Opleiding Miksang Fotografie

Wat kun je met Miksang Fotografie?

Onbevangen Kijken en fris Zien

Kijken doen we met onze ogen en zien gebeurt vanuit ons hart.

Als we iets zien vanuit ons hart, ervaren we fris zien - de ervaring van geraakt zien, de ervaring van levendige waarneming.

Fris zien geeft een gevoel van sprankeling en geeft plezier en energie.

Alledaagse schoonheid vanuit Wakkerheid

In Miksang ligt de nadruk op het proces van waarneming en op de ervaring van geraakt zien. Als we ervaren hoe wij waarnemen, en we begrijpen hoe we kijken en zien worden we wakker. Vanuit deze wakkerheid ontdekken we alledaagse schoonheid.

Fotograferen vanuit Openheid
In deze contemplatieve benadering van fotografie leren we om geen idee te hoeven hebben over wat te fotograferen.
Als we loskomen van het doorgaande denken over wat we zien en minder verleid worden door meningen en oordelen en wat we wel en niet willen landen we in innerlijke stilte. Vanuit deze open staat van wakker zijn en zien komen we los van wat we wel en niet willen fotograferen.
De alledaagse schoonheid, die altijd en reeds aanwezig is, wordt zichtbaar. Zo komen we in het plezier van geraakt zien en kunnen we leren te fotograferen vanuit ons hart

Onze gezonde kern van Fundamentele Goedheid
Met iedere ervaring van geraakt zien en de ontdekking van een schittering van alledaagse schoonheid raken we tegelijk onze fundamentele gezonde kern aan. Deze gezonde kern is onze basis; van fundamentele goedheid en onze inherente mogelijkheid om de alledaagse schoonheid te zien.

De vreugde van hart, geest en ogen op één Lijn

We openen ons hart, kalmeren ons drukke actieve denken en kijken met een onbevangen blik. Dit is hoe we ons hart, geest en ogen op één lijn brengen. Van hieruit verbinden we ons met onze directe omgeving, en we laten wat ons tegemoet komt binnenkomen. We maken onszelf los van het duwen en trekken van wat we willen zien en niet willen zien. En als (hobby)fotograaf laten we los wat we willen fotograferen en niet willen fotograferen. We komen los van de dualiteit van ergens voor en tegen zijn, want dit is best wel een inspanning. We ontspannen op eenvoudige wijze.
Vooral in het begin heeft dit enige moed en onbevreesdheid nodig, om te kunnen zijn met wat er al is en wat we zien. Om zonder weerstand toe te laten wat we zijn. We zijn uitgelijnd, en hier komt een grote vreugde uit voort! 

De kracht van Uitgelijndheid
Als we de kracht van uitgelijndheid van lichaam en geest ervaren én voelen, voelt dat vaak als moeiteloos en tijdloos. Dit geeft ook een diep gevoel van ons waardig en onbevreesd voelen. We zijn uitgelijnd en in balans, voor even of wat langer. Het gaat namelijk ook weer voorbij, omdat we opgaan in de drukte van de dag, stress of we hebben goed getrainde patronen waar onze energie niet-productief wegvloeit. En ook dat is oké, want er komt uit altijd een moment waarin we weer verlangen naar fris en nieuw en overtollige balast overboord werpen.

Uitgelijndheid in actie geeft Energie

Met ons hart, geest en open op één lijn geven we expressie met onze camera, en kunnen we uitgelijndheid-in-actie ervaren.
De ervaring van uitgelijndheid heeft een natuurlijke frisheid, en twijfel en ongeloof verdwijnt. Het geeft ons energie en inspiratie.
In Miksang betekent dit dat we écht kunnen kijken. Hoe vaker we dit oefenen hoe makkelijker het wordt om vanuit niet in balans weer in balans te komen, hoe meer energie we krijgen. Dit is de kracht van uitgelijndheid.

Fotografie als Meditatie-in-actie

Miksang Fotografie is meditatie-in-actie en mindfulness-in-actie en uitgelijndheid-in-actie. Innerlijke stilte is de actie van non-actie. Innerlijke stilte is beweging van onze aandacht die naar binnen gaat. Miksang fotografie is de actie van meditatie-in-actie en mindfulenss-in-actie die naar buiten gaat. Zo lopen we op de twee benen van non-actie en actie; van naar binnen gaan en naar buiten gaan. Fotografie is het medium om onze creative expressie en het zijn in balans te brengen. Fotograferen wordt zo een speelse en diepe beoefening, waarin we innerlijke stilte stabiliseren en heel praktisch leren hoe we onze foto's verbeteren.

Goed Oog
Miksang is een Tibetaans woord wat zich laat vertalen zich als 'Goed Oog'. 'Goed' verwijst naar de fundamentele goedheid, van onszelf, alle dingen en situaties in onze omgeving en in de wereld. 'Oog' verwijst naar onze inherente mogelijkheid om de dingen te kunnen zien zoals ze zijn, vrij van betekenis en oordelen. Als we een ervaring van Goed Oog hebben kunnen we dit met onze camera oprecht en vriendelijk en elegant uitdrukken.

Vraag je je af of Miksang Fotografie iets voor je is?

De voordelen van Miksang Fotografie

 • Vermindert stress
 • Steeds makkelijker loslaten!
 • Verbetering van concentratie
 • Ontwikkelen van kalmte in een onrustige wereld
 • Behulpzaam om helder waar te nemen
 • Onthaasting & vitaliteit in jouw alledaagse leven
 • Pauzering in het vele denken inlassen
 • Vrij van oordelen kijken
 • Meer verbinding in het hier en nu
 • Diepe ontspanning en grote vreugde
 • Meer genieten van zintuigelijke ervaringen
 • Meer intimiteit in het dagelijks leven
 • Vertrouwd raken met voelen en intuïtie
 • Genieten van alledaagse schoonheid
 • Leren om eenvoudig te fotograferen
 • Moeiteloos foto's verbeteren
Helen Vink Miksang Fundametals
€ 490,-

Miksang Introductie Module

Je begint met de Miksang Introductie module. In deze contemplatieve benadering van fotografie maak je kennis met hoe je allerlei ideeën en aannames over jezelf, fotografie en meditatie en mindfulness loslaat en rust in jezelf vindt. Stapsgewijs ontdek je jouw unieke frisse blik met visuele oefeningen voor het wakker kijken, praktische foto-opdrachten en fotobesprekingen. De alledaagse schoonheid is soms kinderlijk eenvoudig te zien, en soms niet ;-) Vanuit deze Miksang Introductie Module stroom je door naar de Miksang Opleiding voor de vervolgmodules Miksang Fundament, Miksang Essentie & Miksang Meesterschap.


Tijdsinvestering: 4 dagen (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur)

Voorbereiding: online lezing


Helen Vink Miksang Fundametals
€ 1190,-

Miksang Opleiding

In de Miksang Opleiding kijk je dieper en maak je contact met de dingen zoals ze zijn om meer verbondenheid te kunnen ervaren, in het hier en nu. Tegelijk week je dieperliggende concepten over jezelf en fotografie los en stabiliseer je gelijkmoedigheid over wat je ziet én over jezelf. In de opeenvolgende modules van Miksang Fundament, Miksang Essentie en Miksang Meesterschap ervaar je de 'isheid' van de dingen om je heen en van jezelf, de vluchtigheid van momenten en de diepte van gelaagdheden. Met de Miksang methode integreer je jouw open hart en frisse blik en de eenvoud van de fotografische poëzie van Miksang Fotografie in jouw alledaagse leven.


Instapvoorwaarde: Miksang Introductie

Tijdsinvestering: 3x 4 dagen (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur)

Voorbereiding: Module Miksang Introductie en online lezing


€ 490,-

Miksang Essentie

Voor de instromers uit voorgaande modules. In deze Miksang verdieping onderzoek je 'momenten' met wakker kijken; alles verandert en geraakt zien vindt altijd in het nu plaats. Dit wordt jouw basis-instelling. Ook onderzoeken we hoe je eenvoudig kan kijken en zien met de drie universele principes van hemel, aarde & mens. Vanuit het gezeteld zijn in de Miksang Essentie ben je klaar voor de oneindige ontvouwing in de module Miksang Meesterschap, en sluit je het programma als een gecertificeerd Miksang Master af.


Instapvoorwaarde: Miksang Introductie + Miksang Fundament

Tijdsinvestering: 1x 4 dagen (zaterdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur)

Voorbereiding: Modules Miksang Introductie + Fundament en online lezingen

Helen Vink Miksang Mastering
€ 490,-

Miksang Meesterschap

Voor de instromers uit voorgaande modules. Met Essentiële Verdieping & Oneindig Ontvouwen dompel je jezelf onder in de visuele rijkdom van jouw alledaagse omgeving. Je hebt de ervaring van wakker kijken en eenvoud zien, nu leer je kijken vanuit de eenvoud in jezelf. Je ontwikkelt meesterschap in oprechte expressie, poëtische fotografie.


Instapvoorwaarde: Miksang Basis + Miksang Fundament + Miksang Essentie

Tijdsinvestering: 1x 4 dagen (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur)

Voorbereiding: Modules Miksang Introductie + Fundament + Essentie en online lezingen

€ 90,-

Miksang Masterclass

De Miksang Masterclasses worden 4 x per jaar gegeven, elke 3e zaterdag per kwartaal.


Tijdsinvestering: 1 dag (zaterdag 09.30 uur tot 17.30 uur)

Instapvoorwaarde: De 4-daagse Miksang Introductie Module

Jouw Miksang Online 

Bij de Miksang Opleiding zit gratis toegang tot Mijn Miksang Online, jouw eigen veilige en besloten Miksang Community waar je inspiratie kan opdoen, verdere leren, jouw foto's posten, Miksang foto's van anderen bekijken en uitwisselen en rustig kijken wat jij nodig hebt voor jouw Miksang verdieping.


 • Je foto's delen
 • Met je Miksang buddy's chatten
 • Samen Miksang oefenen
 • Online lezingen meedoen
 • Online trainingen volgen


Wordt ook lid van Mijn Miksang Online, onze online community.

Onlangs afgestudeerde Miksang Trainers

Bram Verhees

Miksang leerde mij om weer te genieten van het leven en me verbonden te voelen met mijn omgeving.
Het is de perfecte aanvulling op m’n mindfulness beoefening als meditatie-in-actie: lekker buiten, met m’n ogen én hart volledig open. Met de frisse foto’s laat ik anderen de vreugde van mijn unieke waarneming meebeleven.
En veel belangrijker: het gaf me mijn onbevangen en nieuwsgierige blik op de wereld terug.

Laurina van Dam

Inmiddels is Miksang Fotografie niet meer weg te denken uit mijn leven en heb ik mijn camera vrijwel altijd in mijn tas, klaar om een vreugdevolle, frisse waarneming vast te leggen 
Miksang helpt mij om van mijn hoofd naar mijn hart te gaan, vanuit het denken naar voelen. Ook in het dagelijks leven geef ik nu eerder gehoor aan spontane ingevingen en laat ik me minder leiden door mijn hoofd.

arrow_drop_up arrow_drop_down