De realiteit

Wat is de realiteit?

"De vraag wat realiteit is, is een verwarrende vraag. Niemand weet het antwoord, maar iedereen denkt dat er wel iemand zal zijn die het weet. Voor die uitdaging staan we: misschien weet helemaal niemand het of misschien weet iedereen het. Daarom zouden we niet louter alleen vertrouwen op de informatie, suggesties en ideeën die van buitenaf worden aangereikt, maar het uitzoeken." ~ Chögyam Trungpa uit 'Dharmakunst, hoofdstuk 'Het waarnemingsproces'

Relatieve realiteit

De relatieve realiteit is de frequentie van het fysieke bestaan die wij benoemen, indelen en waar we meningen, oordelen, veroordelen over vormen, aannames over hebben en wat associaties in ons oproept.

Dit is de laag van mentale benoemingen en betekenissen die wij op de absolute realiteit projecteren.

Absolute realiteit

De absolute realiteit is creatie in haar meest pure vorm, in de manifestatie zoals het in essentie is, in de glorieuze schittering van licht en liefde, onmetelijk om te begrijpen.

Het is de realiteit vrij van onze mentale projecties. Wat ook wel 'leegte' wordt genoemd. Niet er in deze term van leegte niets is, maar deze leegte verwijst naar de realiteit die 'leeg' is van deze mentale projecties en betekenissen, en verwijst naar de leegte van onszelf als individu.

Dit idee van 'absolute realiteit' is uitdagend om dit ineens, mentaal en lineair te begrijpen!

Hoe de scholen in het Tibetaans boeddhisme en Boeddhisme en meer Aziatische landen zich in de loop van duizenden jaren heeft ontwikkeld, zijn een representatie van hoe de inzichten en geleefde realisaties zich geleidelijk met voortschrijdend inzicht, nieuwe bevragingen en belichaming van inzichten zich hebben ontwikkeld.

De leegte van het bestaan

'Leegte' is één van de kernprincipes van alle scholen in het Tibetaans boeddhisme die als visie representeert dat het ontdoen van gehechtheid aan materie, betekenissen en ego tot de pure leegte van het bestaan leidde, het lijden verlichte en tot verlichting leidde als eindstation.

Daarna volgde er, na zo'n honderd jaar, een nieuwe school van meditatoren die behalve leegte ook de rijkdom van het bestaan ontdekten in zichzelf en als essentie van de realiteit. Deze ontdekking en realisatie is leidde to een nieuwe school welke tot op heden alle Tibetaans boeddhistische stromen als gedeelde visie aanhouden - in meer of mindere mate - in hun eigen stijl van aanbod van meditatie en studie. Hier komen de termen verlichting, onverwoestbare schittering, gelukzaligheid, glorie, Bron, het Eén en meer, uit voort.

De Rimé is de meest recente vernieuwende school in het Tibetaans boeddhisme die ontstond in de 19 e eeuw omdat het boeddhisme op sterven na door was. Door veel onderlinge onenigheid, vastgelopen dogmatische aanpakken en verstarde 'bedrijfsvoering' van instituten, kloosters en landsbeheer. Deze polarisatie riep ook nieuwe vragen bij gerealiseerde leraren en vanuit die behoefte gingen twee leraren op zoek naar het beste van alle bestaande scholen en stromingen in het Tibetaans Boeddhisme om dit samen te brengen tot een nieuwe neutrale bron, die van niemand en iedereen is.

Rimé is gebaseerd op een oude traditie dat het benoemen van andere scholen en tradities als 'fout' uit onwetendheid voortkomt, en blies nieuw leven in het idee dat elke school en traditie uiteindelijk hetzelfde doel heeft.

Herdefiniëringen van de realiteit

Al deze geleidelijke belichaamde realisaties uit de Oosterse wijsheidstradities die zich in Westen en wereldwijd hebben verspreid hebben een grote en belangrijke rol gespeeld waardoor er nu nu ruimte is voor herdefiniëringen van universele wijsheden, die meerdere lagen van betekenis hebben.

Vanuit het multidimensionale van het bestaan - wat steeds toegankelijker wordt - worden nieuwe tools en praktische toepassingen beschikbaar, wat tot realisatie en actualisatie kan leiden voor de 'zoekers' en 'helpers' in de huidige tijd. Langdurige retraites en terugtrekking in kloosters en grotten uit de bekende wijsheidstradities zijn aan verandering onderhevig, en dient in deze tijd van verhoogde vibratie niet meer het doel wat het ooit deed. Dit gezegd hebbende ben ik een groot voorstander en supporter van meditatie en retraites om jezelf op te laden en je wijsheidskern te activeren en te onderhouden.

God als bron van alles en Alles Wat Is is God, betekent per definitie dat alles goddelijk is. Het goddelijke als schittering van onze alledaagse wereld en het goddelijke van onszelf en ieder ander is dichterbij dan ooit als realisatie en actualisatie.

Hoe jij de realiteit definieert creëert de manier hoe jij het ervaart. ~ Bashar

Reactie plaatsen