6 Meest Gestelde Vragen over Miksang Fotografie #6

Vraag 6. Waarom fotografeer je alleen in kleur? Ik zie geen Miksang zwart-wit foto’s, en zwart-wit foto’s vind ik wel vaak er mooier uitzien.


Waarom fotograferen we in kleur?

Omdat we de wereld in kleur zien.

In Miksang zijn we geïnteresseerd om datgene wat we zien te fotograferen zoals we het zien, in de kleuren zoals we het zien. Zodat de foto laat zien wat wij werkelijk gezien hebben.

De nostalgie van het zwart-wit fotograferen stamt uit de tijd vóór kleurfotografie.
Fotografie begon in 1826 met zwart-wit en was de enige manier om te kunnen fotograferen.
Tot ca. 1960 was dit ook het meest betaalbare. In 1860 werd de eerste kleurenfoto gemaakt, maar tot 1960 was zwart-wit fotografie het meest betaalbare voor iedereen.

Handmatig foto’s inkleuren

In het begin van fotografie werden de foto’s ook wel handmatig ingekleurd, om het fotobeeld zo natuurgetrouw over te laten komen. Of om het als een schilderij over te laten komen, want fotografie was toen nog geen kunstvorm maar werd gezien als een technisch reproductiemiddel.

Zodra het fotograferen in kleur betaalbaar werd vanaf 1960, stapten de meeste fotograferen over.
Onder andere ook Henri Cartier-Bresson die ondertussen zeer bekend was geworden door zijn vele beroemde zwart-wit foto’s.
De nieuwe ontwikkeling van betaalbare kleurfotografie opende ook de deur voor de consument, en fotograferen in kleur werd voor iedereen toegankelijk.

Dit gezegd hebbende is ieder helemaal vrij om te kiezen of je fotografeert met of zonder filters; het is allemaal creatieve expressie.

Vanuit Miksang en vanuit pure waarneming is het verlangen naar foto’s in zwart-wit, of de zwart-wit fotografie mooier vinden eenvoudigweg een mentale voorkeur: een externe fotografische filter die een interne mentale filter weerspiegelt.


  • Meest Gestelde Vraag #1 > ‘Veel Miksang foto’s lijken van dichtbij te zijn gefotografeerd. Fotografeer je in Miksang alleen details of ook wat je helemaal ziet?’
  • Meest Gestelde Vraag #2 > ‘Je kan toch niet de hele tijd open en onbevangen kijken en alles binnen laten komen? Dat lijkt me erg vermoeiend.’
  • Meest Gestelde Vraag #3 > ‘Miksang gaat over geraakt zien, zomaar iets zien en genieten. Dit ervaar ik al heel vaak; waarom moet ik dan nog een foto maken?’
  • Meest Gestelde Vraag #4 > ‘Bijna alle Miksang foto’s hebben de regel van derden en de gulden snede in zich. Je doet dan toch aan compositie? Hoe kies je de Miksang compositie zodat je de meest interessante foto krijgt?
  • Meest Gestelde Vraag #5 > ‘Het valt me op dat in Miksang alle foto’s een rechthoek zijn. Zo zien we de wereld toch niet?’
Over de schrijver
Mijn camera neem ik altijd mee, en ja ook als ik naar de supermarkt ga of naar de vuilcontainer. De ervaring van geraakt zien is en blijft een verrassend heerlijk iets wat me ook nog jong en jeugdig houdt, met een kinderlijke blik. Ik ben vaak in de keuken te vinden, ben gek op spinazie en boerenkool, en op mijn balkon tuinier ik verticaal. De zee en duinen zijn mijn achtertuin waar ik graag even induik ;-)
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down