6 Meest Gestelde Vragen over Miksang Fotografie #6
06 januari 2021 
1 min. leestijd

6 Meest Gestelde Vragen over Miksang Fotografie #6

Vraag 6. Waarom fotografeer je alleen in kleur? Ik zie geen zwart-wit foto’s in Miksang, en zwart-wit foto’s vind ik vaak er wel mooier uitzien.


Waarom fotograferen we in kleur? Omdat we de wereld in kleur zien.

In Miksang zijn we geïnteresseerd om datgene wat we zien te fotograferen zoals we het zien, in de kleuren zoals we het zien. Zodat de foto laat zien wat wij werkelijk gezien hebben.

De nostalgie van het zwart-wit fotograferen stamt uit de tijd vóór kleurfotografie.
Fotografie begon rond 1826 met zwart-wit fotografie, wat de enige manier was om te kunnen fotograferen.
Tot ca. 1960 was dit ook het meest betaalbare. In 1860 werd de eerste kleurenfoto gemaakt, maar tot 1960 was zwart-wit fotografie het meest betaalbare voor iedereen.

Handmatig foto’s inkleuren

In het begin van fotografie werden de foto’s ook wel handmatig ingekleurd, om het fotobeeld zo natuurgetrouw over te laten komen. Of om het als een schilderij over te laten komen, want fotografie was toen nog geen kunstvorm maar werd gezien als een technisch reproductiemiddel.

Zodra het fotograferen in kleur betaalbaar werd vanaf 1960, stapten de meeste fotograferen over.
Onder andere ook Henri Cartier-Bresson die ondertussen zeer bekend was geworden door zijn vele beroemde zwart-wit foto’s.
De nieuwe ontwikkeling van betaalbare kleurfotografie opende ook de deur voor de consument, en fotograferen in kleur werd voor iedereen toegankelijk.

Dit gezegd hebbende ben je natuurlijk helemaal vrij om te kiezen of je fotografeert met of zonder filters, in kleur of zwart-wit; het is allemaal creatieve expressie.

Vanuit Miksang en vanuit pure waarneming is het verlangen naar foto’s in zwart-wit, of de zwart-wit fotografie mooier vinden eenvoudigweg een mentale voorkeur: een externe fotografische filter die je instelt wat jouw interne mentale filter weerspiegelt.

Over de schrijver
Mijn camera neem ik altijd mee. Altijd! Als ik naar de supermarkt om de hoek ga of naar de vuilniscontainer of buiten mijn band oppomp of op bezoek bij vrienden. De levendige ervaringen van geraakt zien is en blijft een verrassend heerlijk iets. Vanuit verbondenheid met mijn kinderlijke blik genieten van alledaagse schoonheid, waar ik ook maar ben, houdt me jong en jeugdig. Ik ben graag en vaak in de keuken te vinden en op mijn balkon tuinier ik verticaal. De Zandvoortse zee en duinen zijn mijn achtertuin waar ik geregeld induik en onderdompel in het zilte ;-)
Reactie plaatsen