De flits van waarneming

Wat is de flits van waarneming?

Het is het eerste moment van geraakt zien vanuit beschikbaar zijn. De allereerste milliseconde waarin je iets zomaar ziet en helemaal ziet. 

Het wordt ook de 'eerste gedachte, beste gedachte' genoemd, wat verwijst naar de ervaring van de directe waarneming van fris, nog voordat je denken en het indelen in voorkeur en afkeur, een mening en hoop en vrees opstart. Of deze impuls van geraakt zien onderbreekt je denken abrupt.

In dat allereerste moment zie je helder en levendig, met je ogen als zintuigelijke poort voor de ervaring van directe waarneming. Tussen je gedachten door wordt je je bewust van dit hiaat van pure zintuiglijke vreugdevolle ervaring.

De ervaring

De ervaring van de flits van waarneming is voelbaar, fysiek voelbaar. Dit kan een licht schokje zijn die onverwacht voelt en opmerkt. Het kan zich als 'wauw' of 'hey...' in jezelf voordoen. Soms herken je het meteen en sta je stil en soms loop je door en herken je het als iets wat nog resoneert en je loopt weer een stukje terug.

Een flits van waarneming is een ervaring en je ervaart dit altijd in het nu. Je kan niet teruggaan naar een flits van waarneming die je bijvoorbeeld gister had. Je kan wel teruggaan naar de plek, maar niet naar de ervaring. 

Geraakt zien vindt altijd als een ervaring in het nu plaats. Hiervoor stop je en kijk je verder en dieper en pas je het visueel onderscheid toe.

Je merkt het op

De flits van waarneming merk je op; als een fysieke gewaarwording, als een fysieke sensatie. Je voelt dit als een directe zintuigelijke waarneming, vrij van persoonlijke interpretatie.

Het is er één of niet

Een flits van waarneming is er één of niet. Er is niet iets als een halve flits van waarneming of een beetje flits van waarneming.

De 7 kwaliteiten

Om je te helpen een flits van waarneming te herkennen en om helderheid te krijgen of het wel of niet een flits van waarneming is zijn er zeven kwaliteiten. Het is bedoeld om je te helpen onderscheiden en het is niet zozeer bedoeld als een rijtje waar je eerst alle kwaliteiten afvinkt en dan aan de slag gaat om een succesvolle Miksang foto te kunnen maken.

De kwaliteiten herkennen helpt om meer vertrouwd te raken met de volle ervaring van een flits van waarneming,.en om te kunnen onderscheiden of je een directe waarneming ervaart is of toch onbewust een idee over iets hebt wat een mooie foto kan worden.

Hoe je gestopt wordt

De eerste 3 zijn de kwaliteiten van de ervaring van hoe je gestopt wordt. Vanuit hoge mentale snelheid wordt je denken onderbroken en zie je direct. Dit gestopt worden ervaar je als deze drie kwaliteiten. Een flits van waarneming komt uit het niets, plotseling, als een schok, onverwacht en je hebt nog geen idee wat je ziet. 

  1. Plotseling - uit het niets, vanuit geen voorbedachte rade, als aankondiging van fris.
  2. Als een schok - omdat het plotseling is ervaar je iets als een schok(je), tussen al je gedachten door, alsof je je iets te heets aanpakt, je schrikt, laat los en bent wakker in het nu.
  3. Desoriëntatie - het is plotseling en er is geen verband, je gedachtenstroom is onderbroken en er is geen logica, je hebt even geen idee, je weet nog niet precies wat je ziet.

De beschrijving

De 4e en de 5e kwaliteit zijn beschrijvingen van de flits van waarneming met het object van waarneming.

4. Helder en duidelijk - vanuit je helder oog en geest zie je hetgeen helder, je waarneming is vrij van lagen van gedachten en het is helder te zien, je vertrouwt wat je ziet.

5. Rijkdom - als je verder kijkt zie je de rijkdom van textuur en kleur en je ziet al voelend meer aspecten dieper, nog steeds vrij van persoonlijke invulling en interpretaties.

De kwaliteit van de ervaring

De 6e en de 7e kwaliteit is hoe je deze kwaliteit van de flits van waarneming kan ervaren als ervaring.

6. Volledig aanwezig met focus - je ziet het helemaal zoals het is, onafgeleid, en je blijft er bij vanuit kalmte en rust.

7. Blijmoedig - vanuit innerlijke stilte ervaar je je geraakt zien als licht, gewichtloos, in verbinding.

Reactie plaatsen