miksang retraite Frankrijk, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, helen vink, miksang fotografie frankrijk, hèlen vinkMiksang Retraite

Ontdek de alledaagse schoonheid met wakkere ogen en jouw camera


9

Ontdek in 9 dagen jouw Miksang 'Goed Oog' met contemplatieve fotografie

6*

Leer makkelijk de 6-stapsgewijze Miksang Methode voor ontspannen fotograferen

1001+

Gegarandeerd goed gelukte foto's voor de rest van je leven
Helen Vink Miksang Start

Innerlijke stilte

Kom los van je vele denken, verschuif naar innerlijke stilte en onbevangen kijken. Vanuit wakkere open ruimte ervaar je geraakt zien.
Helen Vink Miksang Start

Je focus op één lijn

Jouw ogen, geest en hart op één lijn; een wakkere ontspannen focus. Zo is het verrassend eenvoudig te herkennen wat jou werkelijk raakt.
Helen Vink Miksang Start

Een nieuwe kijk

Leer helder kijken met zien vanuit je hart. Met visuele oefeningen ontdek je hoe je met nieuwe ogen naar dezelfde wereld kijk; je nieuwe kijk.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Ontspannen in het NU

Je ontspant eerst 'dit'; 'wat ik denk', je oordelen, herinneringen en associaties. Dan zie je 'dat': 'dat' is alles wat je om je heen ziet. Jij ontspant aandachtig in het 'NU'. 
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Alledaagse schoonheid

De alledaagse schoonheid is er de hele tijd al, én jij kan helder zien. Toch zie je dit niet altijd, hoe kan dat? Schoonheid wordt zichtbaar in stilte met een open blik.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Eenvoudige foto's 

De eenvoud in Miksang foto's ontstaat op natuurlijke wijze; vanuit verbinding en met de Miksang Methode verbeter je, op je gemak, stapsgewijs eenvoudig jouw foto's.
miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, helen vink, miksang fotografie frankrijk, hèlen vink

De reis met Miksang Fotografie

Fotografie was voor mij liefde op het eerste gezicht! Als beeldend kunstenaar maakte ik fotowerken vanuit conceptuele ideeën, wat me lange tijd voldoening gaf. Tot het me geen voldoening meer gaf en ik snapte niet waarom. Nu begrijp ik hoe vaak ik ver weg zocht in mezelf én buiten mezelf, en hoe ik leegliep in het continue ideeën bedenken. In het creatieve maakproces kwam ik weer dicht bij mezelf, want altijd ontvouwde zich iets verrassends. Maar in het te harde werken verdween mijn plezier. 


Met Miksang Fotografie landde ik een gehele en geheelde ontspanning. Fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en creatief kwam voor mij alles samen; East meets West, de fusie van oude wijsheden en een digitale camera als medium om te ontwaken. En, de 'mooie foto's' kwamen mij tegemoet, dwars door mijn (te) veel en te snelle denken heen. Nu geniet ik weer volop, en moeiteloos.


Het er niet om dat je een goede Miksang fotograaf wordt. Maar het kan zeker wel ;-) De nadruk in deze contemplatieve benadering van Miksang ligt op ontvankelijk zijn, onbevangen kijken en fris zien. Hoe je jezelf authentiek en vaardig uitdrukt met jouw camera. In ieder moment, verbonden in het hier en nu. Ontdek zelf hoe je met Miksang Fotografie rust in jezelf krijgt, ontspant, intuïtief de alledaagse schoonheid gaat zien en verschuift naar eenvoud. Vele Miksang studenten hebben dit in de eerste dagen meteen al ervaren.

Geluksmomenten is het natuurlijke resultaat van Miksang Fotografie

Jouw camera wordt een hulpmiddel voor meditatieve ervaringen. Miksang kan een levenskunst worden, een levensreis en een lifestyle waar je met jouw camera en jouw unieke 'Goed Oog' tot authentieke expressie komt. En je tegelijk eenvoudig jouw foto's verbetert. Hieruit volgen op natuurlijke wijze, vanuit ontspanning, doorlopend ervaringen van geluksmomenten.

 • Verminder je denk- en doe-stress
 • Leer hoe je makkelijk en direct frustratie kan loslaten
 • Verbetering van concentratie en focus
 • Ontwikkel veerkracht in rustige en onrustige situaties
 • Behulpzaam voor helder waarnemen
 • Meer balans in denken en voelen
 • Zonder oordelen en veroordelen kunnen kijken
 • Meer verbinding in het hier en nu
 • Onthaasting en vitaliteit
 • Diepe ontspanning en meer vreugde
 • Vaker genieten van zintuigelijke ervaringen
 • Meer intimiteit in je alledaagse leven
 • Waardering krijgen voor het gewone
 • Echt stilstaan bij alledaagse schoonheid
 • Eenvoudig fotograferen
 • Moeiteloos je foto's verbeteren!
Gun jezelf deze onderdompeling in het proces van levendige waarneming met onbevangen kijken en fris zien. Met een frisse blik (her)ontdek je authentieke creativiteit en ervaar ware (levens)vreugde ✨

Vroegboekkorting - boek tijdig je plek!

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

€ 490,-

€ 390,-

Datum volgt ZSM - 2023

In deze in-house Miksang Retraite ligt de nadruk op waarneming, het proces van visuele waarneming, zien vanuit je hart en oprechte fotografische expressie.

Leer de belangrijkste basisprincipes en ins & outs van Miksang Fotografie.

Ervaar zelf deze contemplatieve benadering van fotografie als mindfulness-meditatie-in-actie, waarvoor je geen fotografie- of meditatie ervaring nodig hebt.  Als je al wel meditatie/mindfulness ervaring hebt kan je verdieping ontwikkelen met het in-actie zijn met een meditatieve kijk.

Ontdek jouw unieke intuïtieve blik en de magie van alledaagse schoonheid.

Iedere dag met lezingen, visuele oefeningen, Miksang foto-opdrachten, Q&A en fotobesprekingen.

Tijdsduur: 9 dagen (exclusief aankomstdag en vertrekdag)

Aantal deelnemers: min. 4 - max. 10


 • Let op! Deze prijs is exclusief accommodatie en reiskosten


Voorbereiding: online introductielezing


Let op! Wacht met boeken tot je een bevestiging hebt ontvangen van Miksang Fotografie.

Deze Miksang  Retraite is in het Engels.

Wat deelnemers zeggen...

Mindfulness en fotografie
Mindfulness en fotografie komen hier mooi samen. Ik vond het bijzonder te ervaren dat het niet zoveel uitmaakt waar je bent, maar dat er overal frisse waarnemingen zijn die omgezet kunnen worden in een mooi plaatje. Daarnaast is het prettig te ervaren dat als het niet lukt ik rustig kan loslaten. Er zijn echt oneindige waarnemingen...
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training
Yvonne van Sprang

Een frisse blik

Het was een mooie ervaring om met “Miksang” de realiteit op een andere manier waar te nemen, mij te laten te leiden door wat mij stopt, mij raakt, datgene dan eerst intens te beleven voordat ik de camera pak en het beeld of de indruk vastleg. Zien met mijn hart en dieper ervaren met gevoel. Het effect van de visuele oefeningen op “het zien” vond ik verrassend en waardevol.  
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training
Frans

Zien met mijn hart

Ook nu weer blijkt, het begint en eindigt met jezelf. Ik vond de rust terug en liet me raken door alles wat er al in de omgeving is. Mijn enthousiasme voor het fotografisch vastleggen van de schoonheid in de eenvoud is terug en heeft zich zelfs verdiept. Mooie lesopbouw, diepgang en tijd voor reflectie. Vier dagen aaneen lijkt lang, maar het zette me direct op de rit. 
Ervaring met Miksang Fotografie
Conny van Ryn

3-daagse Miksang Introductie programma

miksang retraite Frankrijk, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

Miksang Introductie - Dag 1

Je start met de basis van Miksang Fotografie. Wat is kijken en hoe kijk ik? Wat is zien en wat zie ik?  Hoe herken ik zien vanuit mijn hart? 
In Miksang ligt de nadruk op het plezier van pure waarneming, helder zien en geraakt zien. Stap-voor-stap neem ik je mee naar hoe je eenvoudig één foto tegelijk maakt.

Met grondingsoefeningen en visuele oefeningen breng je je ogen, geest en hart op één lijn; je komt tot rust komen in jezelf met een kalme geest, een open hart en wakkere ogen. Je zult het verschil gaan ervaren tussen zien vanuit je hart en nadenken over wat je ziet. Je razendsnelle denken is - vaak onbewust - destructief voor echte verbinding. In het nu ontdek je de hiaten waarin je direct en oprecht visuele hartverbinding kunt maken.

Vanuit de open ruimte in jezelf ga je op pad met de 1e Miksang foto-opdracht. Je gaat Miksang fotograferen met een praktische intentie. Je daalt in van een druk hoofd naar je hart met frisse ogen en je camera als medium om jezelf speels en oprecht uit te drukken.

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

Miksang Introductie - Dag 2

Je gaat verder met: wat is Miksang fotografie met de Miksang methode? Hoe stabiliseer je fris zien?

Nu je de vreugde van het kijken vanuit het hart en de eenvoud van mindful fotografie hebt ervaren, ben je in staat om bewuster los te laten wat je (al) weet over wat je ziet, of wat je wilt fotograferen. Je landt  in het niet-weten, je intuïtieve weten. In de boeddhistische leer is dit het echte weten; weten uit je innerlijke bron, die je in je hart voelt als een visuele flits.

In deze ruime en soms ongemakkelijke ruimte van niet-weten, vrij van referentie, ontspan je. De nadruk ligt op het zijn met wat je direct en onverwachts ziet. Ontvankelijker worden en bewust worden van je unieke 'frisse' zien en deze ervaringen herkennen.

Op deze 2e dag zul je waarschijnlijk obstakels in jezelf tegenkomen; zoals te veel of te weinig zien, te snel fotograferen, te bedachtzaam fotograferen of terugdeinzen. Na de oefeningen ga je dit speelser, preciezer en praktisch oefenen met een nieuwe Miksang foto-opdracht.

miksang retraite Frankrijk, miksang fotografie., mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

Miksang Introductie - Dag 3

Wat is Miksang fotograferen met de Miksang methode? Hoe pas je dit toe met meer precisie, een kalme geest en met vriendelijk vertrouwen?

Stapsgewijs lost de sluier op tussen 'dit' & 'dat', tussen 'ik', 'wat ik wil fotograferen' en 'alles om me heen'. Je ontwikkelt meer waardering voor de dingen zoals ze zijn, en ontdekt de schittering van alledaagse schoonheid in de leegte; de leegte die vrij is van projecties, vrij van indelen in 'leuk' en 'niet leuk', en vol met natuurlijke schittering. 

Dit is een dag van dieper onthaasten, zowel in het kijken als met het fotograferen. Je laat helemaal toe wat resoneert voor jou, en neemt de tijd om te kijken en zien. In 7 stappen maak je een equivalent; een gelukte Miksang foto.

Corona-proof

Miksang Fotografie is Corona-proof mede omdat we het meerendeel van de dag buiten zijn. Het ochtendprogramma vindt plaats in de trainingsruimte in het chateau: de 1,5 meter is gegarandeerd en alle nodige maatregelen worden getroffen.
Voor de risicoreductie is er een luchtreiniger met een HEPA filter, VC lamp en ionisator (ozonvrij) aanwezig.
Als de COVID-19 richtlijnen wijzigen en de training kan niet doorgaan, dan ontvang je je geld terug en plannen we een plek voor je op de eerstvolgende Miksang Fotografie Introductie Retraite.
miksang retraite Frankrijk, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

Retraite Centrum Dechen Chöling

Het unieke Retraitecentrum Dechen Chöling ligt in het midden van Frankrijk verscholen tussen prachtige zachtgroene heuvels in de regio Limousin bij St. Yrieix s/Aixe. Het typisch Franse chateau en de omliggende gebouwen liggen in een open en beschermd landschap. Het terrein is rijkelijk omkleed met eeuwenoude bomen, bloementuinen vol rozen en glooiende velden. De uitgestrekte 56 hectare bestaat uit serene velden en weelderige bossen. Een deel van dit land is aangepast als voorzieningen en camping, en het resterende land in natuurlijke vorm is ongerept.

Het chateau, het gebouw en de diverse bijgebouwen in dit 'Dharma Land van Grote Gelukzaligheid' (betekenis van Dechen Chöling) herbergen een meditatiehal, een moderne keuken, een rustieke eetkamer, een knusse kleinere meditatieruimte in het chateau, kantoren en werkplaatsen. Nabijgelegen weiden en landbouwgrond worden begraasd door koeien en paarden, met vlakbij de energieke rivier de Vienne. De directe omgeving leent zich goed voor korte en lange wandelingen, energieke hardlooproutes en trektochten, en een korte duik in koel water. Op nabijgelegen afstand vind je in de omgeving typisch kleine Franse dorpjes.

Je kan de nabijgelegen kleinstad Saint-Junien of het dorp Saint-Victurnien bezoeken, een fiets kan huren, en genieten van een kopje koffie in een van de lokale bakkerijen.

miksang retraite Frankrijk, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

Verfris je staat van Zien, Zijn, Fotograferen