11 september 2020 

Zonder stress met mindful fotografie

Zonder stress slenteren met Miksang mindful fotografie

Iedere keer als ik het gevoel heb dat ik vast zit, of stress over iets ervaar, of te lang stilgezeten heb ga ik met mijn camera een uurtje naar buiten.  Voor de frisse lucht, en om zonder stress met wakkere ogen te slenteren, en mindful fotografie te oefenen.

Mindful met stress

Stress is een grote onruststoker en veroorzaakt veel ongemak. Mentaal ongemak én lichamelijk ongemak.
Van teveel stress en het gevoel van ongemak ontstaat de behoefte aan rust. Dat is een natuurlijke reactie en behoefte.

Als we het gevoel hebben dat we ons willen afsluiten of afzonderen is een teken dat we we te lang onze initiële natuurlijke reactie en behoefte hebben genegeerd. We sluiten ons af ter bescherming, en denken dat we rust moeten opzoeken door uiterlijke omstandigheden te controleren.

Als we dieper en met meer aandacht, mindful, onze stress onderzoeken, is het niet de stress waar we werkelijk last van hebben. het is onze eigen reactie op wat als stress en stressvol ervaren. is het vaak dat we te snel gaan en te vaak over onze grenzen gaan.

Ontspannen met Miksang mindful fotografie

Als we in staat zijn te ontspannen, te ontspannen bij het kijken naar een wolk, te ontspannen bij het zien van een regendruppel en zijn echtheid – dan zien we de onvoorwaardelijkheid van de realiteit, die heel eenvoudig aanwezig is in de dingen zoals ze zijn. Heel simpel.  

Chögyam Trungpa | uit: Shambhala – De weg van de krijger, hoofdstuk: Het ontdekken van magie

Waarneming & mindful fotograferen

Op pad gaan met mindful fotografie vanuit de Miksang benadering is eigenlijk heel eenvoudig.

Mindful fotografie lijkt over fotograferen te gaan, en dat is voor een deel waar.
In contemplatieve benadering van fotografie ligt de nadruk op waarneming en op pure waarneming.

Eerst gaan we begrijpen wat waarneming is.
We gaan begrijpen hoe we direct en indirect kunnen waarnemen, voordat we gaan fotograferen.

Het fotograferen is niet zo ingewikkeld.

  • Met mindful fotograferen nemen we de tijd om de camera goed in te stellen.
  • Zodat de foto ook laat zien met hoeveel scherpte wij het hebben gezien.

Wij zijn wel ingewikkeld.

  • We denken heel veel: dat is ingewikkeld.
  • Zodra we iets zien vinden we er meteen wat van: dat is ingewikkeld.
  • En als fotografie-liefhebber willen we een mooie foto, we hebben fotografische ambitie: dat is ingewikkeld.

Over pure waarneming

Pure waarneming is kijken en zien voorbij stress.
Stress komt altijd voort vanuit onszelf. Stress ontstaat vanuit de drukte van onze actieve redenerende geest, die schijnbaar geen moment zonder gedachten is.

We zijn erg druk met oordelen en veroordelen wat we zien, en indelen wat we leuk vinden en niet leuk vinden, en als fotografie-liefhebber zijn we op zoek en gaan we op zoek naar mooie foto’s.

Dat is heel veel drukte en niet echt ontspannen.
En op zoek gaan naar mooie foto’s is iets te hard werken.
Hard werken, op zoek naar mooie foto’s, dat levert een soort stress op.

Om deze stress te ontspannen met mindful fotografie is eigenlijk heel simpel.

Stress loslaten

Hoe ontspannen we met mindful fotografie?
We laten los wat we willen, en we verschuiven onze aandacht naar ontspanning.

We verschuiven onze aandacht naar onbevangen kijken en open zijn voor wat we zomaar kunnen gaan zien.

Zo ga ik op pad, een uurtje slenteren: onbevangen kijken met wakkere ogen en een open hart en geest.
En met de bewuste houding om geen idee te hoeven hebben wat ik ga zien.
Ik hoef niet persé met mooie foto’s terug te komen. Van deze zelfopgelegde druk en verwachting ontstaat ook stress én het verhindert om helder te kunnen zien.

Na zo’n 10 à 15 minuten onbevangen kijken, en zomaar iets zien toelaten kom in een rustige ruimte in mezelf terecht.

Ik geniet van de onverwachte dingen die ik zie, die mij zomaar raken. Ik ziet iets, uit het niets, onverwacht, als een schokje, Ik voel ik mezelf ontspannen en de stress ebt weg.

Ik ben blij dat ik op pad ben gegaan, met mijn camera.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Over de schrijver
Mijn camera neem ik altijd mee, en ja ook als ik naar de supermarkt ga of naar de vuilcontainer. De ervaring van geraakt zien is en blijft een verrassend heerlijk iets wat me ook nog jong en jeugdig houdt, met een kinderlijke blik. Ik ben vaak in de keuken te vinden, ben gek op spinazie en boerenkool, en op mijn balkon tuinier ik verticaal. De zee en duinen zijn mijn achtertuin waar ik graag even induik ;-)
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down