Miksang mindful fotograferen retraite11-daagse Miksang Retraite Miksang Fotografie

Maart 2023

Leer hoe je jouw magie van alledaagse schoonheid in beeld brengt

Let op: onder voorbehoud i.v.m. Corona maatregelen

Wat geeft deze Miksang Retraite jou?

Openheid en innerlijke stilte

Leer fotograferen als mindfulness-in-actie. Kom los van het vele denken en vind de stilte in jezelf. Deze open ruimte in jezelf is de basis voor hernieuwd kijken en zien.

Focus en aandacht op 1 lijn

Met wakkere ogen, kalme geest, open hart, ontspannen focus en lichte aandacht op één lijn is het verrassend eenvoudig te voelen wat jou werkelijk raakt! 

Een nieuwe kijk een frisse blik

Even helemaal weg zijn uit je vertrouwde omgeving helpt je aan een nieuwe kijk en frisse blik. Dit beklijft door de dagelijkse visuele oefeningen & foto-opdrachten.

In het NU zie je levendig

Als je te vaak met je aandacht langs de wereld glijdt met 'straks' en 'later' ga je je mat en suf voelen. Alleen in het NU vindt jouw directe levendige waarneming plaats.

Genieten van schoonheid

De alledaagse schoonheid is er altijd al, maar waarom zien we dit niet? Deze schoonheid wordt zichtbaar in innerlijke stilte, focus, verbinding en wakker kijken.

Eenvoudig foto's verbeteren

De eenvoud in Miksang foto's ontstaat op natuurlijke wijze; je leert met de Miksang Methode fotograferen & ontdekt hoe jouw foto's eenvoudig en makkelijk verbeteren.
Helen Vink Miksang Fotografie Tarifa Spanje

De reis met Miksang Fotografie

Fotografie was voor mij heel lang iets waarvoor ik op pad moest of binnen in een ruimte met kunstlicht aan de slag ging om 'mooie foto's' te maken die ik van te voren had uitgedacht. Als beeldend kunstenaar maakte ik fotowerken vanuit conceptuele ideeën. Dit gaf me een tijd lang voldoening tot het me geen voldoening meer gaf, en het me steeds meer energie kostte. Lang snapte ik niet waarom. Terugkijkend op mijn tijd aan de weg timmerend als beeldend kunstenaar, begrijp ik beter hoe vaak ik voor een ide ver weg op zoek ging en eigenlijk vooral in het fysieke maakproces dicht bij mezelf bleef. Inhoudelijk liep ik leeg op het continue bedenken van ideeën. Natuurlijk kwam er altijd iets onverwacht en verrassends tevoorschijn; toch ervaarde ik het als (te) hard werken. 

Met Miksang Fotografie landde ik een totale ontspanning; fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en creatief kwam alles bij elkaar. De 'mooie foto's' kwamen mij tegemoet.

Het gaat niet om het bedenken, wel over onbevangen en ontvankelijk zijn en wakker kijken. Met de Miksang methode kom je los van het vele denken en word je stevig in de eenvoud van één visuele resonantie tegelijk en één foto tegelijk; vanuit innerlijke stilte middenin in het alledaagse. Je ervaart hoe fotografie als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie innerlijke en uiterlijke chaos overstijgt. En je landt in het gevoel van verbinding en waardering in het hier en nu. Ook verbeter je zonder hard werken eenvoudig je foto's! Dit alleen al geeft grote vreugde. De ware intimiteit is verbinding, ongeacht waar je bent. Fotografie wordt een zo levenskunst, een levensreis en een lifstyle met jouw camera en jouw unieke Miksang 'Goed Oog' voor jouw persoonlijke geluksmomenten.

Het natuurlijke resultaat van Miksang Fotografie

Fotografie als een meditatieve ervaring met mindful kijken, zien en creatieve expressie

 • Het vermindert stress
 • Makkelijk loslaten van frustratie
 • Verbetering van concentratie
 • Ontwikkelen van kalmte in onrustige situaties
 • Behulpzaam voor heldere waarneming
 • Minder denken, meer voelen
 • Zonder oordelen kijken
 • Meer verbinding in het hier en nu
 • Onthaasting en vitaliteit
 • Diepe ontspanning en grote vreugde
 • Meer genieten van zintuigelijke ervaringen
 • Meer intimiteit met de alledaagse dingen
 • Waardering krijgen voor het gewone
 • Genieten van alledaagse schoonheid
 • Eenvoudig fotograferen
 • Moeiteloos foto's verbeteren
Miksang Fotografie Retraite mindful fotograferen in Spanje

€ 1180,-

€ 990,-

Miksang Retraite Maart 22 maart - 1 april 2023

In deze 11-daagse Miksang retraite ligt de nadruk op waarneming en het proces van visuele waarneming, niet zozeer op fotograferen! Je leert de belangrijkste basisprincipes en de ins & outs van Miksang Fotografie; een contemplatieve benadering van fotografie als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Met visuele oefeningen en praktische foto-opdrachten ervaar je direct de ontspannende kracht van deze jonge kunstvorm. In de twee 4-daagse Miksang Modules maak je kennis met Miksang, verstevig je jouw Miksang-basis én verdiep je je in kijken, zien, zijn en Miksang Fotografie. Onder de Spaanse zon!


Locatie: Darcilla Guesthouse, gelegen in het centrum van Tarifa

Tijd: 11-daagse Miksang Retraite met de Miksang Introductie Module & Miksang Fundament Module (incl. aankomst- en vertrekdag + 1 vrije dag)

Voorbereiding: Online introductielezing

Miksang Mindful Fotografie in Tarifa

Over Tarifa

Tarifa ligt in het uiterste zuiden van Europa, aan de Costa de la Luz - kust van het licht - in Andalusië, op 11 kilometer afstand van Marokko. Hier komen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee samen. Het is een multicultureel laidback stadje met Moorse invloeden en ook een populair kustdorp voor watersporters. Met heerlijke tapas, allerlei lokale (vis)gerechten (ook vegetarisch). In Tarifa, als je geland bent na je reis, kom je je in een ontspannen sfeer; alles gaat hier wat langzamer en het voelt alsof je 20 jaar teruggaat in de tijd.

In jouw vrije tijd kan je heerlijk slenteren in het dorp, langs de strandkust en langs wilde natuurpaden. Ook is een walvis- en dolfijnentocht met de boot aan te bevelen, of rijd je in 20 minuten naar Bolonia naar het wandelend duingebied, of ga je een dagje met de snelveerboot in een uur naar Tanger waar je met een privé gids (tip: via DarCilla Guesthouse) een fantastisch dagje Marokko beleeft.

Miksang mindful fotografie DarCilla Guesthouse Tarifa

Over DarCilla Guesthouse

Zowel de trainingsruimte als jouw verblijf is in DarCilla Guesthouse. Dit appartementencomplex wordt gerund door Zoë en Martina die beide goed Nederlands spreken! DarCilla Guesthouse is een mooi gerenoveerd gebouw met charmante luxe appartementen,  met ieder eigen faciliteiten en een keuken, in diverse groottes. En je loopt elke dag van jouw appartement direct naar de trainingsruimte.


DarCilla Guesthouse heeft een groot gemeenschappelijk dakterras met een prachtig weids uitzicht op de typische witte stadskern van Tarifa, de Straat van Gibraltar en het Rifgebergte van Marokko. Centraal gelegen aan de rand van het centrum, en vanuit de voordeur loop je zo naar de bakker, winkels, vismarkt, haven, restaurants en cafés.

Een Miksang impressie

Tarifa, Bolonia & Tanger

Afgestudeerde Miksang Trainers die je persoonlijk begeleiden

Bram Verhees

Miksang leerde mij om weer te genieten van het leven en me verbonden te voelen met mijn omgeving.
Het is de perfecte aanvulling op m’n mindfulness beoefening als meditatie-in-actie: lekker buiten, met m’n ogen én hart volledig open. Met de frisse foto’s laat ik anderen de vreugde van mijn unieke waarneming meebeleven.
En veel belangrijker: het gaf me mijn onbevangen en nieuwsgierige blik op de wereld terug.

Laurina van Dam

Inmiddels is Miksang Fotografie niet meer weg te denken uit mijn leven en heb ik mijn camera vrijwel altijd in mijn tas, klaar om een vreugdevolle, frisse waarneming vast te leggen
Miksang helpt mij om van mijn hoofd naar mijn hart te gaan, vanuit het denken naar voelen. Ook in het dagelijks leven geef ik nu eerder gehoor aan spontane ingevingen en laat ik me minder leiden door mijn hoofd.
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp


De kust van het licht

Verfris je staat van Zien en Zijn en Fotograferen aan de Costa de la Luz

arrow_drop_up arrow_drop_down