Magie

De magie in jou

Het is de kracht van magie die al in jou aanwezig is. Ieder van ons heeft de kracht, inzet en energie om de dingen te kunnen zien zoals ze zijn op geheel unieke en authentieke wijze. Heel helder, direct en levendig.

Je gaat begrijpen dat je zowel de helderheid van het leven en de wazigheid van het leven kan ervaren. Het zijn twee kanten van hetzelfde leven, jouw leven en ieders leven, wat ook een bron van kracht is.

Wat is magie?

In het Sanskriet is het woord magie 'siddhi' wat een idee van het actualiseren van en het werken met de energie die in het rijk van ervaringen en het fysieke zijn aanwezig is. Dit is de basis van magie.

In tegenstelling tot hoe we in de Westerse wereld allerlei ideeën en concepten over magie hebben, wat meestal gaat over dat magie mysterieus is en over het verkrijgen van onmogelijke krachten. Dingen en elementen kunnen worden veranderd en omgetoverd door speciale mensen die deze kracht bezitten. Water kan zomaar in ijs veranderd worden, vuur en webdraden vliegen uit de handen, donderwolken worden verzameld. Mensen en kinderen kunnen in een heks of een hulk of een muis of een of vliegende eenhoorn of in iemand met magische krachten veranderen en kunnen vliegen zoals Spiderman of op een bezemsteel. Deze krachten kunnen mensen en spullen vernietigen, veranderen, helpen, vergroten, verkleinen, etc.

Is magie speciaal?

De Westerse benadering in veel films en strips en tekenfilms is dat magie iets speciaals is en uitzonderlijk en alleen beschikbaar voor de diegenen die uitverkoren zijn of hen per ongeluk overkomt. Dan leren er mee omgaan en zijn ze of spiritueel volwassen aan het worden of ze worden gemeen en kwaadaardig. 

Deze onbewuste boodschap van speciaal en uitverkoren zijn zit in heel veel films, kindercartoons en strips.

Maar de onderliggende boodschap is dat de wereld lastig is en een last. De wereld en de mensen zijn een last waar we of vanaf moeten of hard moeten werken om het te verkrijgen en vechten om dit te veranderen. 

Magie is niet mysterieus

Her gaat niet over het mysterieuze aspect van magie. In de oprechte mystieke tradities of het nu het boeddhisme, het christendom of het Joodse geloof is, heeft mysterieus niets met dit soort speciale magie te maken.

Magie is werkbaar

Om dit verwarrende perspectief van magie als speciaal en grote krachten en de wereld als een last om te draaien is de wereld heel direct te ervaren vanuit een fundamentele gezonde benadering. 

Jij stelt je open en je ervaart je directe waarneming, je ziet heel direct en de wereld komt naar jou toe, ook heel direct.

En dan zijn er obstakels die je tegenkomt, in de wereld en in jezelf En dat is werkbaar. Omdat het je eigen relatie met jezelf en de wereld representeert. Er is een pad om dit onder ogen te komen en te transformeren met bewuste inzet op een geleidelijke manier. Er is geen haast, en tegelijk de wakkerheid van introspectie en reflectie en het menselijke verlangen als een levensbehoefte naar oprechte verbinding.

'Haast je langzaam' verwijst naar handelen met een goede balans tussen urgentie en zorgvuldigheid

Magie begint thuis in jezelf

Als je geen thuis hebt om deze magie te oefenen dan kan je geen magie ervaren. Dan kan je je niet verbinden met je eigen directe waarnemingen in de directe omgeving om jou heen. Als het heel speciaal moet zijn om iets moois te zien, dat is heel kwetsbaar en instabiel. Want als je niet iets heel uitzonderlijks ziet wat is er dan?

Magie is de overgave van ego

Dit is waar de magie begint! 

Ego vindt altijd iets niet leuk; een situatie, de ander, jezelf. Als je de structuur van ego laat voor wat het is en waarvoor het is, als structuur om te bestaan, en niet in de uitnodigingen stapt van iets niet leuk vinden; dit is waar de magie begint. 

Er is geen controle nodig om de magie van grote krachten te ontwikkelen vanuit ego.

Als jij bereid bent om uit je comfort zone te stappen, om achter het veilige elektrische hek vandaan te komen en in de situaties te stappen, in verbinding met wat er zich aandient, zonder van het ongemak weg te hoeven bewegen. Het kan soms een schok of een schokje geven als je uit je comfort zone stapt, alsof je op het elektrische hek stapt.

Magie is heel persoonlijk en direct

Hoe dan ook is er een gevoel van ongemak en dat is niet een probleem. Het is werkbaar, er is een pad, er zijn tools en het is heel persoonlijk.

Dit is de uitnodiging van de wereld die de hele tijd uitgegeven wordt en die jij kan aannemen.

De wereld om je heen geeft de hele tijd uitnodigingen uit om contact te maken die jij kan aannemen en je kan heel direct ontvangen wat er is. Een geur, een ingeving, zin in thee en thee klaarmaken, een streepje licht op de deur, de schaduw van de bloemen op de muur, de afwas doen, nu een appje uitsturen, nu even zitten, genieten van de regendruppels op het raam.

Eenvoud

Er is geen noodzaak voor een referentiepunt en deze eenvoud komt vanuit de directheid van in contact zijn. 

Het is de eenvoud van dat suiker zoet is omdat het zoet is, en niet vanuit vergelijking omdat zout zout is en dan is suiker zoet. Je ervaart heel direct de zoetheid van suiker, de zoutheid van zout, de roosheid van een roos, de waterheid van water. 

Het is.

Jij ziet het, jij proeft het, Het is persoonlijk, heel direct en heel eenvoudig. Fris.

De magie van de alledaagse schoonheid om jou heen

Vanuit deze helderheid en het oplossen van de waas van verwarring - die ontstaat door de aannames, het oordelen, meningen en referentiekaders - komt de natuurlijke schittering van de dingen zoals ze zijn tevoorschijn. 

Dit is de magie van alledaagse schoonheid. 

Deze schittering is altijd en reeds aanwezig. Wachtend om door jou gezien te worden. Jij stapt in de wereld en de wereld stapt in jou.

Magie is geen grote moeite

Om de magie van schoonheid te ontdekken is niet iets waar je grote moeite voor hoeft te doen. Dat je deze alleen op speciale plekken kan vinden, en ergens heen moet reizen waar de schoonheid gegarandeerd aanwezig is op een zeer bijzondere manier. Of dat een bepaald tijdstip deze magie laat zien.

Reizen is fantastisch want je ontdekt nieuwe dingen, en nieuwe dingen ervaren en zien is wat inspireert en energie geeft. Zo wordt reizen nog leuker omdat je onderweg de alledaagse schoonheid gaan zien, waar je ook maar bent. In ieder moment ligt de magie van inspiratie en energie, direct en eenvoudig.

Ontspan en ontdek 

Als je gaat ontspannen - al je verwachtingen en je hoop en je duwen trekken van ergens voor of tegen zijn - en in de discipline van helder zien, pure waarneming en pure fotografische expressie stapt kan de magische wereld van de onverwachte schoonheid van het alledaagse zich openen. 

Het openen van onverwachte schoonheid is de natuurlijke ontvouwing van de magie van momenten van oprecht, levendig en vreugdevol zien.

Jij bent beschikbaar en open en de wereld is open en ontvouwt zich voor jou. Nu, hier.

De enige magie die bestaat, is het leven, deze wereld, de specifieke verschijnselen op dit moment. Op dit moment, hier, ben jij deze magie. Magie is direct en persoonlijk en is al reeds aanwezig in jouw staat van zijn. Het is onontkoombare magie. Deze magie is wakkere magie. ~ Chögyam Trungpa
Reactie plaatsen