De kunst van het zien: waarom het in Miksang juist niet om de (perfecte) foto gaat
19 januari 2025 
4 min. leestijd

De kunst van het zien: waarom het in Miksang juist niet om de (perfecte) foto gaat

Ja, ben ik weer over dat 'perfecte' plaatje ;-)

Wat juist in Miksang een obstakel vormt in plaats van inspiratie. Een perfect plaatje is geen garantie voor een geslaagd moment van waarneming.

In de fotobesprekingen zie ik vaak onbewuste ideeën over perfecte plaatjes naar voren komen, gevoed door wat fotografie-bladen en -opleidingen ons aanleren. Ook ik heb het zo geleerd!

Tegelijk kennen juist fotografie-liefhebbers die momenten waarop alles spontaan en moeiteloos samenvalt − het perfecte moment, met het juiste timing. Alles klopt!

Miksang biedt een pad en tools om je hier altijd op af te stemmen, zodat mooie plaatjes niet het doel zijn, maar het bijproduct van pure waarneming en oprechte expressie met contemplatieve fotografie.

Fotografie draait meestal om de foto als eindresultaat

De juiste camera, de perfecte lens, en technische trucs zoals dramatische composities of creatieve effecten.. alles voor die ene mooie foto.

In de Miksang benadering van fotografie verschuiven we de focus: weg van het eindresultaat, richting het proces van kijken − tot en met het indrukken van de knop.

Het doel van Miksang?

👉 Hoe je echt ziet, zonder oordeel. Oordelen veroordelen brengen je niet in, maar uit verbinding, Ze je geven geen breder, maar een juist een nauwer perspectief.

👉 Hoe je je dagelijks wereld fris kunt ervaren en bewust in het nu kunt zijn. Zodat je meer kunt genieten van je zintuigelijke gewaarwordingen.

👉 Je laten verrassen en verwonderen. De rijkdom van alledaagse schoonheid is dichterbij dan je denkt.

👉 Toelaten wat voor jou visueel resoneert. Alledaagse schoonheid raakt je vanzelf vanuit openheid.

Miksang foto's zijn mooi én een bijproduct

Dit is echt een magische ontdekking! Dat je én met de Miksang benadering mooie foto's maakt, én wat tevens een bijproduct is van jouw proces van waarneming en oprechte fotografische expressie.

Vanuit openheid, wakker kijken en oprechtheid ontdek je de alledaagse schoonheid en ontwikkel je een frisse blik. Zoals de fotograaf Henri Cartier-Bresson het antwoordde op de vraag hoe hij zijn mooie foto's maakt: "Als je je ogen, geest en hart op één lijn liggen".

Waarom opnieuw leren kijken?

Joris verwoordt het treffend in de video: "Eerst zie je even niks, terwijl je wel iets ziet".

Je ziet niet wat je verwacht, maar gewoon wat er al is.

Bekijk deze video (3 min.) waarin Joris Linssen meedoet aan visuele oefeningen en leert kijken zonder oordeel. ⬇️

Dat is een kernprincipe in Miksang: de flits van waarneming − een voelbaar moment waarop iets je raakt, zonder nadenken. Deze ervaring is puur, direct, levendig en komt vanuit je hart.

 Van kijken naar zien

We kijken vaak met ons denkende hoofd!

  • "Is dit interessant genoeg?"
  • "Wat zal een ander hiervan vinden?"
  • "Dit moet een mooie foto worden."

Dit vergelijkend en analyserend denken blokkeert onze openheid.

In Miksang leer je dit los te laten door even pas op de plaats te maken. Deze oefening brengt je in een staat van rust en openheid, volledig in het hier en nu:

  1. Sluit je ogen.
  2. Neem een fijne diepe in- en uitademing.
  3. Voel je lichaam −vanaf je voeten, omhoog, tot je kruin.
  4. Accepteer alle sensaties −fysieke gewaarwordingen, herinneringen, alles is oké.
  5. Land in je hartcentrum −leg beide handen even op je hartstreek.
  6. Breng je aandacht naar de achterkant van je ogen −bereid je voor om je ogen te openen.
  7. Open je ogen wagenwijd!

Je kan jezelf namelijk niet in een frisse blik denken − dit is op zichzelf al een contradictie!

Als je denkt, denk je. Als je kijkt, kijk je.

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie

Miksang draait niet om technische perfectie

Maar techniek doet er wel toe. In Miksang houden we het gebruik van de camera eenvoudig. Het begrijpen van de scherptediepte-instelling is bijvoorbeeld belangrijk, zodat je foto precies de scherpte toont zoals jij het zag. Gelukkig kan je dit moeiteloos instellen op vrijwel iedere camera!

Fotografie is dan wel geen hogere wiskunde (echt niet ;-), pure waarneming is dat wel! Er zitten zoveel onontdekte en vergeten lagen in hoe we kijken en zien, Daarom ligt de nadruk in Miksang op:

  • Onbevangen kijken
  • Geraakt zien
  • Intuïtieve gewaarwording wat resoneert

Wat tips voor een frisse blik!

Wil je zelf ervaren hoe het is om fris te kijken? Probeer deze eenvoudige oefeningen:

  • Maak een bewuste wandeling en focus op een specifiek element, zoals kleur of speelse patronen.
  • Sta stil bij wat je raakt. Laat wat je ziet tot je doordringen voordat je een foto maakt (de camera meteen omhoog brengen is ook een patroon!).
  • Kijk met kinderlijke nieuwsgierigheid naar je eigen straat, huis, terras of auto alsof je het voor het eerst ziet.

miksang retraite, miksang fotografie, mindful fotografie, miskang fotografie, mindfulness, meditatie, yoga, meditatie retreat, spiritualiteit, creatief fotograferen, contemplatieve fotografie, miksang contemplatieve fotografie


Een balans tussen intuïtie en fotografische expressie

Miksang nodigt je uit om vanuit intuïtie te fotograferen en je innerlijke ruimte te gebruiken als kompas. Het proces van onbevangen kijken en zuivert je waarneming. Zo landt je steeds vaker in de ervaring van hier en nu. Je leert vertrouwen op je ervaringen van geraakt zien, jouw unieke momenten van alledaagse schoonheid zien.

Wil je dit zelf ervaren?

Tijdens de Open Middag op 25 januari kun je zelf ervaren hoe het is om zelf fris te ervaren. Ontdek hoe eenvoudige visuele oefeningen je blik openen en leer je wat Miksang Fotografie bijzonder maakt.

De Open Middag is ook een goede gelegenheid om meer te horen over de 2-jarige Miksang Opleiding, die op 28 maart start met de 3-daagse Miksang 1...

Meer weten?


Over de schrijver
Mijn camera gaat echt altijd mee – naar de supermarkt, de vuilcontainer, of terwijl ik op de trein wacht. De ervaring van geraakt zien blijft me verrassen en vervullen. Het houdt me jong van geest én hart, en ik geniet volop van mijn kinderlijke blik.Je vindt me vaak in de keuken, waar ik ietwat chaotisch en met improvisatie kook, en op mijn balkon tuinier ik verticaal.. Vrij voelen? Daar heb ik geen speciale plekken voor nodig. Maar toch... de zee en de duinen – mijn achtertuin – hebben een bijzonder plekje in mijn hart. Ik duik graag in het zilte, en een avondwandeling langs de vloedlijn met piepende strandlopertjes maakt me erg gelukkig. ;-)
Reactie plaatsen