De wereld van de verschijnselen

De wereld van de verschijnselen

Is een neutrale manier om alles om ons heen, de anderen, alle levende wezens en onszelf te beschrijven. Als we de aangeleerde betekenissen en benoemingen, meningen, overtuigingen en oordelen niet meer projecteren op de wereld dan kunnen we deze wereld omschrijven als de wereld van de verschijnselen .

Als we onze oordelen en overtuigingen en ons indelingsmechanisme ontspannen dan is het niet zo dat we niet in een leegte terechtkomen, of in een statische realiteit! We projecteren ruimte, en dan is er ruimte om de dingen zoals ze zijn in volle glorie te kunnen zien.

De rijkdom van de wereld van de verschijnselen

De wereld van de verschijnselen zonder onze projecties is niet leeg maar heeft een natuurlijke schittering, een natuurlijke rijkdom.

Het is leeg van onze betekenissen en rijk aan deze natuurlijke schittering.

We kunnen niet zeggen dat de fenomenale wereld waarin we leven - de files en de vervuiling en de inflatie - slecht en duivels is. We kunnen de wereld niet veroordelen door haar in dat soort conceptuele pakketten te stoppen. Die aanpak werkt niet, omdat het betekent dat we vechten met onze eigen verschijnselen. De verschijnselen zijn van ons: het is ons land, onze lucht, onze aarde, ons voedsel, ons water, onze elektriciteit, onze politieagenten. We hebben het over een organische werkelijkheid. ~ Chögyam Trungpa


Het hart van de Boeddha is een open hart. Het hart wil graag de wereld van de verschijnselen verkennen; het staat open voor relaties met anderen. Dat hart bevat een enorme kracht en vertrouwen in zichzelf, dat onbevreesdheid wordt genoemd. Dat hart is ook buitengewoon nieuwsgierig, wat op dit moment synoniem is met prajna. Het is uitgestrekt en ziet in alle richtingen.
En het hart bevat bepaalde basiskwaliteiten, die we basisgenen zouden kunnen noemen - onze boeddha-genen. We bezitten allemaal deze specifieke boeddha-genen. Deze boeddha-genen hebben twee kenmerken.
Ten eerste zijn we in staat om door de realiteit van de fenomenale wereld heen te kijken en er ook niet bang voor te zijn. We kunnen komen met allerlei obstakels en allerlei soorten moeilijkheden maar deze specifieke genen zijn niet bang om ermee om te gaan. We werpen gewoon de bedekkingen van dergelijke mogelijkheden af terwijl we doorgaan.
Ten tweede houden deze genen zachtheid in stand; ze zijn altijd zo liefdevol, wat verder gaat dan alleen aardig zijn. Ze zijn buitengewoon zachtaardig en in staat om zichzelf te reflecteren, zelfs voor degenen die het niet met hen eens zijn. En ze zijn absoluut vrij van agressie. Ze zijn zo zacht en vriendelijk. ~ Chogyam Trungpa uit 'Het hart van de Boeddha'


Reactie plaatsen