miksang motief, miksang fotografie, verdipeing in miksang, retratie, meditatie in actie, dharma, mediteren, zingeving, dharmakunst, contemplatieve fotografie

JOUW ONLINE MIKSANG DIEP KIJKEN 

Diep kijken met Miksang Motief

Jouw vreugdevolle verdieping in Miksang Fotografie

vanuit jouw huis integreer je innerlijke rust en wakkerheid met dieper kijken naar hetzelfde!

Diep kijken

Verdiep jouw dieper kijken, maak vol contact en ervaar visuele verbinding 

Gelijkmoedigheid

Herken hete verveling, land in koele verveling en ontwikkel gelijkmoedigheid

Oprecht fotograferen

Neem de tijd om te kijken naar hetzelfde, onthaast in jezelf en in fotograferen
helen vink miksang master

Ongehaast fotograferen & visueel gewaarzijn

Voordat ik met Miksang Fotografie kennismaakte fotografeerde ik zoals het eea geleerd had op de kunstacademie en de fotografie-opleiding: veel foto's maken en op goed geluk een paar gelukte foto's uitzoeken. MIjn fotografie projecten begonnen met een idee en dit werkte ik conceptueel uit. Dan ging ik op zoek. Iedere fotoserie onderbouwde ik met een 'solide' concept. Het proces van creatief fotograferen was hier een mengeling van op zoek gaan en spontane ingevingen onderweg. Hier werd ik op den duur moe en moedeloos van en raakte mijn inspiratie geleidelijk kwijt.

In 2006 maakte ik kennis met Miksang Fotografie en werd op slag verliefd! Ik begreep onmiddellijk hoe mijn ervaringen van fotografie, kunst, mindfulness-meditatie en boeddhisme bijeenkwamen op een toegankelijke en poëtische manier. Ook was er de schok dat ik niet zo makkelijk in mijn hleder zien kon landen; in het 1e jaar herkende ik mijn flits van waarneming moeizaam, door het vele denken. Vaak liep ik hopeloos te zoeken, vooral in mezelf ;-) In de eerste jaren liep ik letterlijk vaak terug omdat ik mijn flits in vertraging herkende.

Nu ervaar ik een doorgaande verliefdheid op mijn alledaagse wereld. Iedere dag ontdek ik opnieuw de natuurlijke schoonheid die altijd en reeds aanwezig is, in mijn alledaags leven. Ook als ik denk dat ik geen zin heb om te fotograferen, of niet in de stemming ben of geen zin in het weer heb - te koud, te nat, te heet, of vastgeplakt aan een beeldscherm. Mijn reactieve denken en mijn snelle denken is flink gekalmeerd met de beoefening van Miksang. Rustig kijken en oprecht kunnen fotograferen  op eenvoudige wijze is me niet aankomen waaien!

Keer op keer kijk ik  en steeds vaker ervaar ik moeiteloos de rijkdom van mijn visuele omgeving - het komt me tegemoet, thuis en waar ik ook maar ben. Onverwacht en uit het niets. Ik ervaar vreugdevolle verbinding, afgestemd in het hier en nu. Bevrijd van hard werken en zoeken naar 'mooie foto's', bevrijd van dramatische voor- en nabewerking. Vanuit innerlijke kalmte en gelijkmoedigheid herken ik mijn geraakt zien en kijk ik met waardering langer, keer op keer naar hetzelfde. Dit is mijn nieuwe normaal.

Miksang Motief

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Kijken naar hetzelfde

'Hetzelfde' bestaat niet! 'Hetzelfde' is een idee en een conclusie: vanuit snel denken en iets benoemen kijk je niet verder. Zo glijd je langs jouw dagelijkse wereld.


Met Miksang Motief gun je jezelf de mogelijkheid om je te verbinden, en het plezier van langer kijken de (her)vinden. Je verbind je voor langere tijd aan hetzelfde uitzicht en ontdekt de rijkdom van VERANDERING!.

Diep kijken

Een belangrijk deel van de basis in de Miksang benadering van fotografie is diep kijken naar hetzelfde. Voorbij je snelle denkgeest kan je kijken naar de wereld vanuit gelijkmoedigheid en gelijkheid, en open staan voor de doorgaande verandering van 'hetzelfde'. 

'Saai' bestaat nu niet meer!

Je kijkt opnieuw en opnieuw en ontdekt zowel de onveranderlijke kwaliteiten - de isheid van de dingen die altijd aanwezig zijn- roosheid, stoelheid, sneeuwheid, waterheid. Dat.

Nieuwe vertrouwdheid en je nieuwe normaal

Nu je je vertrouwdheid met je directe omgeving hebt opgelost - slaapwandelen - en meer ziet ontwikkel je een nieuwe vertrouwdheid: de onzekerheid van open staan en onbevangen kijken en geen idee hebben wat en wanneer je geraakt zien ervaart. Het plezier van geraakt zien heb je al ervaren en die ken je! Je leunt vol-ledig, vol & ledig, in het niet-weten en het plezier van vrij en onbevangen kijken.

Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Jouw Goed Oog is uniek

Miksang betekent 'Goed Oog' en verwijst jouw helder zien en naar jouw unieke alledaagse schoonheid. Jouw oog, hart en geest op één lijn.
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Zien vanuit je hart

De wereld om je heen 'Dat' is er de hele tijd. 'Dit' is wat ik zie, wat ik denk, wat ik voel'. Geraakt zien vindt plaats in je hart. Dit voel je! 
Helen Vink Miksang Fundamentals picto

Dieper kijken

Je kijkt keer op keer naar hetzelfde: zonder er meteen iets van vinden, vrij van het indelen in 'leuk' of 'niet leuk' ontdek je nieuwe kwaliteiten

Helen Vink Miksang Mastering picto

Jezelf beter leren kennen

Met het kalmeren van je redenerende geest leer je ook jezelf beter kennen. Hete verveling is een plakkerig obstakel en komt ieder tegen! Je land nu in koele verveling.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Oprecht fotograferen

Het maakt niet welke camera je hebt. Het is van belang om vertrouwd te raken: met jouw camera, jouw lens, je staat van geest. Je fotografeert oprecht.
Helen Vink Miksang Mastering picto

Saai bestaat niet meer!

Je kijkt opnieuw en opnieuw en ontdekt zowel de onveranderlijke kwaliteiten als de constante verandering. Je lost 'saai' op, en ontdekt de visuele rijkdom.
Online Miksang verdieping Datheid
€ 127,-
Voor €77,- ipv €127,-

Vervolg jouw Miksang-reis met Miksang Motief

Deze nieuwe verdiepende Miksang cursus nu voor  €77,-ipv €127,- ! 
Deze 2-delige training is de eerste versie van de online training met Miksang Motief: nu nog voor deze aanbieding van €77,- (ter waarde van €197,-)


In deze online verdieping met de bewuste intentie 'Miksang Motief verdiep je jezelf met het kijken naar hetzelfde en ontdek je 'verandering'. Je leert je denkgeest nog meer kennen en makkelijker met rust laten: zonder oordeel en vrij van indelen in 'leuk', 'niet leuk' of 'niet interessant'. Je leert de nuance kennen tussen 'interessant' en de intentie met kijken naar hetzelfde. Zo stabiliseer je je innerlijke stilte. Met slow photography ga je langzaam door de 5+1 stappen van de Miksang Methode heen - om niet te vergeten en te onderschatten.

Deel 1 - Miksang Motief

Deel 2 - Miksang Motief in je huis


Praktisch

2 modules met videolessen over 'Motief' en Miksang Motief, met een introductie en een fotopresentatie staan voor je klaar in de online leeromgeving.

2x live foto- en ervaringsbesprekingen

Na iedere foto-opdracht heb je minimaal 1,5 week de tijd om te oefenen en fotograferen.


Duur van deze online Miksang training bepaal je zelf, maar houdt rekening met zo'n 4 weken. Na iedere instructie met de bijbehorende foto-opdracht heb je minimaal een week de tijd om te oefenen en fotograferen.

 ~ ‘Als je het bamboe wilt kennen, ga dan naar het bamboe’’ ~Zenmeester Dogen

Ontwikkel gelijkmoedigheid over wat je keer op keer ziet ,met diep kijken & motief

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training
 • Ervaar hoe je je innerlijke rust en uiterlijke rijkdom van de visuele wereld verder verdiept met Miksang fotografie
 • Met echt langzaamen langer kijken!
 • Kijk voorbij benoemingen en dwars door je hete verveling heen
 • Stabiliseer je innerlijke rust & ontwikkel gelijkmoedigheid en gelijkheid over wat je ziet
 • Fotografeer de doorgaande verandering van DATHEID
 • Otwikkel meer vertrouwen in fris zien
 • Ontwikkel meer waardering voor iets waar je al dagelijks naar kijkt
 • Ontdek verder hoe de poëzie van alledaagse schoonheid er echt altijd al is
 • Ontdek de rijkdom van Datheid

  Tijdelijke aanbieding

  Verdiep jouw wakker kijken, geraakt zien en oprecht fotograferen.

  €127,- ter waarde van €197,-
  AANBIEDING €127,-  Nu voor €77,-!
  Nieuwe Miksang online-verdiepingstraining!
  • In 2 modules met videolessen die je zelf verdeelt over meerdere weken
  • 2x foto-opdrachten met instructies
   • 2x online Zoom groepsbespreking per foto-opdracht
  • In jouw eigen omgeving en vanuit jouw huis ga je de diepte in met 2 Miksang foto-opdrachten
  • Kijk een jaar of langer naar' hetzelfde!
  • Post jouw foto's regelmatig in de besloten groep 'Miksang Motif'
  • Leer jouw hete verveling kennen 'saai', 'alweer een grijze dag', 'weer geen wolken' etc en ga er doorheen met 'datheid'
  • Verbreed jouw visueel gewaarzijn
  • Beschikbaarheid en wakker kijken wordt je nieuwe normaal
  • Ontwikkel gelijkmoedigheid met langer kijken naar hetzelfde
  • Combineer bewust 'zoeken' naar een plke met geen idee hebben hoe je serie eruit komt te zien
  • De training wordt met regelmaat ge-update
  • Na voltooiing heb je 1 jaar toegang tot de training
  • Deze online training is een verdiepende Miksang training voor meerdere lagen in jezelf
  Motief Miksang

  Les 1 & 2

  Een krachtige wijze om diep kijken te integreren in jouw dagelijks leven is Miksang Motief. In Deel 1 onderzoek je hoe je één situatie/uitzicht/scene vanuit dezelfde positie bekijkt en fotografeert, keer op keer. Deel 2 is de kernbeoefening van Miksang, met binnen een subject/plek langer en beter te bekijken.


  Je beland in de rijkdom van de constante verandering. De valkuil die je hier tegen kan gaan komen en hiermee diep kan gaan uitslijten is: hete verveling.


  In deze sessies onderzoek je meerdere en gevarieerde motieven in jouw directe omgeving die je 'Motief waardig' vindt. Hier verbind je je voor een tijdlang aan. Ook bespreken we de inspiratie en werkwijze van Claude Monet, een ware waarnemingskrijger, en de 'uitvinder' c.q. grondlegger van het 'motief'.

  Start 

  Online

  Fotobespreking

  Maandag, woensdag of vrijdagavond

  19.30 uur

  Welke Miksang verdieping heb ik nodig?

  Je verschuift: van resultaatgericht met de foto bezig zijn naar open en zuiver waarnemen en genieten van je geraakt zien. Je traint onbevangen kijken, en gaat meer zien.

  En je voelt wat je ervaart als 'fris' zien, wat resoneert vanuit de alledaagse schoonheid: jouw flits van waarneming.

  Fris zien merk je op en laat je toe.

  Nu je meer beschikbaar bent is het volume van de flits veranderlijk; van luid en duidelijk tot fluisterend. In deze verdieping cursus train je het opmerken en het toelaten wat je keer op keer ziet.

  Je leert de mechanismen van kijken en zien: over zuivere waarneming en hoe je eigen denkgeest en jouw redenerend denken obstakels opwerpt.

  Kalmte tijdens het proces van waarneming is nodig om te herkennen wanneer je in opwinding of in verveling terechtkomt, of in het beredeneren van je waarneming. Je ontwikkelt vertrouwen in je directe waarnemingen, en als oefenende leer je meer over jezelf.

  Innerlijke stilte heb je nodig om je waarneming te begrijpen en tijdens het fotograferen. Je leert leunen in het niet-weten. Je ontwikkelt een open kalme geest door het werken met intenties en met de aanvullende instructies voor de foto-opdrachten, en tijdens het fotograferen met de Miksang Methode.

  Veel gestelde vragen over de online Miksang training

  Miksang Vragen Online training

  Hoe krijg ik de instructies en de opdrachten?

  Na aanmelding krijg je toegang tot de online leeromgeving van de Miksang Academy, dit kan zowel op de computer/laptop als op je smartphone met de app 'Huddle'. Als je ingelogd bent start je met de introductielezing met de fotopresentatie ter voorbereiding.
  De eerste sessie start nu nog met een live met Zoom waarin ik je verder meeneem in het proces van waarneming en je 1e foto-opdracht, met aanvullende videolessen.
  De 2e en 3e Miksang foto-opdracht met uitleg en de visuele oefeningen staan al voor je klaar.
  Bij iedere Miksang foto-opdracht krijg je voorbeelden te zien, met begeleidende instructies voordat je zelf op pad gaat.

  Wat is de Huddle App?

  Huddle is een online platform. En op dit platform leer je alles over Miksang fotografie.

  Je kunt de opdrachten op jouw moment bekijken: op je telefoon (via deze app) of via onze website op je laptop, desktop of iPad.

  Hoe stuur ik mijn Miksang foto-opdrachten in?

  De opdrachten stuur je in met www.wetransfer.com
  Deze website heeft een gratis service en hiervoor hoef je je dus niet aan te melden of te betalen.

  Met welke camera kan ik de Miksang training volgen?

  Je kan met elke camera onze training volgen, het belangrijkste is dat je je jouw camera op half-automatisch kunt instellen. Je kan met de eerste opdracht helemaal automatisch beginnen. Daarna zet je je camera op de Av stand = Aperture Value, en dit is de modus van diafragmavoorkeur waarmee je de scherptediepte bepaalt.

  In Miksang Fotografie zijn we geïnteresseerd in hoe jouw foto laat zien zoals jij jouw waarneming gezien hebt: hiervoor is het enige wat je echt hoeft te leren hoe je de diafragma instelt. Dit wordt heel eenvoudig uitgelegd.

  Let op: heb jij een smartphone waar je mee fotografeert en Miksang Fotografie zou willen ervaren? Meer je hebt (nog) geen camera?
  Je kan de eerste opdracht prima met je smartphone doen, maar daarna raad ik aan om met de camera op pad te gaan,. Leen er één of vraag mij wat een handige camera is als je toch van plan bent er één aan te schaffen.

  Welke lens heb ik nodig?

  Een digitale camera met een allround zoomlens waarbij het mogelijk is half-automatisch te fotograferen is aan te bevelen. Een lens met een vast brandpunt afstand, waar je niet mee kan inzoomen is niet aan te raden.

  Een compact camera met redelijke zoom en waar een macrofunctie op zit (zie het icoontje van een bloemetje) is helemaal prima.

  Let op: een speciale macrolens voor bij een systeem camera of spiegelreflex camera is niet geschikt voor deze workshop.

  Twijfel je hierover? Aarzel niet om contact op te nemen!

  Heb ik ervaring in meditatie of mindfulness nodig?

  Nee hoor, je kan zo instappen en al doende ervaar je mindful kijken en meditatief zien. Dit zijn ervaringen die je van nature al kent, maar nu bewuster gaat ervaren. Als je hier al wel ervaring in hebt, dan zal dit een verdieping van jouw mindfulness meditatie geven.

  Kan ik de Miksang foto-opdrachten ook met de camera van mijn smartphone/mobiele telefoon meedoen?

  De Miksang training is ingericht voor een digitale camera waarmee je de scherptediepte kan instellen. Natuurlijk kan je de online training helemaal volgen met de camera van je smartphone/mobiele telefoon, maar niet alle modules en gedeeltes uit de foto-besprekingen zijn dan voor jou van toepassing.

  Als je ervoor kiest om met de smartphone mee te doen weet dan dat je bepaalde delen van de bespreking niet van toepassing zijn voor jou omdat bijvoorbeeld de scherptediepte en sluitertijd op een smartphone heel anders werkt als op een camera.

  Scherptediepte is één van basiselementen van de techniek van fotografie die je gaat leren op eenvoudige en praktische wijze, en ook bespreken in Miksang en dit is meteen de belangrijkste!

  Hoe ontvang ik de bespreking van mijn foto's?

  Deze worden live besproken met Zoom op een maandag-, woensdag of vrijdagavond. Van 19.30 - 21.00 uur, afhankelijk hoeveel deelnemers er zijn.

  Hoeveel uur ben ik bezig met de online training? Hoelang heb ik toegang?

  Je hebt oneindig toegang tot onze training. De tijdsinvestering is afhankelijk per persoon.

  • De Miksang lezing bevat 5 modules met 14 korte video's en duurt 1,5 uur.
  • De 'Zelf aan de slag met Miksang' bevat 8 modules met 30 video' s en de tijdsduur hangt van jou af. Het is aan te raden de visuele oefeningen en de foto-opdracht op dezelfde dag te doen, en daar een dag voor uit te trekken
  • De Miksang Online Basis training bevat 12 modules met 49+ video's. Voor de eerste drie foto-opdrachten is het aan te raden dit te verdelen over drie dagen zodat je jezelf ook de ruimte geeft al jouw ervaringen te laten bezinken en zodat jouw foto's tussentijds besproken worden.

  Heb ik fotografie ervaring nodig? En hoeveel fotografische techniek heb ik nodig?

  Nee, je hebt niet persé fotografie-ervaring nodig.
  Na de eerste fotobespreking volgt een uitleg over het nut en de functie van het instellen van de scherptediepte met de Av (of A) instelling.
  De rest van de training gaat over het synchroniseren van jouw ogen, geest en hart, en hoe je deze ervaring zo eenvoudig mogelijk uitdrukt met de camera.

  In de Miksang benadering van fotografie krijg je op eenvoudige wijze scherptediepte uitgelegd, en al doende krijg je dit snel onder de knie.