datheid rode bladeren

ONLINE MIKSANG VERVOLG 

Dieper kijken met 'Datheid' & Motief

Jouw verdere verdieping in Miksang Fotografie

Aanbieding t/m 31 januari '24 is verlopen

Integreer onbevangen kijken, geraakt zien & oprecht Miksang fotograferen vanuit gelijkmoedigheid 

Diep kijken

Verdiep jouw dieper kijken, maak vol contact en ervaar visuele verbinding 

Gelijkmoedigheid

Herken hete verveling, land in koele verveling en ontwikkel gelijkmoedigheid

Oprecht fotograferen

Neem de tijd om te kijken, onthaast in je fotograferen en fotografeer oprecht
helen vink miksang master

Ongehaast fotograferen

Voordat ik met Miksang Fotografie kennismaakte fotografeerde ik zoals het eea geleerd had, op de kunstacademie en de fotografie-opleiding: veel foto's maken en op goed geluk een paar gelukte foto's uitzoeken. MIjn fotografie projecten begonnen met een idee en dit werkte ik conceptueel uit. Dan ging ik op zoek. Iedere fotoserie onderbouwde ik met een 'solide' concept. Het proces van creatief fotograferen was hier een mengeling van op zoek gaan en spontane ingevingen onderweg. Hier werd ik op den duur moe en moedeloos van en raakte mijn inspiratie geleidelijk kwijt.

Ik werd op slag verliefd toen ik in 2006 kennismaakte met Miksang Fotografie! Ik begreep onmiddellijk hoe mijn ervaringen van fotografie, kunst, mindfulness-meditatie en boeddhisme bijeenkwamen op een toegankelijke en poëtische manier. Ook was er de schok dat ik niet zo makkelijk in mijn helder zien kon landen; in het 1e jaar herkende ik mijn flits van waarneming moeizaam, vooral door mijn goed getrainde conceptuele denken en de ruis van het vele denken. Vaak liep ik hopeloos te zoeken, maar vooral in mezelf ;-) In de eerste jaren liep ik letterlijk vaak stappen terug omdat ik mijn flits in de vertraging herkende.

Nu ervaar ik een doorgaande verliefdheid op mijn alledaagse wereld. Iedere dag ontdek ik opnieuw de natuurlijke schoonheid die altijd en reeds aanwezig is, in mijn alledaags leven. Ook als ik denk dat ik geen zin heb om te fotograferen, of niet in de stemming ben of geen zin in het weer heb - te koud, te nat, te heet, of vastgeplakt aan een beeldscherm. Mijn reactieve denken en mijn snelle denken is flink gekalmeerd met de beoefening van Miksang. Rustig kijken en oprecht kunnen fotograferen  op eenvoudige wijze is me niet aankomen waaien!

Nu zie ik steeds vaker moeiteloos de rijkdom van mijn visuele omgeving - thuis en waar ik ook maar ben. Onverwacht en uit het niets. Ik ervaar steeds vaker vreugdevolle verbinding in het hier en nu. Bevrijd van hard werken en zoeken, bevrijd van dramatische voor- en nabewerking. Vanuit innerlijke kalmte en gelijkmoedigheid over wat ik zie, herken ik mijn geraakt zien en kijk ik met waardering langer naar hetzelfde. 

Contact maken en ware verbinding met DATHEID

DATHEID - de altijd en reeds aanwezige aanwezigheid van de dingen zoals ze zijn

Een belangrijk deel van de basis in de Miksang benadering van fotografie is datheid en diep kijken naar hetzelfde.  Voorbij je snelle denkgeest kan je kijken naar de wereld vanuit gelijkmoedigheid en gelijkheid. 

Dieper kijken met Miksang Fotografie en 'datheid' echt zien

'Dat is saai' bestaat nu niet meer! Je kijkt opnieuw en opnieuw en ontdekt de onveranderlijke kwaliteiten, de isheid van de dingen die altijd aanwezig zijn: roosheid, stoelheid, sneeuwheid, waterheid. Dat.

Gelijkmoedigheid over wat je ziet en oprecht fotograferen

Nu je vaker je gewoontelijke mechanisme van je denken met rust laat en je springerige gedachten én terugkerende oordelen en innerlijk commentaar negeert word je op natuurlijke wijze beschikbaar. Om jouw Goed Oog' optimaal tot uitdrukking te brengen is het fundamenteel dat je gelijkmoedigheid en gelijkheid ontwikkelt over wat je ziet. Je omarmt het idee van oneindige waarnemingen; de wereld om je heen heeft oneindige rijkdom.

Nieuwe vertrouwdheid

Nu je je vertrouwdheid met je directe omgeving hebt opgelost en meer ziet ontwikkel je een nieuwe vertrouwdheid: de onzekerheid van open staan en onbevangen kijken en geen idee hebben wat en wanneer je geraakt zien ervaart. Het plezier van geraakt zien heb je al ervaren en die ken je! Je leunt vol-ledig, vol & ledig, in het niet-weten en het plezier van vrij en onbevangen kijken.

Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Jouw Goed Oog is uniek

Miksang betekent 'Goed Oog' en verwijst jouw helder zien en naar jouw unieke alledaagse schoonheid. Jouw oog, hart en geest op één lijn.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Zien vanuit je hart

De wereld om je heen 'Dat' is er de hele tijd. 'Dit' is wat ik zie, wast ik denk, wat ik voel'. Geraakt zien vindt plaats in je hart. Dit voel je! 
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Diep kijken

Je kijkt keer en keer naar hetzelfde: zonder er meteen iets van vinden, vrij van het indelen in 'leuk' of 'niet leuk' ontdek je nieuwe kwaliteiten

Helen Vink Miksang Mastering picto

Jezelf beter leren kennen

Met het kalmeren van je geest leer je jezelf beter kennen; als je in hete verveling terechtkomt, fotografische ambitie. Je kiest voor kijken en zien.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Oprecht fotograferen

Het maakt niet welke camera je hebt. je raakt vertrouwd met jouw apparatuur en je staat van geest en leert oprecht fotograferen.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Thuis oefenen

Je hebt kennisgemaakt met de Miksang-basis, en stabiliseer je jouw frisse blik met 'eenvoud', langzaam kijken en langzaam fotograferen
Online Miksang verdieping Datheid
€ 347,-
€297,- 

Vervolg jouw Miksang-reis met Datheid & Diep Kijken & Motief

Nu voor €297,-ipv €347,- !
Deze 6-delige training is de eerste online training in DATHEID, dieper kijken en langzaam fotograferen: nu nog voor €297,- (ter waarde van €690,-)


In deze online verdieping met de vervolgopdracht 'Datheid' verdiep je het kijken, en laat je je denkgeest nog meer met rust: zonder oordeel en vrij van indelen in 'leuk', 'niet leuk' of 'niet interessant'. Je leert het verschil herkennen tussen 'interessant' en je flits van waarneming, en stabiliseert je innerlijke stilte. Met slow photography ga je langzaam door de 5+1 stappen van de Miksang Methode heen, en ontwikkel je vertrouwen in het oprecht en elegant fotograferen.


Praktisch

Vooraf staat de introductie fotopresentatie 'Datheid' met inleidende tekst voor je klaar in de online leeromgeving.

 • 6 modules met videolessen & foto-opdrachten
 • Voor iedere bijbehorende foto-opdracht heb je minimaal 1,5 week de tijd om te oefenen en fotograferen


In totaal bestaat 'Datheid & Diep kijken' uit 6 modules & 6 live fotobesprekingen met Zoom. Met videolessen, visuele oefeningen en begeleidende uitleg over waarneming en stapsgewijze instructies voor ieder foto-opdracht.  In 6 modules met 6 nabesprekingen (live met Zoom) verdiep je je in 'datheid' & diep kijken. 


Duur van deze online Miksang training bepaal je zelf, maar houdt rekening met minimaal 10 weken. Na iedere instructie met de bijbehorende foto-opdracht heb je minimaal een week de tijd om te oefenen en fotograferen. Je hebt 1 jaar toegang tot de online training.

 ~ ‘Als je het bamboe wilt kennen, ga dan naar het bamboe’’ ~Dogen

Ontwikkel gelijkmoedigheid over wat je ziet met diep kijken & langzaam fotograferen

datheid vorst bladeren
 • Zelf ervaren hoe je je innerlijke rust verder verdiept met Miksang fotografie?
 • Met echt langzaam fotograferen!
 • Kijken voorbij benoemingen en de essentie van de dingen zoals ze zijn ontdekken
 • Stabiliseer je innerlijke rust & ontwikkel gelijkmoedigheid en gelijkheid over wat je ziet
 • Nu komt eenvoud & 'datheid' natuurlijker samen
 • Wil je meer vertrouwen in geraakt zien ontwikkelen?
 • Wil je vaker echt stil kunnen blijven staan?
 • Leren hoe je comfortabel wordt in het niet-weten, vertrouwd raakt met de onzekerheid van niet hoeven weten wat en wanneer je gaat zien?
 • Vol & ledig landen in de vrije val van geen referentiekader?
 • Ontdekken hoe de poëzie van alledaagse schoonheid er echt altijd al is?
 • Ontdek de rijkdom van Datheid

  Tijdelijke aanbieding

  Met nieuwe oefeningen en nieuwe Miksang foto-opdrachten verdiep je jouw wakker kijken, geraakt zien en oprecht fotograferen.

  €297,- ter waarde van €690,-
  AANBIEDING €347,-  Nu voor €297,-!
  De nieuwe uitgebreide Miksang online-verdiepingstraining
  • In 6 modules met videolessen
  • 6 foto-opdrachten die je zelf kan verdelen over meerdere dagen
  • 6x na- en fotobesprekingen live met Zoom
  • Download de bijlage over 'Datheid & diep kijken'
  • Met nieuwe visuele oefeningen
  • In 1 module ligt de nadruk op 'slow photography'
  • De diepte in met nieuwe intenties en 6 Miksang foto-opdrachten
  • Je onderzoekt nu 'velden van waarneming'
  • In deze 6-delige verdieping zitten 6x fotovoorbeelden en begeleidende instructies
  • Leer jouw je hete verveling kennen en ga er doorheen
  • Begrijp het spectrum van de flits van waarneming nu jouw beschikbaarheid groter is
  • 6x online Zoom groepsbespreking foto-opdracht
  • Oefenen met bewust langzaam fotograferen
  • Leer kijken voorbij jouw grove en subtiele oordelen, het indelen, en de slimme ideeën van het springere denken
  • Ontwikkel gelijkmoedigheid met kijken naar 'datheid'
  • De training wordt regelmatig ge-update
  • 1 jaar toegang tot de training
  • Deze online training is ook de perfecte voorbereiding voor jouw live 3-daagse Miksang vervolgretraite
  • Deze online training is een verdiepende Miksang training, ook om te herhalen
  miksang fotografie, miksang webinar, meditatie, mindful fotograferen, contemplatief fotograferen, yoga, zingeving, meditatie in acite, alledaagse schoonheid ontdekken,

  Les 1

  In deze kennismaking wisselen we uit over Miksang fotografie en het fotograferen, en starten we met 'datheid', 'isheid', de altijd en reeds aanwezige aanwezigheid. Na eenvoud ga je nu meer totaal kijken. We bespreken ook de overlap met eenvoud.


  Met diep kijken onderzoek je de onveranderlijkheid van jouw visuele wereld,met 'velden van waarneming'. Je kijkt naar de kwaliteiten en essentie van wat er altijd is: boomheid, straatheid, wolkenheid, bladheid, sneeuwheid, waterheid, autoheid, katheid, hondheid, persoonheid etc.
  Miksang autoheid

  Les 2

  Met nieuwe visuele oefeningen stem je je af op de altijd en reeds aanwezige aanwezigheid, de datheid, de isheid van de dingen zoals ze zijn. Met diep kijken ga je diep opmerken.


  In deze sessie ligt de nadruk op het langzaam en mindful fotograferen. Met de oefening 'slow photography' onthaast je heel praktisch. Je gunt jezelf de tijd om met je camera aandachtig en ongehaast stap 4 van de Miksang Methode eigen te maken.

  Miksang stilleven

  Les 3

  Eén van de vele vormen van datheid, de solide onveranderlijkheid van de dingen zoals ze zijn, zijn natuurlijke stillevens. In deze sessie onderzoeken we deze natuurlijke stillevens nader, langer en dieper.

  Wat is een stilleven? En wat is een natuurlijke stilleven? Hierin verken je het natuurlijke en het bewust opzoeken om iets dieper te bekijken, en oprecht te fotograferen. We bespreken ook de valkuil van wat je 'interessant' vindt.

  Motief Miksang

  Les 4 & 5

  Een krachtige en erg leuke wijze om diep kijken te integreren in jouw dagelijks leven is Miksang Motief. Je bekijkt en fotografeert één situatie vanuit dezelfde positie, keer op keer. De valkuil die je hier tegen kan komen en kan uitslijten is: hete verveling.


  In 2 sessies gaan we in op hoe je enkele motieven in jouw omgeving markeert waar je je een tijdlang aan verbindt. We bespreken de inspiratie en werkwijze van Claude Monet, een ware waarnemingskrijger, en de uitvinder/grondlegger van het 'motief'..


  Motief Groep: je krijgt toegang tot de 'Motief' groep in de online Miksang Community waarin je wekelijks jouw motief, met 4 foto's tegelijk, kan posten.

  Miksang stilleven

  Les 6

  Eén van de vele vormen van datheid, de solide onveranderlijkheid van de dingen zoals ze zijn, zijn natuurlijke stillevens. In deze sessie onderzoeken we deze natuurlijke stillevens nader, langer en dieper.

  Wat is een stilleven? En wat is een natuurlijke stilleven? Hierin verken je het natuurlijke en het bewust opzoeken om iets dieper te bekijken, en oprecht te fotograferen. We bespreken ook de valkuil van wat je 'interessant' vindt.

  Start 

  Online

  Fotobespreking

  Maandag-, woensdag-, donderdag- of vrijdagavond om 19.30 uur

  Welke Miksang verdieping heb ik nodig?

  Je verschuift: van resultaatgericht met de foto bezig zijn naar open en zuiver waarnemen en genieten van je geraakt zien. Je traint onbevangen kijken, en gaat meer zien.

  En je voelt wat je ervaart als 'fris' zien, wat resoneert vanuit de alledaagse schoonheid: jouw flits van waarneming.

  Fris zien merk je op en laat je toe.

  Nu je meer beschikbaar bent is het volume van de flits veranderlijk; van luid en duidelijk tot fluisterend. In deze verdieping cursus train je het opmerken en het toelaten wat je keer op keer ziet.

  Je leert de mechanismen van kijken en zien: over zuivere waarneming en hoe je eigen denkgeest en jouw redenerend denken obstakels opwerpt.

  Kalmte tijdens het proces van waarneming is nodig om te herkennen wanneer je in opwinding of in verveling terechtkomt, of in het beredeneren van je waarneming. Je ontwikkelt vertrouwen in je directe waarnemingen, en als oefenende leer je meer over jezelf.

  Innerlijke stilte heb je nodig om je waarneming te begrijpen en tijdens het fotograferen. Je leert leunen in het niet-weten. Je ontwikkelt een open kalme geest door het werken met intenties en met de aanvullende instructies voor de foto-opdrachten, en tijdens het fotograferen met de Miksang Methode.

  Veel gestelde vragen over de online Miksang training

  Miksang Vragen Online training

  Hoe krijg ik de instructies en de opdrachten?

  Na aanmelding krijg je toegang tot de online leeromgeving van de Miksang Academy, dit kan zowel op de computer/laptop als op je smartphone met de app 'Huddle'. Als je ingelogd bent start je met de introductielezing met de fotopresentatie ter voorbereiding.
  De eerste sessie start nu nog met een live met Zoom waarin ik je verder meeneem in het proces van waarneming en je 1e foto-opdracht, met aanvullende videolessen.
  De 2e en 3e Miksang foto-opdracht met uitleg en de visuele oefeningen staan al voor je klaar.
  Bij iedere Miksang foto-opdracht krijg je voorbeelden te zien, met begeleidende instructies voordat je zelf op pad gaat.

  Wat is de Huddle App?

  Huddle is een online platform. En op dit platform leer je alles over Miksang fotografie.

  Je kunt de opdrachten op jouw moment bekijken: op je telefoon (via deze app) of via onze website op je laptop, desktop of iPad.

  Hoe stuur ik mijn Miksang foto-opdrachten in?

  De opdrachten stuur je in met www.wetransfer.com
  Deze website heeft een gratis service en hiervoor hoef je je dus niet aan te melden of te betalen.

  Met welke camera kan ik de Miksang training volgen?

  Je kan met elke camera onze training volgen, het belangrijkste is dat je je jouw camera op half-automatisch kunt instellen. Je kan met de eerste opdracht helemaal automatisch beginnen. Daarna zet je je camera op de Av stand = Aperture Value, en dit is de modus van diafragmavoorkeur waarmee je de scherptediepte bepaalt.

  In Miksang Fotografie zijn we geïnteresseerd in hoe jouw foto laat zien zoals jij jouw waarneming gezien hebt: hiervoor is het enige wat je echt hoeft te leren hoe je de diafragma instelt. Dit wordt heel eenvoudig uitgelegd.

  Let op: heb jij een smartphone waar je mee fotografeert en Miksang Fotografie zou willen ervaren? Meer je hebt (nog) geen camera?
  Je kan de eerste opdracht prima met je smartphone doen, maar daarna raad ik aan om met de camera op pad te gaan,. Leen er één of vraag mij wat een handige camera is als je toch van plan bent er één aan te schaffen.

  Welke lens heb ik nodig?

  Een digitale camera met een allround zoomlens waarbij het mogelijk is half-automatisch te fotograferen is aan te bevelen. Een lens met een vast brandpunt afstand, waar je niet mee kan inzoomen is niet aan te raden.

  Een compact camera met redelijke zoom en waar een macrofunctie op zit (zie het icoontje van een bloemetje) is helemaal prima.

  Let op: een speciale macrolens voor bij een systeem camera of spiegelreflex camera is niet geschikt voor deze workshop.

  Twijfel je hierover? Aarzel niet om contact op te nemen!

  Heb ik ervaring in meditatie of mindfulness nodig?

  Nee hoor, je kan zo instappen en al doende ervaar je mindful kijken en meditatief zien. Dit zijn ervaringen die je van nature al kent, maar nu bewuster gaat ervaren. Als je hier al wel ervaring in hebt, dan zal dit een verdieping van jouw mindfulness meditatie geven.

  Kan ik de Miksang foto-opdrachten ook met de camera van mijn smartphone/mobiele telefoon meedoen?

  De Miksang training is ingericht voor een digitale camera waarmee je de scherptediepte kan instellen. Natuurlijk kan je de online training helemaal volgen met de camera van je smartphone/mobiele telefoon, maar niet alle modules en gedeeltes uit de foto-besprekingen zijn dan voor jou van toepassing.

  Als je ervoor kiest om met de smartphone mee te doen weet dan dat je bepaalde delen van de bespreking niet van toepassing zijn voor jou omdat bijvoorbeeld de scherptediepte en sluitertijd op een smartphone heel anders werkt als op een camera.

  Scherptediepte is één van basiselementen van de techniek van fotografie die je gaat leren op eenvoudige en praktische wijze, en ook bespreken in Miksang en dit is meteen de belangrijkste!

  Hoe ontvang ik de bespreking van mijn foto's?

  Deze worden live besproken met Zoom op een maandag-, woensdag of vrijdagavond. Van 19.30 - 21.00 uur, afhankelijk hoeveel deelnemers er zijn.

  Hoeveel uur ben ik bezig met de online training? Hoelang heb ik toegang?

  Je hebt oneindig toegang tot onze training. De tijdsinvestering is afhankelijk per persoon.

  • De Miksang lezing bevat 5 modules met 14 korte video's en duurt 1,5 uur.
  • De 'Zelf aan de slag met Miksang' bevat 8 modules met 30 video' s en de tijdsduur hangt van jou af. Het is aan te raden de visuele oefeningen en de foto-opdracht op dezelfde dag te doen, en daar een dag voor uit te trekken
  • De Miksang Online Basis training bevat 12 modules met 49+ video's. Voor de eerste drie foto-opdrachten is het aan te raden dit te verdelen over drie dagen zodat je jezelf ook de ruimte geeft al jouw ervaringen te laten bezinken en zodat jouw foto's tussentijds besproken worden.

  Heb ik fotografie ervaring nodig? En hoeveel fotografische techniek heb ik nodig?

  Nee, je hebt niet persé fotografie-ervaring nodig.
  Na de eerste fotobespreking volgt een uitleg over het nut en de functie van het instellen van de scherptediepte met de Av (of A) instelling.
  De rest van de training gaat over het synchroniseren van jouw ogen, geest en hart, en hoe je deze ervaring zo eenvoudig mogelijk uitdrukt met de camera.

  In de Miksang benadering van fotografie krijg je op eenvoudige wijze scherptediepte uitgelegd, en al doende krijg je dit snel onder de knie.