6 Meest Gestelde Vragen over Miksang Fotografie #3

Vraag 3. Miksang gaat over geraakt zien, zomaar iets zien en genieten. Dit ervaar ik al heel vaak; waarom moet ik dan nog een foto maken?


 1. Wij zijn expressieve wezens

  Het creatief uitdrukking geven aan een zintuiglijke ervaring hoort bij onze natuurlijke expressie.
  Dat zie je aan kinderen; zij drukken zich vooral creatief uit en laten zien dat spelen heel natuurlijk is.
  Al spelende leren kinderen heel snel! Kinderen zijn sponsjes die graag willen opnemen en graag willen leren, maar vooral willen spelen.
  Als volwassenen verfijnen we onze spons en ontwikkelen wij vooral spelenderwijs gezonde actieve hersenen.“Wetenschappers hebben recentelijk ontdekt dat het ongeveer 400 herhalingen nodig heeft om een nieuwe synaps verbinding in de hersenen te creëeren – tenzij het spelenderwijs gebeurt. Dan vindt het plaats in 10 à 20 herhalingen.” Dr. Karyn PulvisExpressie geven aan wat levendig en vreugdevol resoneert is vooral gezond; het draagt bij aan een langer leven.
  Toch onderdrukken we deze impulsen en redenen we veel impulsen weg. Doorlopend!Hoe onderdrukken we onszelf?
  “Ik heb het al gezien en dat is genoeg en hoef ik niet persé een foto te maken, het zit nu in mijn hoofd als herinnering” of “ik heb nu geen tijd om foto te maken” of ” ik heb geen zin, dat komt later wel”, “mijn camera ligt ergens opgeborgen”.
  Al dit soort redenaties zijn een verhulde vorm van het onderdrukken van onze natuurlijk behoefte aan expressie.Maar, we worden niet blij als we onze creatieve expressie onderdrukken.
  Op langere termijn verkorten we daarmee zelfs ons leven!
  Onszelf creatief uitdrukken betekent niet dat we ons leven moeten omgooien en dat we kunstenaar moeten worden of professioneel fotograaf. Als dat je ware inspiratie is is dat het opvolgen waard, maar hier gaat het over dat we creatieve expressie inbouwen in ons dagelijks leven integreren we de vreugde en vervulling in allerlei activiteiten in ons leven.Creatieve expressie is een werkelijke levensbehoefte, en niet slechts een luxe of een hobby.


 2. Helder zien is inherent aanwezig in ieder van ons; hier worden we mee geboren

  Maar dit ervaren we niet altijd zo!Door spelenderwijze en bewust te oefenen in onbevangen kijken, verwonderen én fotograferen, activeren we ons helder zien. Zo maken we ons zicht helder.Ons zicht is vaak niet helder omdat we veel denken.
  Als we veel en schijnbaar onophoudelijk denken gaat alle aandacht hoofdzakelijk naar het denken, en niet naar onze zintuigelijke ervaring en niet naar wat we voelend opmerken wat we zomaar zintuigelijk ervaren.De meesten van ons denken zoveel dat we helder zien nauwelijks ervaren; we ervaren vooral het denken zelf en allerlei emoties en gevoelens die hieruit voortkomen. Zo vertroebelen we ons helder zien.Net als een raam die regelmatig schoongemaakt moet worden. Eén keer schoonmaken is niet voldoende voor altijd. Door de tijd en allerlei weersomstandigheden waar het raam aan is blootgesteld wordt het raam weer vies. Het voelt ook altijd fijn en voldaan als het raam weer schoon is. Omdat we weer helder kunnen zien!


 3. We worden preciezer

  Door ons te verbinden aan iets zomaar zien, dit toelaten én er expressie aan geven worden we preciezer in wat we echt zien. Het daadwerkelijk fotograferen houdt ook in dat we de tijd nemen voor wat we in eerste instantie al direct levendig en vreugdevol gezien hebben. We nemen rustig de tijd om precies te zijn. Zo wordt het geraakt zien een complete ervaring: een geheel aan verbinding en intimiteit. De ervaring leert dat het geraakt zien zonder er expressie aan te geven, maakt dat onze ervaringen van geraakt geziene steeds vager wordt.En een algemene en menselijke valkuil in de benadering van de kunsten is dat de mooiste beelden in het hoofd zitten. En de intellectuele verwoording die we vertellen is de creatieve expressie die we dan delen, maar er heeft geen daadwerkelijke expressie plaatsgevonden.


 4. Delen is helen

  Voor mij is een Miksang foto maken een expressie van vriendelijkheid. Het delen van Miksang foto’s is het delen van tijdloze momenten van mijn unieke geraakte zien.
  Dit is mijn manier om eenvoudig, oprecht en gepassioneerd bij te dragen aan een mooiere wereld. Delen is helen.


 • Meest Gestelde Vraag #4 > ‘Bijna alle Miksang foto’s hebben de regel van derden en de gulden snede in zich. Je doet dan toch aan compositie? Hoe kies je de Miksang compositie zodat je de meest interessante foto krijgt?
 • Meest Gestelde Vraag #5 > ‘Het valt me op dat in Miksang alle foto’s een rechthoek zijn. Zo zien we de wereld toch niet?’
 • Meest Gestelde Vraag #6 >  ‘Waarom fotografeer je alleen in kleur? Ik zie geen Miksang zwart-wit foto’s, en zwart-wit foto’s vind ik wel vaak er mooier uitzien.’
Over de schrijver
Mijn camera neem ik altijd mee, en ja ook als ik naar de supermarkt ga of naar de vuilcontainer. De ervaring van geraakt zien is en blijft een verrassend heerlijk iets wat me ook nog jong en jeugdig houdt, met een kinderlijke blik. Ik ben vaak in de keuken te vinden, ben gek op spinazie en boerenkool, en op mijn balkon tuinier ik verticaal. De zee en duinen zijn mijn achtertuin waar ik graag even induik ;-)
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down