6 Meest Gestelde Vragen over Miksang Fotografie #6
06 januari 2021 
1 min. leestijd

6 Meest Gestelde Vragen over Miksang Fotografie #6

Vraag 6. Waarom fotografeer je alleen in kleur? Ik zie geen zwart-wit foto’s in Miksang en zwart-wit foto’s vind ik vaak er mooier uitzien.


Dus, waarom fotograferen we in kleur? Omdat we de wereld in kleur zien!

In Miksang zijn we geïnteresseerd om datgene wat je ziet te fotograferen zoals je het ziet, in de kleuren zoals je het ziet. Zodat de foto laat zien wat jij werkelijk hebt gezien.

De nostalgie van het zwart-wit fotograferen stamt uit de tijd vóór kleurfotografie.
Fotografie begon rond 1826 met zwart-wit fotografie, wat de enige manier was om te kunnen fotograferen.
Tot ca. 1960 was dit ook het meest betaalbare. In 1860 werd al de eerste kleurenfoto gemaakt, maar tot 1960 was zwart-wit fotografie het meest toegankelijk voor iedereen.

Handmatig foto’s inkleuren

In het begin van fotografie werden de foto’s ook wel handmatig ingekleurd, om het fotobeeld zo natuurgetrouw over te laten komen. Of om het als een schilderij over te laten komen, want fotografie was toen nog geen kunstvorm maar werd gezien als een technisch reproductiemiddel.

Zodra het fotograferen in kleur betaalbaar werd vanaf 1960, stapten de meeste fotograferen over.
Onder andere ook Henri Cartier-Bresson die ondertussen zeer bekend was geworden door zijn vele beroemde zwart-wit foto’s.
De nieuwe ontwikkeling van betaalbare kleurfotografie opende ook de deur voor de consument, en fotograferen in kleur werd voor iedereen toegankelijk.

Dit gezegd hebbende ben je natuurlijk helemaal vrij om te kiezen of je fotografeert met of zonder filters, in kleur of zwart-wit; het is allemaal creatieve expressie.

Vanuit Miksang en vanuit pure waarneming is het verlangen naar foto’s in zwart-wit, of de zwart-wit fotografie mooier vinden eenvoudigweg een mentale voorkeur: een externe fotografische filter die je instelt wat jouw interne mentale filter weerspiegelt.

En als je geraakt wordt door iets en er iets anders mee wilt dan wat je ziet, beweeg je weg van zien vanuit je hart.

Je hart wordt geraakt door iets wat je ziet in kleur, en bij deze ervaring van geraakt blijf je bij. Tot je het begrepen hebt.

Meer over het begrijpen van je waarneming in de Meest Gestelde Vraag 5 >

Over de schrijver
Mijn camera gaat echt altijd mee – naar de supermarkt, de vuilcontainer, of terwijl ik op de trein wacht. De ervaring van geraakt zien blijft me verrassen en vervullen. Het houdt me jong van geest én hart, en ik geniet volop van mijn kinderlijke blik. Je vindt me vaak in de keuken, waar ik ietwat chaotisch en met improvisatie kook, en op mijn balkon tuinier ik verticaal.. Vrij voelen? Daar heb ik geen speciale plekken voor nodig. Maar toch... de zee en de duinen – mijn achtertuin – hebben een bijzonder plekje in mijn hart. Ik duik graag in het zilte, en een avondwandeling langs de vloedlijn met piepende strandlopertjes maakt me erg gelukkig. ;-)
Reactie plaatsen