De Miksang Fundament Module

 

Jouw verdieping in 4 dagen - het fundament voor overgave & gelijkmoedigheid over alles wat je ziet

Meditatie in Actie
Innerlijke rust, hart & geest op één lijn met grondingsoefeningen, visuele oefeningen en Miksang vervolgfoto-opdrachten
Fotografie als Kunst
Er zijn oneindige waarnemingen! Op jouw Miksang ervaring borduren we voort - nu leer je 'equivalenten' fotograferen
Mindful in Actie
Stabiliseer hoe je met je aandacht altijd in het nu bent: met kijken, zien, zijn, stilstaan, de tijd nemen én Miksang fotograferen
Helen Vink Miksang Start

Stilstaan

Nu je jouw hart geopend hebt voor de alledaagse schoonheid en kijkt met wakkere ogen en jouw drukke denken kalmer is, herken je geraakt zien. Volledig stilstaan is cruciaal...

Helen Vink Miksang Start

Miksang Methode

Onthaasten en stilstaan leidt tot volledig tot stilstand komen. Je kijkt, je ziet en kijkt dieper. Je gunt jezelf de tijd te nemen met de Miksang Methode met de 5 + 1 stappen.

Helen Vink Miksang Start

Overgave aan is-heid

Het fundament van de dingen zoals ze zijn is de altijd aanwezige aanwezigheid die er altijd en reeds aanwezig zijn. Je geeft je over aan de onvergankelijkheid van is-heid. 

Helen Vink Miksang Start

Momenten

We verschuiven van het fundament van alles als 'is-heid'  naar het vluchtige van momenten: deze ontstaan, verblijven en lossen weer op. Je geeft je over aan de vrijheid & vergankelijkheid van momenten

Helen Vink Miksang Start

Intentionele fotografie

Miksang fotografie is leren fotograferen met bewuste intentie. Hoe bewuster jouw intentie is hoe makkelijker je geraakt ziet en je terugkeert naar je intentie. Lukt het niet? Laat los eenvoudig los.

Helen Vink Miksang Start

Jouw foto's als spiegel

Niet alleen verbeter je jouw foto's eenvoudig met de Miksang Methode. Ook omarm je vriendelijk en zachtmoedig waar je in jouw proces ziet waar je 'struikelt'; in de foto kan je dit zien en voelen!

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Ontwikkeld door Helen Vink - Miksang Fotografie Master

De Miksang Fundament Module heb ik ontwikkeld zodat je na je eerste kennismaking een stevig fundament in jezelf legt
Hoe breng je op een fotografische creatieve manier meer rust en schoonheid in je leven met Miksang en hoe integreer je dit in je dagelijks leven? Dit is de essentie van de Miksang benadering van Fotografie. Miksang Fotografie is niet alleen het daadwerkelijk fotograferen - zeker ook essentieel als expressie - maar de nadruk ligt op hert wakker en onbevangen kijken en het plezier van geraakt zien.

Je leert levendige ervaringen herkennen, toelaten en vertrouwen. Hier vloeit een diep genieten uit voort. Je leert steeds makkelijker kijken zonder ergens voor of tegen te zijn, vrij van oordelen en veroordelen; als we dit indelingsmechanisme met rust laten maakt het plaats voor verbinding in het hier en nu met zachte wakkere ogen. En je camera bij de hand voor oprechte authentieke expressie.

In deze module verdiepen we ons in het verstevigen van de Miksang fundamenten:

 • 'Goed Oog'
 • Beschikbaar zijn
 • Vertrouwen wat we voelen
 • Oprechtheid in onze fotografische expressie
 • Met vertrouwen uitdrukken wat wel lukt om te fotograferen
 • De kunst van het loslaten
 • Zachtmoedig omarmen wat niet lukt om te fotograferen
 • Je de Miksang methode eigen maken
 • 'Fris' als leidraad en enige criterium
 • De eenvoud van één moment tegelijk
 • De overgave aan het idee van oneindige waarnemingen
 • Het pad is het doel - niet het eindresultaat ;)
Mindfulness en fotografie
Mindfulness en fotografie komen hier mooi samen. Ik vond het bijzonder te ervaren dat het niet zoveel uitmaakt waar je bent, maar dat er overal frisse waarnemingen zijn die omgezet kunnen worden in een mooi plaatje. Daarnaast is het prettig te ervaren dat als het niet lukt ik rustig kan loslaten. Er zijn echt oneindige waarnemingen.
contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Yvonne van Sprang

Zien met mijn hart

Het was een mooie ervaring om met “Miksang” de realiteit op een andere manier waar te nemen, mij te laten te leiden door wat mij stopt, mij raakt, datgene dan eerst intens te beleven voordat ik de camera pak en het beeld of de indruk vastleg. Zien met mijn hart en dieper ervaren met gevoel. Het effect van de visuele oefeningen op “het zien” vond ik verrassend en waardevol.  

contemplatieve fotografie miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training

Frans 

Met een frisse blik

Fotograferen zonder dat mijn gedachtestroom is opgestart over het waarom, wat ik er van vind en hoe ik er een mooie foto van kan maken. Een bijzondere ervaring van ontspanning en het beleven van de schoonheid van de alledaagse dingen om mij heen. Niet alleen het kijken maar ook echt zien met een frisse blik. 
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training
Sylvia

De Miksang Fundament Module in een 4-daagse vervolgretraite

Eerstvolgende Miksang Fundament Module

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training meditatie aandachtstraining

28

oktober

09:30-17.30

4-daagse Miksang Fundament

28 t/m 31 oktober 2021

Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop training meditatie aandachtstraining

2022

voorjaar

09.30-17.30

4-daagse Miksang Fundament

Voorjaar: datum 2022 volgt

Locatie: Zandvoort aan Zee

Miksang Fundament - Dag 1

We starten met het begin: de fundamenten van de Miksang beoefening
In Miksang ligt de nadruk op het plezier van pure waarneming en geraakt zien. Het fundament is dat je beschikbaar bent, en steeds meer vertrouwd raakt met het verschil tussen zien vanuit je hart en (na)denken over wat je ziet. Denken is natuurlijk handig, maar vanuit Miksang Fotografie ondervinden we dat razendsnel denken vernietigend is voor echte verbinding en oprechte fotografie. We herkennen 'fris' zien.

Je verschuift van denken naar voelen, en van reactief denken over wat je ziet naar responsief denken, en hoe dit heel praktisch toe te passen met de Miksang Methode. Met grondingsoefeningen en visuele oefeningen open je je hart en kijkt met wakkere ogen, onthaast je en land je in innerlijke stilte en ontdek je de rust in jezelf; op straat, thuis, je hotel, waar je ook maar bent. Altijd in het nu. Vanuit de open ruimte in jezelf ga je op pad met de 1e foto-opdracht in deze Miksang vervolgtraining.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training

Miksang Fundament - Dag 2

Jouw fundament verstevigen met de Miksang Methode
Datheid en isheid is het fundament van de wereld van de verschijnselen, van onze visuele wereld, van onze alledaagse wereld. Deze onvergankelijke kwaliteit is er altijd en je hebt de rijkdom van boomheid, straatheid, zandheid, persoonheid ontdekt! We kijken dieper en fotograferen met precisie en aandacht met de Miksang methode.

We verschuiven van onvergankelijkheid naar vergankelijkheid en kijken intentioneel naar 'momenten'. Iets wat samenkomt, even verwijlt en weer oplost heeft een vloeiende kwaliteit. We dompelen ons onder in de overgave wakkerheid en openheid vrij van oordelen, indeling en associaties. Het obstakel die we specifiek tackelen is fotografische ambitie. Met grondingsoefeningen, visuele oefeningen en creatieve oefeningen ga je op pad met de nieuwe Miksang foto-opdrachten & intenties.

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang Fundament - Dag 3

De rijkdom van momenten & visuele Haiku
We brengen diep kijken en de overgave aan niet-weten wat we gaan zien samen met momenten, en nieuwsgierig onderzoeken we ook een moment 'plus'; een visuele Haiku, waar 3 elementen samenkomen. Eenvoud is het andere kenmerk van een haiku, die altijd te vinden is in de rijkdom van al onze visuele waarnemingen en mindul in het hier en nu aanwezig zijn. Vanuit onvoorwaardelijke openheid en passie verkennen we finesses van de oneindige rijkdom van de visuele wereld. 

We nemen de tijd om ons verbonden te voelen in het hier nu zijn, met directe visuele waarneming die ons hart een sprongetje laat maken. We laten onze verveling oplossen, en wat we wel en niet willen zien en wel en niet willen fotograferen. Met nieuwe oefeningen en Miksang foto-opdrachten.  

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp

Miksang Fundament - Dag 4

Datheid, momenten en visuele Haiku
'Fris' is altijd beschikbaar als wij beschikbaar zijn. Het fundament van fris is het vertrouwen dat fris er altijd beschikbaar is, en dat wij hier als het basiskamp iedere keer naar terugkeren. We laten ieder idee over het eindresultaat los, en in plaats van dat we voor een publiek fotograferen wordt ieder moment die we volledig zien en volledig uitdrukken een elegante expressie van onze persoonlijke innerlijke reis. Het pad is het doel.

We raken ook meer vertrouwd met dat wat we zien willen benoemen en indelen en dat associaties omhoog komen, én dat we dit voorbijgaan kunnen laten gaan. We hebben ieder moment de keus, voor echt, authentiek en oprecht. Het Miksang fundament is verstevigd en je bent klaar voor de vervolgtraining: Miksang Essentie

Corona proof

Miksang Fotografie is Corona-proof mede omdat we het meerendeel van de dag buiten zijn. Het ochtendprogramma vindt plaats in de trainingsruimte van mijn nieuwe locatie in Zandvoort: de 1,5 meter is gegarandeerd en alle nodige maatregelen worden getroffen.
Als de COVID-19 richtlijnen wijzigen en de training kan niet doorgaan, dan ontvang je je geld terug en plannen we een plek voor je op de eerstvolgende Miksang Fotografie Introductie.
miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Fundament | 28-31 oktober

Verdiep jouw Miksang Fotografie in deze 4 dagen, en ontwikkel vertrouwen in oprecht en elegant fotograferen met datheid, momenten en visuele haiku. Met iedere dag lezingen met Q&A en visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met een Miksang foto-opdracht als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

miksang mindful mindfulness fotografie meditatiecursus workshop miksang training hoogsensitief hsp
€ 590,-
€ 490,-

4-daagse Miksang Fundament | Voorjaar 2022

Verdiep jouw Miksang Fotografie in deze 4 dagen, en ontwikkel vertrouwen in oprecht en elegant fotograferen met datheid, momenten en visuele haiku. Met iedere dag lezingen met Q&A en visuele oefeningen van waaruit je vanuit de open ruimte in jezelf je op pad gaat met een Miksang foto-opdracht als mindfulness-in-actie en meditatie-in-actie. Locatie: Zandvoort aan Zee

Deelnemerservaring bij de workshop Miksang Fotografie bij Helen Vink

Soms is een training in staat om de manier waarop je de dingen ervaart en waarneemt totaal te veranderen. De introductie met ‘Zien vanuit je hart’ is zo’n training, die haar belofte meer dan waar maakt. Hèlen Vink leidt je op een vakkundige manier door de basis van het ‘miksang-proces’ heen. Ik heb tijdens de training geleerd om de wereld om me heen écht op een andere manier te zien. Er is nu meer ruimte voor verwondering, creativiteit en inspiratie…

Als net beginnend fotograaf was het voor mij bovendien een heel goede kennismaking met fotografie en de mogelijkheden van mijn camera. Het is nu een paar maanden na de training en ik trek er nog regelmatig op uit om bezig te zijn met miksang-fotografie. Ik ben erg blij met de foto’s die ik heb gemaakt en dat smaakt naar meer…

Remy van Gelder - Mindfulness trainer | www.praesence.nl/mindful-fotografie 
arrow_drop_up arrow_drop_down