Wat is contemplatieve fotografie?

Wat is contemplatieve fotografie?

 lev

Wat is contemplatieve fotografie en hoe doe je dat?

Contemplatieve fotografie is gebaseerd op de tijd nemen en op dieper beschouwen wat we visueel waarnemen. Hoe doen we dat? En hoe fotograferen we contemplatief? 

Contemplatie is een andere term voor 'beschouwing'. De term stamt van het Latijnse contemplatio. Letterlijk betekent contemplatie 'het scheiden van iets uit zijn omgeving'.

Contemplatie kan objectgericht zijn maar het veronderstelt een zekere mate van innerlijke stilte en kalmte en met een specifieke verbinding met het onderwerp van contemplatie. Men maakt zich vrij om geheel en al present te zijn, één en al aandacht.

Wat is contemplatief?

In deze contemplatieve benadering van fotografie ligt de nadruk op het proces van waarneming. We beschouwen wat we visueel waarnemen dieper. Zodat we begrijpen wat we waarnemen, iets wat we zomaar zien. We kijken dieper naar iets wat we zien, dat ene wat we zien. Dat ene wat we zien in de veelheid van de hele visuele omgeving.

1. We scheiden het als het ware uit de rest van de omgeving, en bekijken het dieper. Zodat we volledig begrijpen wat we zien.
2. We bekijken wat we zien los van alle betekenissen die we al kennen; we halen het uit de omgeving van wat we al kennen.

In contemplatieve fotografie nemen we de tijd

We staan onszelf toe de tijd nemen. We kijken dieper. En dieper kijken begint met stilstaan. We staan stil en laten onze vele denken en onze zorgen en ons gepieker even met rust. We staan stil en laten onze drive om op zoek te gaan om iets interessant te willen zien even met rust, we stoppen even met jagen op een foto, we stoppen even met het willen van een mooi eindresultaat.
Om in deze eeuw even op te houden met rondrennen, rustig in het gras te gaan zitten, de wereld uit te zetten en de aarde weer te voelen, om het oog toe te staan een wilg te zien, een wolk, een blad – dat is een onvergetelijke, wonderbaarlijke ervaring…”    Frederick Franck uit 'De zen van het zien'

In contemplatieve fotografie is directe waarneming de rode draad

We hebben directe waarneming en indirecte waarneming. Directe waarneming is wat we zintuiglijk ervaren en indirecte waarneming is wat we er over denken. In deze contemplatieve benadering onderzoeken we altijd onze directe visuele waarneming, en wat we er over denken laten we met rust. De rode draad is directe visuele waarneming.

Contemplatieve fotografie is geraakt zien

Contemplatieve fotografie gaat over geraakt zien. Geraakt zien is de ervaring van directe visuele waarneming.
We leren herkennen hoe en wanneer we geraakt zien als ervaring voelen. We herkennen deze ervaring van geraakt zien en we erkennen wat we voelen. Op deze manier kunnen we moeiteloos dieper verbinding maken met de directe wereld om ons heen en in onszelf.

Hoe fotograferen we contemplatief?

Altijd in het nu.
Als we de tijd genomen hebben om te beschouwen wat we zien, en wat we als geraakt zien ervaren, gaan we volledig begrijpen wat we zien.
Begrijpen wat we zien houdt in dat we begrijpen wat er visueel bij onze waarneming hoort en wat niet.
En als we hier fotografisch expressie aangeven met niet te veel in beeld en niet te weinig in beeld, fotograferen we wat we zien met precies genoeg in beeld.

We fotograferen ook daadwerkelijk. We stellen het fotograferen ook niet uit, we maken niet straks of later of morgen een foto, en ook vermijden we het niet om een foto te maken. We geven op oprechte wijze expressie aan onze waarneming. Nu.

De vreugde van contemplatieve fotografie

De vreugde van het contemplatieve proces van zit 'm in het begin tot en het met eind. Van de levendigheid van onze unieke directe waarneming van geraakt zien tot en met het eindresultaat. van een gelukte foto die precies laat zien wat we gezien hebben. Zo is de cirkel rond.

De foto's in contemplatieve fotografie

In contemplatieve fotografie zijn de foto's het natuurlijke bijproduct van het waarnemingsproces. Een foto is tevens ook het eindresultaat wat we kunnen delen.
In deze contemplatieve benadering van fotografie delen we een moment van onze unieke waarneming middels de foto, de gelukte foto.
Rechtstreeks vanuit ons hart, door de camera via de foto naar de kijker.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down