Die goede voornemens hè...
Even voel je de motivatie, maar voordat je het weet, zakken ze weg naar de achtergrond en nemen je oude denkpatronen het weer over. Bummer!
Maar in Miksang Fotografie pakken we dat anders aan. Hierin draait alles om een bewuste intentie – een helder voornemen dat je echt opvolgt, en blijft opvolgen. En het mooie is: er zitten duidelijke instructies bij die je meteen helpen om het praktisch te maken.
Wat is een bewuste intentie?
Een bewuste intentie is meer dan een vluchtig plan. Het is een keuze om je aandacht bewust te richten. Voordat je op pad gaat, zet je een intentie die je blik actief opent en je visueel wakker maakt. Bijvoorbeeld: "Ik ben open om kleur te zien," of "Ik laat me raken door kleur." Het is een bewuste keuze om je aandacht te richten, niet alleen op wat je hoopt te zien, maar vooral om op te letten wanneer iets kleurigs je raakt.
Maar natuurlijk zie je onderweg ook andere dingen. En dat is helemaal oké, want focus betekent niet dat je je gaat afsluiten. Juist niet. Je bent open en beschikbaar. En als je merkt dat je afgeleid raakt, en naar andere dingen gaat kijken, fluit je jezelf gewoon terug. En je keert met je aandacht weer terug naar je intentie.
Het bijzondere is: waar je je intentie op zet, is wat je gaat zien. Wat iets anders is dan een voornemen of een focus. Zo nodig je je visueel gewaarzijn uit, alsof je afstemt op een andere frequentie in jezelf. Dit is de kracht van intentie. En als je er met focus mee werkt, merk je hoe de alledaagse schoonheid als vanzelf naar je toekomt.
Een frisse blik in onrustige tijden
Of de wereld om je heen onrustig is, of je van binnen onrust voelt en het lastig is om de juiste rust te vinden – intentie en focus helpen je om stil te staan bij wat er nu is, zonder oordeel. Juist dat maakt Miksang Fotografie zo bijzonder. Het vraagt je niet om iets te zoeken of te maken. Het vraagt je om te zien wat er al is.
Onze gedachten zijn daar niet altijd fan van! Gedachten willen bewegen, nog meer gedachten in beweging zetten, plannen, oplossen en conclusies. Door bewust een intentie te zetten is een natuurlijk gevolg dat je vertraagt en echt kan kijken. Zo ontstaat er iets bijzonders; je komt in de grotere ruimte van jezelf terecht. En zie je alledaagse omgeving opnieuw, fris, met een open blik.
En dat geeft voldoening en rust – zelfs in onrustige tijden.
De wonderbaarlijke kracht van vertraging en focus
Met een bewuste intentie vertraag je, niet door vertraging te forceren, maar door simpelweg te kijken en op te letten wat je opmerkt. Wat zie je zomaar? Wat raakt je? En als iets visueels je zomaar raakt, stop je. Je staat stil. Letterlijk. Het vraagt geen extra inspanning van hard werken of de totale ontspanning van achterover leunen leunen ;-) Maar de inspanning van opletten wat je raakt vanuit openheid en visuele wakkerheid.
Deze vertraging brengt je in een staat van focus die voorbij het denken gaat. Het geeft je ruimte om te zien wat er echt is, zonder dat je het hoeft te begrijpen, of meer te willen weten of te beoordelen. Het proces van vertragen en kijken opent je ogen voor de schoonheid die zich al om je heen bevindt, verscholen in het alledaagse.
Waar begin je?
Wil je dit zelf ervaren? Probeer eens een eenvoudige oefening:
- Zet een intentie, zoals "Ik open me om kleur te zien."
- Maak een korte wandeling in je buurt.
- Als iets je blik trekt, stop dan. Kijk er langer naar. Wat valt je op dat je eerder niet zag?
Dit is hoe Miksang begint: met intentie, focus, en een frisse blik. Je hebt geen groot plan nodig, alleen de bereidheid om open te zijn, ontvankelijk zijn en op te merken wat je ziet.
-------------------------------------------------------------------
Zin om dieper te duiken?
Doe mee met een van onze trainingen of retraites en ontdek hoe je met een open hart en frisse blik:
3-daagse Miksang 1: Zien vanuit je hart >
Volgende blog: Wat is visuele wakkerheid?
Misschien denk je: "Ik heb mijn ogen open, dus ik ben toch visueel wakker? Ik kijk toch?" Maar je zult verbaasd zijn hoe weinig je werkelijk ziet, zelfs met open ogen. Vaak functioneren we net genoeg om van A naar B te komen, zonder echt te kijken. Dit noemen we slaapwandelen. Zoals Frederick Franck in De Zen van Zien treffend zegt:
"We zien nauwelijks. Het meeste van wat we waarnemen, wordt ons ingefluisterd door ons denken. Maar wie werkelijk kijkt, ontdekt een wereld die dieper en levendiger is dan we ons ooit hebben voorgesteld."
Wil je dit ervaren? In de volgende blog duiken we dieper in wat visuele wakkerheid betekent en hoe je dit kunt trainen met Miksang. Heb je zin om dit zelf te onderzoeken? Probeer een eenvoudige oefening: loop eens door je huis of je straat en vraag jezelf af: "Wat zie ik echt, zonder te denken of te oordelen?" Laat je verrassen door wat zich aandient.