Het perfecte plaatje in Miksang Fotografie
10 november 2024 
4 min. leestijd

Het perfecte plaatje in Miksang Fotografie

Op zoek naar het perfecte plaatje... Misschien herken je het wel: je hebt een beeld in je hoofd zoals je het wilt vastleggen. Maar wanneer het moment daar is, lijkt het onmogelijk om dat beeld echt te maken. Dan sla blijft je 't maar op in je hoofd, vastgezet op een soort mentale harde schijf. Niet doen! 

Dit jagen naar het perfecte plaatje vult je hoofd met druk en verwachtingen, en belemmert je pure waarneming.

In Miksang Fotografie fotograferen we vanuit een heel andere houding

 In plaats van dat je actief op zoek gaat, laat je de wens voor een 'perfect' beeld los en oefen je ontvankelijk zijn voor wat zich moeiteloos aandient. Deze benadering brengt ontspanning en ruimte in jezelf en in je fotografie. Op zoek gaan naar wat je wilt is veel vermoeiender dan ontvankelijk zijn en opletten wat je raakt. Hier lees je waarom dat zoeken naar dat ene perfecte plaatje niet alleen onnodig is.

1. Het harde werken van ‘zoeken’

Op zoek gaan naar het perfecte plaatje is echt hard werken. Je beweegt als het ware door de wereld met een kader, als een filter dat bepaalt wat wel en niet binnen jouw idee past. Je kijkt niet om echt te ontdekken, maar om te bevestigen. En dat kost de nodige energie. Je gedachten zijn constant bezig met ‘dat ene beeld’, en je ontspanning verdwijnt al snel. In Miksang Fotografie draait het om open kijken – juist zonder een vast idee – en openstaan voor wat zich spontaan aandient. Zonder vast plan en vooropgezet beeld stem je je af op de open ruimte voor echte waarneming.

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

2. Wat je mist door te zoeken

Wanneer je bezig bent met het najagen van een idee, mis je onderweg een heleboel. Je ogen zijn weliswaar open, maar door de gefixeerde mentale focus op ‘het perfecte plaatje’ ga je voorbij aan allerlei moois dat zich onderweg al aandient. 

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografieDe zachte vormen door de mist, de poëtische vormen in een waterspiegeling, de ritmische schaduwen door het loof van bomen lichtreflecties op een muur, een blaadje op een rooster, ochtenddauw op een auto – al deze elementen schuiven onopgemerkt aan je voorbij. In feite gebruik je de wereld als decor voor je eigen ideeën, zonder dat je echt ziet wat er zich al aan visuele pracht de hele tijd al om je heen is.

3. Tunnelvisie en het ‘waar-is-mijn-bril’-syndroom

Zoeken kan een soort tunnelvisie creëren. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop je iets zoekt, zoals je bril. Hoe harder je zoekt, hoe meer het lijkt alsof ie nergens te vinden is, totdat je het zoeken maar opgeeft. En dan, plotseling, ligt ie er gewoon – vaak op een plek waar je al tig keer hebt gekeken. Dit geldt ook voor fotografie: wanneer je focust op dat ene perfecte plaatje, lijkt het buiten bereik. Maar zodra je de drang om te zoeken loslaat, merk je dat wat je écht raakt, zich zomaar aandient.

In Miksang is elke gelukte foto een ‘perfect plaatje’

Wat is dan wel het perfecte plaatje? In Miksang Fotografie gaat het om het vastleggen van precies datgene wat je op dat moment écht raakt. Dit noemen we een equivalent – een woord dat Alfred Stieglitz introduceerde om de wolken die hij bestudeerde en fotografeerde weer te geven, zoals ze zijn. Voor hem ging het om meer dan het onderwerp alleen. Zoals hij het zelf zei:

"Door middel van wolken wilde ik mijn levensfilosofie vastleggen – om te laten zien dat mijn foto's niet afhankelijk waren van het onderwerp – niet van speciale bomen, gezichten of interieurs, niet van speciale voorrechten. Wolken zijn er voor iedereen – waar nog geen belasting op is geheven – helemaal gratis."     ~Alfred Stieglitz


miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

Juist in de eenvoud van datgene wat iedereen kan zien, zonder er iets anders mee te willen dan wat het al is, ligt de kracht. Het perfecte plaatje ontstaat wanneer je zonder vooropgezet idee kijkt en je openstelt voor wat je in dat moment raakt. Het heeft niets te maken met speciale onderwerpen of technieken, maar met de pure waarneming van wat zich nu, in het moment, aandient en het binnen laten komen.

Misschien klinkt dit saai

Iemand die slenterend de tijd neemt om geraakt te worden door wat zij/hij ziet, zonder het drama van een perfecte actie of een doordacht shot. Dit is verre van het spektakel dat je in het tv-programma Het Perfecte Plaatje ziet. Maar dat is juist de kern van Miksang Fotografie. Aan de buitenkant lijkt er weinig te gebeuren. Aan de binnenkant echter, gebeurt het echte werk: het openstaan, het geraakt worden, het waarachtig zien. Een geraakt hart is voelbaar, maar niet altijd zichtbaar – en dat is de magie van dit pure, ongedwongen kijken.

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

Wil je het perfecte plaatje? Laat het idee van perfectie los en ontdek de schoonheid van wat je écht ziet.

Kijk hier hoe je thuis kan starten met Miksang Fotografie >

Wil je 3 dagen Zien vanuit je hart ervaren? Miksang 1 retratie >

Over de schrijver
Mijn camera neem ik altijd mee, en ja ook als ik naar de supermarkt ga, naar de vuilcontainer loop, of op de trein wacht. De ervaring van geraakt zien is en blijft een verrassend heerlijk iets. Het houdt me jong en jeugdig, en ik geniet van mijn kinderlijke blik. Ik ben vaak in de keuken te vinden, gek op boerenkool en op mijn balkon tuinier ik verticaal. De zee en duinen zijn mijn achtertuin waar ik graag in duik ;-)
Reactie plaatsen