Het hart van Miksang - Module 3

 

Momenten & Visuele Haiku

Ontdek het hart van poëtische waarneming

in de doorgaande veranderlijkheid

Meditatie in Actie

Minder denken & meer zien vanuit innerlijke rust: praktisch met verdiepende oefeningen en vervolgfoto-opdrachten

Fotografie als Kunst

Je landt in het hart van Miksang Fotografie: het onverwachte, het poëtsiche in jouw alledaagse wereld

Mindful in Actie

Je stabiliseert je aandacht in het hier en nu met kijken, zien, zijn, stilstaan en de tijd nemen met ongehaast fotograferen
Helen Vink Miksang Start

Helemaal stilstaan

Nu je jouw hart geopend hebt voor de alledaagse schoonheid, kijk je met wakkere ogen en herken je (vaker) jouw geraakt zien. Stoppen en stilstaan is cruciaal...

Helen Vink Miksang Start

Miksang Methode 6+1

Langzamer kijken en volledig tot stilstand komen. Je kijkt, voelt wat je ziet en kijkt dieper. Belangrijk is het visueel onderscheid integreren met de Miksang Methode van 6+1!

Helen Vink Miksang Start

Het hart van Miksang

Je ontwikkelt gelijkmoedigheid over de dingen zoals ze zijn. Vanuit deze diepe rust land je in het hart van Miksang: de rijkdom van momenten die komen, verweilen en gaan. 

Helen Vink Miksang Start

Momenten zien

Je hebt het onvergankelijke van ''datheid' ervaren en ga je nu in op het vluchtige van momenten, het vergankelijke. Een moment komt samen, is er even en lost weer op. Geen houvast, wel veel vreugde! 

Helen Vink Miksang Start

Intentionele fotografie

Miksang fotografie is leren fotograferen met de intentie van openheid en wakker kijken. Hoe bewuster je intentie hoe makkelijker je geraakt zien ervaart. Lukt het niet? Laat los, laat eenvoudig los.

Helen Vink Miksang Start

Jouw foto's als spiegel

Niet alleen verbeter je jouw foto's eenvoudig met de Miksang Methode. Ook omarm je vriendelijk en zachtmoedig waar je in jouw persoonlijke proces 'struikelt'; leer dat dit in de foto altijd voelbaar is!

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Ontwikkeld door Helen Vink - Miksang Fotografie Master

De Miksang 'Hart' Module heb ik ontwikkeld zodat je je na je kennismaking en na het fundament 'Datheid' kan landen in dat alles verandert, continu. Niets is het zelfde en je kiest bewust voor wakker kijken en je laten raken door visuele schoonheid. Verbonden in het hier en nu, één moment tegelijk.Hoe breng je op een fotografische creatieve manier meer rust en schoonheid in je leven, en hoe integreer je dit in je dagelijks leven? Dat is een kwestie van doen en oefenen, oefenen, oefenen.

Je oefent en nu kom je bij het hart van Miksang Fotografie: de voortdurend veranderende momenten toelaten, opmerken en vertrouwen.

En je ontspant je fotografische ambitie, het willen, het zoeken, het moeten.

Hieruit vloeit een diep genieten en verrukking over momenten die komen en gaan. Je integreert open kijken zonder ergens voor of tegen te zijn, vrij van oordelen en veroordelen; als je dit indelingsmechanisme ontspant is er ruimte voor jouw persoonlijke verbinding in het hier en nu.

Met open ogen, kalme geest en zacht hart op één lijn sta je vaker en écht stil.

Je hebt jouw camera bij de hand voor jouw unieke authentieke expressie wat je siet vanuit je hart.

In deze module verdiep je je in de Miksang principes, omarm je het vergankelijke én uit je jouw authentieke fotografische expressie.

  • Stabiliseer jouw 'Goed Oog'  
  • Verstevig beschikbaarheid voor jouw unieke alledaagse schoonheid
  • Ontwikkel vertrouwen wat je voelend ziet
  • Ontwikkel oprechtheid in jouw fotografische expressie
  • Met vertrouwen uitdrukken wat wèl lukt om te fotograferen
  • De kunst van het loslaten: als het niet lukt, laat los
  • De Miksang Methode als 'prime directive'
  • 'Fris' is de rode draad en het enige criterium voor zien vanuit je hart
  • De eenvoud én het lastige van één moment tegelijk
  • Overgave aan het idee van oneindige waarnemingen!
Mindfulness en fotografie
Mindfulness en fotografie komen hier mooi samen. Ik vond het bijzonder te ervaren dat het niet zoveel uitmaakt waar je bent, maar dat er overal frisse waarnemingen zijn die omgezet kunnen worden in een mooi plaatje. Daarnaast is het prettig te ervaren dat als het niet lukt ik rustig kan loslaten. Er zijn echt oneindige waarnemingen.
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Yvonne van Sprang

Zien met mijn hart

Het was een mooie ervaring om met “Miksang” de realiteit op een andere manier waar te nemen, mij te laten te leiden door wat mij stopt, mij raakt, datgene dan eerst intens te beleven voordat ik de camera pak en het beeld of de indruk vastleg. Zien met mijn hart en dieper ervaren met gevoel. Het effect van de visuele oefeningen op “het zien” vond ik verrassend en waardevol.  

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Frans 

Met een frisse blik

Fotograferen zonder dat mijn gedachtestroom is opgestart over het waarom, wat ik er van vind en hoe ik er een mooie foto van kan maken. Een bijzondere ervaring van ontspanning en het beleven van de schoonheid van de alledaagse dingen om mij heen. Niet alleen het kijken maar ook echt zien met een frisse blik. 
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training
Sylvia

Miksang 3 in een 3-daagse vervolgretraite

Nu met vroegboekkorting

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€490,- | Met €50,- vroegboekkorting: €440,-

3-daagse Miksang 3 - Momenten | 12-14 april

Dit is het hart van jouw Miksang Fotografie. In deze 3-dagen stabiliseer je verder jouw vertrouwen in oprecht en elegant fotograferen vanuit 'datheid', en dompel je je onder in het vergankelijke van momenten en momenten 'plus' - de visuele haiku. Een moment daagt, is er even en lost weer op.

Iedere dag met lezingen, Q&A en nieuwe oefeningen waar je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met nieuwe Miksang foto-opdrachten als meditatie-in-actie.


Inclusief: 1 gratis Miksang Masterclass (binnen 6  maanden)

Locatie: Zandvoort aan Zee

Vrijdag t/m zondag van 09.03 uur - 18.00 uur

Nog 2 plekken vrij.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

12-14

APRIL 2024

09:30-18.00

3-daagse Miksang 3 'Momenten & Visuele Haiku'

Vrijdag 12 april t/m zondag 14 april 2024

Locatie: Zandvoort aan Zee

Het programma

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Miksang 3 - Dag 1

Jouw fundament uitbouwen met de Miksang Methode & introductie in Momenten
Datheid en isheid is het fundament van de wereld van de verschijnselen, wat er altijd is in de visuele wereld, in onze alledaagse wereld. Deze basis van onvergankelijke kwaliteit is er altijd en hiermee heb je gelijkmoedigheid ontwikkelt. Nu volgt je verdere verdieping in de aard van momenten: het vergankelijke.

Deze eerste dag met 'momenten' neemt je de tijd om jouw geraakt zien hernieuwd te begrijpen, met de Miksang Methode. Nieuwe visuele oefeningen en je nieuwe Miksang foto-opdracht met de intentie van 'momenten'.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang 3 - Dag 2

De rijkdom van momenten
Je verschuift van onvergankelijkheid naar vergankelijkheid, en kijkt met bewuste intentie naar 'momenten'. Een moment is iets wat samenkomt, even verwijlt en weer oplost en heeft een vloeiende kwaliteit.

Het fundament van fris is het vertrouwen dat 'fris' altijd beschikbaar is; fris is in het hier en nu, en hier kan iedere keer naar terugkeren. Je ontspant elk idee over het eindresultaat, en in plaats van dat je voor een publiek fotografeert wordt ieder moment die je volledig ziet en oprecht fotografeert een elegante expressie van jouw persoonlijke innerlijke reis. Dit is het doel en het hart van de Miksang-reis. Het obstakel die je nu uitslijt is 'fotografische ambitie'. Na de oefeningen ga je op pad met de nieuwe Miksang foto-opdracht.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang 3 - Dag 3

Moment plus: de visuele Haiku

Introductie in een moment 'plus'; een visuele Haiku. Specifiek kijk je naar de wereld van vorm waarin 3 elementen samenkomen. Dit is wat een haiku kenmerkt. Eenvoud is het andere kenmerk van een haiku, die altijd te vinden is in de rijkdom van al jouw visuele waarnemingen en mindful in het hier en nu aanwezig zijn. Vanuit onvoorwaardelijke openheid en passie verken je de finesses van de oneindige rijkdom van de visuele wereld. 

Je raakt ook meer vertrouwd met dat wat je ziet toch willen benoemen en indelen en je erkent dat associaties omhoog komen, én dat je dit voorbijgaan kan laten gaan. je hebt ieder moment de keus; voor echt, authentiek en oprecht. Het Miksang fundament is verstevigd en je bent klaar voor de vervolgtraining: Miksang 4- Ruimte

Corona proof

Miksang Fotografie is Corona-proof mede omdat we het meerendeel van de dag buiten zijn. Het ochtendprogramma vindt plaats in de trainingsruimte in Zandvoort: de 1,5 meter is gegarandeerd en alle nodige maatregelen worden getroffen en er is een hoogwaardige luchtreiniger aanwezig met een HEPA filter, UVC lamp en ionisator (ozonvrij).
Als de COVID-19 richtlijnen wijzigen en de training kan niet doorgaan, dan plannen we een plek voor je op de eerstvolgende Miksang Module.

Haiku gedicht

De kenmerken van deze gedichten zijn directheid, geen uitleg maar een zintuigelijke directheid, en verrassing. Van de Japanse meester Basho, vertaald in het Nederlands:

Oude vijver,
kikker springt er in,
plons!’

Miksang is inmiddels onderdeel van mijn dagelijkse routine geworden: waar ik eerder meestal 2 à 3x per week er echt voor op pad ging, neem ik nu elke dag de camera mee op mijn dagelijkse wandeling. En op andere momenten (zoals Hèlen vaak zegt: naar de vuilniscontainer lopen) gebruik ik nu al een tijdje mijn nieuwe iPhone. Met een 60mm lens begint het er toch een beetje op te lijken: uiteraard lukt niet alles en moet ik vaker laten gaan en doorlopen omdat ik het equivalent niet kan vormen, maar dat is ergens ook een beoefening die me erg goed doet. Ik heb inmiddels ook al een paar keer een Miksang wandeling gemaakt met een Miksang maatje. Het is fijn om samen met iemand te beoefenen die het snapt, dan hou je elkaar toch wat scherper. 

Bram Verhees