De Miksang Fundament Module

 

Jouw verdieping in 4 dagen - het fundament voor overgave aan oneindige waarnemingen

Meditatie in Actie
Minder denken & meer zien vanuit innerlijke rust: praktisch met verdiepende oefeningen en vervolgfoto-opdrachten
Fotografie als Kunst
Er zijn oneindige waarnemingen! Op jouw Miksang ervaring borduur je met plezier voort; nu leer je equivalenten fotograferen
Mindful in Actie
Je stabiliseert hoe je met je aandacht altijd in het nu bent: kijken, zien, zijn, stilstaan, de tijd nemen met de Miksang Methode
Helen Vink Miksang Start

Stilstaan

Nu je jouw hart geopend hebt voor de alledaagse schoonheid en kijkt met wakkere ogen en jouw drukke denken kalmer is, herken je geraakt zien. Volledig stilstaan is cruciaal...

Helen Vink Miksang Start

Miksang Methode 5 + 1

Onthaasten leidt tot volledig tot stilstand komen. Je kijkt, voelt wat je ziet en kijkt dieper. Onderdeel is een dag verdieping in de Miksang Methode; het proces van 5 + 1!

Helen Vink Miksang Start

Overgave aan is-heid

Het fundament van de dingen zoals ze zijn is de altijd aanwezige aanwezigheid die er altijd en reeds aanwezig zijn. Je geeft je over aan de onvergankelijkheid van is-heid. 

Helen Vink Miksang Start

Momenten

Nu je het fundament 'is-heid' hebt ervaren onderzoek je ook het vluchtige van momenten, het vergankelijke: een moment komt samen, is er even en lost weer op. Je geeft je over aan je visuele flow.

Helen Vink Miksang Start

Intentionele fotografie

Miksang fotografie is leren fotograferen met de intentie van wakker kijken. Hoe bewuster jouw intentie is hoe makkelijker je geraakt zien ervaart. Lukt het niet? Laat los, laat eenvoudig los.

Helen Vink Miksang Start

Jouw foto's als spiegel

Niet alleen verbeter je jouw foto's eenvoudig met de Miksang Methode. Ook omarm je vriendelijk en zachtmoedig waar je in jouw proces ziet waar je 'struikelt'; in de foto kan je dit zien en voelen!

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Ontwikkeld door Helen Vink - Miksang Fotografie Master

De Miksang Fundament Module heb ik ontwikkeld zodat je na je eerste kennismaking een stevig fundament in jezelf legt
Hoe breng je op een fotografische creatieve manier meer rust en schoonheid in je leven met Miksang en hoe integreer je dit in je dagelijks leven? Dit is de essentie van de Miksang benadering van Fotografie. Miksang Fotografie is niet alleen het daadwerkelijk fotograferen - zeker ook essentieel als expressie - maar de nadruk ligt op hert wakker en onbevangen kijken en het plezier van geraakt zien.

Je leert levendige ervaringen herkennen, toelaten en vertrouwen. Hier vloeit een diep genieten uit voort. Je leert steeds makkelijker kijken zonder ergens voor of tegen te zijn, vrij van oordelen en veroordelen; als we dit indelingsmechanisme met rust laten maakt het plaats voor verbinding in het hier en nu met zachte wakkere ogen. En je camera bij de hand voor oprechte authentieke expressie.

In deze module verdiepen we ons in het verstevigen van de Miksang fundamenten:

 • 'Goed Oog'
 • Beschikbaar zijn voor de alledaagse schoonheid
 • Vertrouwen wat je voelt
 • Oprechtheid in jouw fotografische expressie
 • Met vertrouwen uitdrukken wat wel lukt om te fotograferen
 • Zachtmoedig omarmen als het niet lukt om te fotograferen 
 • De kunst van het loslaten
 • Je maakt je de Miksang Methode eigen
 • Ervaar 'fris' als leidraad en enige criterium voor zien vanuit je hart
 • De eenvoud én het lastige van één moment tegelijk: simplexiteit
 • Je geeft je over aan het idee van oneindige waarnemingen
 • Het pad is het doel - niet het eindresultaat ;)
Mindfulness en fotografie
Mindfulness en fotografie komen hier mooi samen. Ik vond het bijzonder te ervaren dat het niet zoveel uitmaakt waar je bent, maar dat er overal frisse waarnemingen zijn die omgezet kunnen worden in een mooi plaatje. Daarnaast is het prettig te ervaren dat als het niet lukt ik rustig kan loslaten. Er zijn echt oneindige waarnemingen.
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Yvonne van Sprang

Zien met mijn hart

Het was een mooie ervaring om met “Miksang” de realiteit op een andere manier waar te nemen, mij te laten te leiden door wat mij stopt, mij raakt, datgene dan eerst intens te beleven voordat ik de camera pak en het beeld of de indruk vastleg. Zien met mijn hart en dieper ervaren met gevoel. Het effect van de visuele oefeningen op “het zien” vond ik verrassend en waardevol.  

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Frans 

Met een frisse blik

Fotograferen zonder dat mijn gedachtestroom is opgestart over het waarom, wat ik er van vind en hoe ik er een mooie foto van kan maken. Een bijzondere ervaring van ontspanning en het beleven van de schoonheid van de alledaagse dingen om mij heen. Niet alleen het kijken maar ook echt zien met een frisse blik. 
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training
Sylvia

De Miksang Fundament Module in een 4-daagse vervolgretraite

Eerstvolgende Miksang Fundament Module

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training meditatie aandachtstraining

21

APRIL

09:30-17.30

4-daagse Miksang Fundament

21 t/m 24 april 2022

Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

13

OKT

09.30-17.30

4-daagse Miksang Fundament

13 /m 16 oktober 2022

Locatie: Zandvoort aan Zee

Miksang Fundament - Dag 1

We starten met het begin: de fundamenten van de Miksang beoefening
In Miksang ligt de nadruk op het plezier van pure waarneming en geraakt zien. Nu herken je jouw ervaring van 'fris' zien na jouw Miksang Introductie.

Je verschuift van denkend kijken naar voelend kijken en hoe je dit heel praktisch toepast met de Miksang Methode. Met de visuele oefening 'dieper kijken' starten we deze dag. Je opent je hart en kijkt met wakkere ogen. Je onthaast en landt in innerlijke stilte: dit stabiliseer je en zo ontwikkel je gelijkmoedigheid over wat je ziet. De alledaagse schoonheid komt naar je toe en ontdekt meer van de rijkdom van 'datheid' en 'isheid', waar je ook maar bent. In het nu ervaar je geraakt zien. Voorbij oordelen en benoemen wat je ziet en voorbij wat je wel of niet zou willen fotograferen. Vanuit open ruimte, wakkerheid, gelijkmoedigheid in jezelf ga je de eerste dag op pad met de nieuwe Miksang foto-opdracht in deze vervolgtraining. 

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Miksang Fundament - Dag 2

Jouw fundament verstevigen met de Miksang Methode
Datheid en isheid is het fundament van de wereld van de verschijnselen, van onze visuele wereld, van onze alledaagse wereld. Deze onvergankelijke kwaliteit is er altijd en je hebt de rijkdom van boomheid, straatheid, zandheid, persoonheid ontdekt! Nu onderzoeken we met meer precies onze waarneming en hoe we fotograferen met de Miksang methode.

We nemen de tijd om ons verbonden te voelen in het hier nu zijn, met directe visuele waarneming die ons hart een sprongetje laat maken. We laten onze verveling oplossen, en wat we wel en niet willen zien en wel en niet willen fotograferen. Met nieuwe oefeningen en Miksang foto-opdrachten.  

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang Fundament - Dag 3

De rijkdom van momenten
We brengen diep kijken, de overgave aan niet-weten, het idee van oneindige waarnemingen, beschikbaarheid en 'fris'  samen met momenten. Het fundament van fris is het vertrouwen dat fris altijd beschikbaar is, en dat wij hier iedere keer naar terug kunnen keren. We laten ieder idee over het eindresultaat los, en in plaats van dat we voor een publiek fotograferen wordt ieder moment die we volledig zien en volledig uitdrukken een elegante expressie van onze persoonlijke innerlijke reis. Deze reis is het doel.

We verschuiven nu van onvergankelijkheid naar vergankelijkheid, en kijken met bewuste intentie naar 'momenten'. Een moment is iets wat samenkomt, even verwijlt en weer oplost, en heeft een vloeiende kwaliteit. Het obstakel die we specifiek tackelen is 'fotografische ambitie'. Na de grondingsoefeningen, visuele oefeningen en creatieve oefeningen ga je op pad met de nieuwe Miksang foto-opdracht & intentie.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang Fundament - Dag 4

Momenten en visuele Haiku

We onderzoeken nu ook een moment 'plus'; een visuele Haiku. Specifiek kijken we naar de wereld van vorm waarin 3 elementen samenkomen. Eenvoud is het andere kenmerk van een haiku, die altijd te vinden is in de rijkdom van al onze visuele waarnemingen en mindul in het hier en nu aanwezig zijn. Vanuit onvoorwaardelijke openheid en passie verkennen we finesses van de oneindige rijkdom van de visuele wereld. 

We raken ook meer vertrouwd met dat wat we zien willen benoemen en indelen en dat associaties omhoog komen, én dat we dit voorbijgaan kunnen laten gaan. We hebben ieder moment de keus, voor echt, authentiek en oprecht. Het Miksang fundament is verstevigd en je bent klaar voor de vervolgtraining: Miksang Essentie

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Fundament | 28-31 oktober

Verdiep jouw Miksang Fotografie in deze 4 dagen, en ontwikkel vertrouwen in oprecht en elegant fotograferen met datheid, momenten en visuele haiku. Met iedere dag lezingen met Q&A en visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met een Miksang foto-opdracht als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Fundament | 31 mrt-3 april

Verdiep jouw Miksang Fotografie in deze 4 dagen, en ontwikkel vertrouwen in oprecht en elegant fotograferen met datheid, momenten en visuele haiku. Met iedere dag lezingen met Q&A en visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met een Miksang foto-opdracht als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

Ervaring met Miksang Fotografie

Ook nu weer blijkt, het begint en eindigt met jezelf. Ik vond de rust terug en liet me raken door alles wat er al in de omgeving is. Mijn enthousiasme voor het fotografisch vastleggen van de schoonheid in de eenvoud is terug en heeft zich zelfs verdiept. Mooie lesopbouw, diepgang en tijd voor reflectie. Vier dagen aaneen lijkt lang, maar het zette me direct op de rit

Conny van Ryn

Hey...wil je graag verder met de Miksang Opleiding?

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

3x Miksang Module

Wil je de frisheid en wakkerheid van kijken en zien en het van oprechte fotografische expressie een permanente aanwezigheid in je dagelijks leven wordt? Zodat de inspiratie van Miksang Fotografie beklijft en in je dagelijkse leven doorsijpelt, niet alleen met jouw fotograferen. Voltooi de Miksang Opleiding in een jaar! Om de Miksang Opleiding te voltooien doe je mee met de:
 • 4-daagse Miksang Fundament Module
 • 4-daagse Miksang Essentie Module
 • 4-daagse Miksang Meesterschap Module.


Na de Miksang Fundament Module ontvang je:

 • Je Miksang Master certificaat
 • Een gratis Miksang Masterclass dag
 • Levenslang toegang tot online lezingen en Miksang foto-opdrachten
 • Je kan verder met de Opleiding Miksang Instructeur

Miksang is inmiddels onderdeel van mijn dagelijkse routine geworden: waar ik eerder meestal 2 a 3 maal per week er echt voor op pad ging, neem ik nu elke dag de camera mee op mijn dagelijkse wandeling. En op andere momenten (zoals Hèlen vaak zegt: naar de vuilniscontainer lopen) gebruik ik nu al een tijdje mijn nieuwe iPhone. Met een 60mm lens begint het er toch een beetje op te lijken: uiteraard lukt niet alles en moet ik vaker laten gaan en doorlopen omdat ik het equivalent niet kan vormen, maar dat is ergens ook een beoefening die me erg goed doet. Ik heb inmiddels ook al 2x een Miksang wandeling gemaakt met een Miksang maatje. Het is fijn om samen met iemand te beoefenen die het snapt, dan hou je elkaar toch wat scherper. 

Bram Verhees - Miksang Instructeur
arrow_drop_up arrow_drop_down