09.30 uur tot 17.30 uur)

Instapvoorwaarde: voltooiing Miksang Academy deel 1

Helen Vink Miksang Train de Trainer
€ 1290,-
€ 1090,-

Miksang Fotografie Academy | Train de Trainer

Ben jij ook zo enthousiast en wil je Miksang Modules onderrichten in een zakelijke setting? Of wil je voor jezelf leren hoe je Miksang presenteert? Dan is de Miksang Trainer voor jou geschikt. Lesgeven is een mooie verdieping voor jouw eigen begrip en een diepere beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie. 


Tijdsinvestering: 2x 3 daagse (vrijdag 09.00 uur tot zondag 18.00 uur)

Instapvoorwaarde: Miksang Academy + herhaling Miksang Introductie Module 1

Miksang Community & Miksang App

Bij de Miksang Academy zit gratis toegang tot Mijn Miksang Online Community: jouw eigen veilige en besloten Miksang Community waar je inspiratie kan opdoen, verder leren, jouw foto's posten en Miksang foto's van anderen bekijken. Vrij van advertenties!

De Miksang App kan je eenvoudig op de telefoon installeren

Voor Android >

Voor iPhone >

Om jouw inspiratie levend en sprankelend te houden voor jouw Miksang fotograferen na de 3-daagse Miksang Retraite en de Online Miksang Basis. Je kan uitwisselen met andere Miksang beoefenaars, de online lezingen herhalen en nieuwe trainingen volgen.

 • Jouw Miksang foto's delen
 • Miksang foto's van anderen bekijken
 • Contact met je Miksang buddy's
 • Samen Miksang oefenen
 • Online lezingen volgen
 • Online trainingen volgen