Opleiding Miksang Fotografie

Wat kun je met Miksang Fotografie?

Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Onbevangen kijken

Kijken doe je met jouw ogen, en zien gebeurt vanuit jouw hart. Als je iets ziet vanuit je hart, ervaar je de ervaring van geraakt zien en het plezier van directe waarneming.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Alledaagse Schoonheid

In Miksang ligt de nadruk op het proces van pure waarneming en de ervaring van geraakt zien. Als je dit toelaat ontdek je de rijkdom van alledaagse schoonheid.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Geraakt zien is voelbaar

Je leert wat pure waarneming is en hoe je kijkt en ziet. Zo ontwaak je uit de dofheid van het vele denken. Je ontspant en verschuift naar het voelen van geraakt zien.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen vanuit Openheid

In deze Miksang benadering van fotografie leer je om geen idee te hoeven hebben over wat je wilt of moet fotograferen. Je ont-moet en  ont-dekt de alledaagse schoonheid.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen vanuit Mindfulness-in-actie

Miksang Fotografie is mindfulness-in-actie; je ontwikkelt innerlijke stilte in het alledaagse leven en leert heel praktisch hoe je jouw foto's verbetert met de Miksang methode.
Helen Vink Miksang Exploring picto

Fotograferen als Meditatie-in-actie

Miksang Fotografie is meditatie-in-actie; met visuele oefeningen veranker je kalmte en visuele wakkerheid, met de camera als medium om fris zien uit te drukken.

Miksang Fotografie met Hèlen Vink

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
Nadat ik in 2006 aan mijn eerste Miksang training had meegedaan, was ik om! Ik begreep meteen hoe fotografie, meditatie, mindfulness en de boeddhistische wijsheid op een unieke artistieke wijze samen kwamen. Met mijn camera op pad, rondkijken met wakkere ogen in dezelfde wereld waar ik iedere dag al rondliep, als meditatie-in-actie. Voor het eerst begreep ik wat een frisse blik is, als ervaring, en hoe je dit kan trainen als een spier. Ik begon de eenvoud van alledaagse schoonheid in mijn dagelijks leven te zien. Mijn zin om te fotograferen kwam terug én de zingeving in mijn leven. Nu deel ik mijn Miksang foto's om op mijn manier de wereld een stukje mooier te maken en ter inspiratie. Tot op vandaag geniet ik hier enorm van.


Graag deel ik met jou hoe jij jouw alledaagse schoonheid kan ontdekken met de praktische en stapsgewijze methode van Miksang Fotografie. Zodat jij kalmte en rust in jezelf vindt, minder denkt over wat je wel en niet wilt zien en wel en niet wilt fotograferen. En hoe je eenvoudig leert fotograferen met jouw camera, jouw foto's verbetert en meer geniet van het leven zoals het is, in het hier en nu. 

Is Miksang Fotografie iets voor je?

Helen Vink Miksang Mastering picto

Miksang Fotograferen

Miksang betekent: 'Goed Oog'. 'Als je een ervaring van Goed Oog hebt kan je dit met jouw camera oprecht en vriendelijk, elegant en authentiek fotografische expressie geven.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Uitgelijnd Fotograferen

We openen ons hart, kalmeren ons drukke actieve denken en kijken met een onbevangen blik. We brengen ons hart, geest en ogen op één lijn, en dan fotograferen we.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Eenvoudig Fotograferen

De vreugde van eenvoudig één iets tegelijk zien en één iets tegelijk fotograferen geeft veel voldoening. De rijkdom van eenvoud is wat Miksang Fotografie kenmerkt.

Wat heb je aan Miksang Fotografie?

 • Vermindering van dagelijkse stress
 • Steeds makkelijker kunnen loslaten!
 • Verbetering van concentratie
 • Ontwikkel kalmte in een onrustige wereld
 • Behulpzaam om helder waar te nemen
 • Onthaasting & vitaliteit in jouw alledaagse leven
 • Bewust pauzering in het (te) vele denken inlassen
 • Vrij van oordelen kunnen kijken
 • Meer verbinding in het hier en nu
 • Meer genieten van zintuigelijke ervaringen
 • Meer intimiteit in het dagelijks leven
 • Vertrouwd raken met voelen en intuïtie
 • Genieten van alledaagse schoonheid
 • Leren om eenvoudig te fotograferen
 • Moeiteloos jouw foto's verbeteren
 • Diepe ontspanning en voldoening
€ 490,-

Miksang Introductie Module

Je begint met de 4-daagse Miksang Introductie module. In deze contemplatieve benadering van fotografie maak je kennis met hoe je allerlei ideeën en aannames over jezelf, fotografie en meditatie en mindfulness loslaat en rust in jezelf vindt. Stapsgewijs ontdek je jouw unieke frisse blik met visuele oefeningen voor het onbevangen kijken en wakker zien, praktische foto-opdrachten en fotobesprekingen. De alledaagse schoonheid is soms kinderlijk eenvoudig te zien, en soms niet ;-) Vanuit deze Miksang Introductie Module kan je doorstromen naar de vervolgmodule Miksang Fundament, of je kan instappen in de Miksang Opleiding met de vervolgmodules Miksang Fundament, Miksang Essentie & Miksang Meesterschap.


Tijdsduur: 4 dagen (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur)

Voorbereiding: Online introductie lezing


€ 850,-

Miksang Introductie & Miksang Fundament

Deel 1 van de Miksang Opleiding. In totaal zijn er 4 Miksang modules, en met deze twee Modules van Miksang Introductie en Miksang Fundament leg je in 8 dagen een stevige Miksang basis in jezelf en met Miksang Fotografie. Je maakt kennis met wakker kijken, geraakt zien, 'fris', de rijkdom van oneindige waarnemingen en oprecht fotograferen in de Miksang Introductie. Dan leg je een solide fundament met de Miksang beoefening met het niet hoeven weten wat en wanneer je 'fris' gaat zien met nieuwe visuele oefeningen en nieuwe foto-opdrachten in de Miksang Fundament Module.


Instapvoorwaarde: Online Introductie Lezing

Tijdsinvestering: 2x 4 dagen (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur)

Voorbereiding: Online lezingen voor Miksang Introductie + Fundament Modules

€ 850,-

Miksang Essentie & Miksang Meesterschap

Deel 2 van de Miksang Opleiding. In deze Meesterschap verdieping met de twee opeenvolgende Miksang Modules van Miksang Essentie & Master dompel je jezelf verder onder in de visuele rijkdom van jouw alledaagse omgeving. Je hebt al een stevige basis van de ervaring van wakker kijken, geraakt zien en eenvoudig fotograferen. Nu leer je kijken naar vorm als ruimte en ruimte als vorm en verken je de complexiteit van spiegelingen, reflecties en gelaagdheden. Je ontwikkelt meesterschap in oprechte expressie en poëtische fotografie in de dagelijkse visuele rijkdom die zich oneindig ontvouwt.

Je sluit dit programma af als een gecertificeerd Miksang Master.

Hierna kan je doorstromen naar de Miksang Instructeur Opleiding.


Instapvoorwaarde: Deel 1 = Miksang Introductie + Miksang Fundament

Tijdsinvestering: 2x 4 dagen (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur)

Voorbereiding: Online lezingen

Helen Vink Miksang Fundametals
€ 1190,-

Miksang Opleiding na de Miksang Introductie

Stap in de complete Miksang-reis en word een Miksang Master! Na de Miksang Introductie kun je verder met de Miksang Opleiding. In 3 opeenvolgende modules van Miksang Fundament, Miksang Essentie en Miksang Meesterschap in 1 jaar.

Je integreert dieper kijken, geraakt zien, 'fris' en fotograferen met de Miksang methode. Je maakt volledig contact met de dingen zoals ze zijn om meer verbondenheid te kunnen ervaren, in het hier en nu. Tegelijk week je dieperliggende concepten over jezelf en fotografie los en stabiliseer je gelijkmoedigheid over wat je ziet én over jezelf.

Je doorloopt het hele visuele spectrum met diverse verdiepende visuele oefeningen en Miksang foto-opdrachten en je  maakt je de Miksang Methode eigen. 

Je sluit dit programma als gecertificeerd Miksang Master af.

Hierna heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de Miksang Instructeur Opleiding.


Instapvoorwaarde: voltooiing Miksang Introductie Module

Tijdsduur: 3x 4 daagse retraite (donderdag 09.30 uur t/m zondag 17.30 uur) + een gratis Miksang Masterclass dag

Voorbereiding: Online lezingen


miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 90,-

Na de Miksang Opleiding: Miksang Masterclass

De Miksang Masterclasses worden 4 x per jaar gegeven, elke 3e zaterdag per kwartaal. Ter inspiratie  voor jouw Miksang beoefening in jouw dagelijks leven en met jouw Miksang maatjes uit te wisselen. 


Tijdsinvestering: 1 dag (zaterdag 10.00 uur tot 17.30 uur)

Instapvoorwaarde: voltooiing Miksang Opleiding

Jouw Miksang Online 

Bij de Miksang Opleiding zit gratis toegang tot Mijn Miksang Online: jouw eigen veilige en besloten Miksang Community waar je inspiratie kan opdoen, verder leren, jouw foto's posten en Miksang foto's van anderen bekijken.


Om jouw inspiratie levend en sprankelend te houden voor jouw Miksang fotograferen na de 4-daagse retraite. Je kan uitwisselen met andere Miksang beoefenaars en rustig kijken wat jij nodig hebt voor jouw Miksang verdieping en de online lezingen herhalen en nieuwe trainingen volgen.


 • Jouw Miksang foto's delen
 • Miksang foto's bekijken
 • Met je Miksang buddy's chatten
 • Samen Miksang oefenen
 • Online lezingen meedoen
 • Online trainingen volgen

Onlangs afgestudeerde Miksang Trainers

Bram Verhees

Miksang leerde mij om weer te genieten van het leven en me verbonden te voelen met mijn omgeving.
Het is de perfecte aanvulling op m’n mindfulness beoefening als meditatie-in-actie: lekker buiten, met m’n ogen én hart volledig open. Met de frisse foto’s laat ik anderen de vreugde van mijn unieke waarneming meebeleven.
En veel belangrijker: het gaf me mijn onbevangen en nieuwsgierige blik op de wereld terug.

Laurina van Dam

Inmiddels is Miksang Fotografie niet meer weg te denken uit mijn leven en heb ik mijn camera vrijwel altijd in mijn tas, klaar om een vreugdevolle, frisse waarneming vast te leggen 
Miksang helpt mij om van mijn hoofd naar mijn hart te gaan, vanuit het denken naar voelen. Ook in het dagelijks leven geef ik nu eerder gehoor aan spontane ingevingen en laat ik me minder leiden door mijn hoofd.

arrow_drop_up arrow_drop_down