6 Meest Gestelde Vragen over Miksang Fotografie #3
06 januari 2021 
2 min. leestijd

6 Meest Gestelde Vragen over Miksang Fotografie #3

Vraag 3. Miksang gaat over geraakt zien, zomaar iets zien en genieten. Dit ervaar ik al heel vaak; waarom moet ik dan nog een foto maken?

 1. Wij zijn expressieve wezens

  Het creatief uitdrukking geven aan een zintuiglijke ervaring hoort bij onze natuurlijke expressie.
  Dat zie je aan kinderen; zij drukken zich vooral creatief uit en laten zien dat spelen heel natuurlijk is.
  Al spelende leren kinderen heel snel! Kinderen zijn als sponsjes die graag willen opnemen en graag willen leren, maar vooral willen spelen.
  Als volwassenen verfijnen we onze spons en ontwikkelen wij vooral spelenderwijs gezonde actieve hersenen.

  Wetenschappers hebben recentelijk ontdekt dat het ongeveer 400 herhalingen nodig heeft om een nieuwe synaps verbinding in de hersenen te creëeren – tenzij het spelenderwijs gebeurt. Dan vindt het plaats in 10 à 20 herhalingen.” ~ Dr. Karyn Pulvis
  Expressie geven aan wat levendig en vreugdevol resoneert is vooral gezond; het draagt bij aan een langer leven.
  Toch onderdrukken we deze impulsen en redenen we veel impulsen weg. Doorlopend! Hoe onderdrukken we onszelf?
  “Ik heb het al gezien en dat is genoeg en hoef ik niet persé een foto te maken, het zit nu in mijn hoofd als herinnering” of “ik heb nu geen tijd om foto te maken”. Of met ”ik heb geen zin, dat komt later wel”, “mijn camera ligt ergens opgeborgen, teveel moeite nu”.
  Al dit soort redenaties zijn een verhulde vorm van het onderdrukken van jouw natuurlijk behoefte aan expressie. Maar je wordt er op langere duur minder blij van als je jouw creatieve expressie onderdrukt.
  Op langere termijn verkort je daarmee zelfs je leven! (uit de 7 behoeften van Bashar)
  Jezelf creatief uitdrukken betekent niet dat je jouw leven moet omgooien en dat je kunstenaar moet worden of professioneel fotograaf. Als dat je ware inspiratie is is dat het opvolgen waard, maar hier gaat het over dat je creatieve expressie integreert in jouw dagelijks leven. Dat je de vreugde en vervulling in allerlei activiteiten van je leven integreert als gevolg van speels en oprechte creatieve expressie. Creatieve expressie is een werkelijke levensbehoefte, en niet slechts een luxe of een hobby.
 2. Helder zien is inherent aanwezig in ieder van ons; hier word je mee geboren

  Maar dit ervaar je niet altijd zo! Door spelenderwijze en bewust te oefenen in onbevangen kijken, verwonderen én fotograferen, activeer je jouw inherent helder zien. Zo maak je jouw zicht helder, want ons zicht is vaak niet helder omdat we veel denken.
  Als je veel en schijnbaar onophoudelijk denkt gaat alle aandacht hoofdzakelijk naar het denken, en niet naar jouw zintuigelijke ervaring en niet naar wat je voelend opmerkt aan wat je zomaar zintuigelijk ervaart. De meesten van ons denken zoveel dat we helder zien nauwelijks ervaren; we ervaren vooral het denken zelf en allerlei emoties en gevoelens die hieruit voortkomen. Zo vertroebelen we ons helder zien. Net als een raam die regelmatig schoongemaakt moet worden. Eén keer schoonmaken is niet voldoende voor altijd. Door de tijd en allerlei weersomstandigheden waar het raam aan is blootgesteld wordt het raam weer vies. Het voelt ook altijd fijn en voldaan als het raam weer schoon is. Omdat je weer helder kan zien!


 3. Je wordt preciezer

  Door je te verbinden aan iets zomaar zien, dit toelaten én er expressie aan geven word je preciezer in wat je echt zien. Het daadwerkelijk fotograferen houdt ook in dat je de tijd neemt voor wat je in eerste instantie al direct levendig en vreugdevol gezien hebt. Je neemt rustig de tijd om precies te zijn. Zo wordt het geraakt zien een complete ervaring: een geheel aan verbinding en intimiteit. De ervaring leert dat het geraakt zien zonder er expressie aan te geven, maakt dat jouw ervaringen van geraakt gezien steeds vager wordt. En een algemene en menselijke valkuil in de benadering van de kunsten is dat de mooiste beelden in het hoofd zitten. En de intellectuele verwoording die je vertelt over wat je gezien hebt is dan de creatieve expressie die we dan delen, maar er heeft geen daadwerkelijke fotografische expressie plaatsgevonden.


 4. Delen is helen

  Voor mij is een Miksang foto maken een expressie van vriendelijkheid. Het delen van Miksang foto’s is het delen van tijdloze momenten van mijn unieke geraakte zien.
  Dit is mijn manier om eenvoudig, oprecht en gepassioneerd bij te dragen aan een mooiere wereld. En delen is helen.


Over de schrijver
Mijn camera neem ik altijd mee. Altijd! Als ik naar de supermarkt om de hoek ga of naar de vuilniscontainer of buiten mijn band oppomp of op bezoek bij vrienden. De levendige ervaringen van geraakt zien is en blijft een verrassend heerlijk iets. Vanuit verbondenheid met mijn kinderlijke blik genieten van alledaagse schoonheid, waar ik ook maar ben, houdt me jong en jeugdig. Ik ben graag en vaak in de keuken te vinden en op mijn balkon tuinier ik verticaal. De Zandvoortse zee en duinen zijn mijn achtertuin waar ik geregeld induik en onderdompel in het zilte ;-)
Reactie plaatsen