Beschikbaarheid

Dit is de basis van de beoefening van Miksang Fotografie. Hier is beschikbaarheid dat je beschikbaar bent voor een directe waarneming. Beschikbaar zijn is dat je open, wakker, nieuwsgierig bent en met je visueel gewaarzijn naar buiten gericht. 

Je hebt openheid in jezelf, vrij van oordelen en meningen en voorinstellingen over wat je wilt zien.

Wakker kijken is de bewuste intentie dat je je visueel gewaarzijn naar buiten keert en je kan kijken zonder enig idee over wat je als geraakt zien kan ervaren en de momenten van fris zien opmerkt.

Met lichte nieuwsgierigheid onderzoek je de visuele wereld, jouw directe omgeving.

Niet beschikbaar zijn

Niet beschikbaarheid zijn is dat je veel aan het denken bent. Of het zoeken is naar een mooie foto omdat je denkt aan een bepaalde foto die je wilt hebben of dat je loopt te piekeren of loopt na te denken over een gesprek die komt of die je al hebt gehad. Je denkt en al je aandacht is gericht op wat en waarover je denkt. 

En als je iets ziet en je begint er over na te denken, wat het is, wat het kan zijn, wat je er mee  kan; dit is een indirecte waarneming.

Je bent niet beschikbaar.

De basis

Beschikbaarheid’ is de basis van het pad van contemplatieve fotografie. De beoefening is dat je ons beschikbaar maakt voor directe waarnemingen. En dat je hier iedere keer al sje merkt dat je niet beschikbaar bent je kan terugkeren naar beschikbaarheid. 

Je herkent het gebabbel van jezelf in jezelf en je laten dit meer op de achtergrond, je laat het met rust.

Vanuit beschikbaarheid

Vanuit deze openheid van beschikbaarheid herken je steeds beter wanneer je een directe ervaring van zien ervaart. Je herkent die eerste impuls, dit is de flits van waarneming.

Reactie plaatsen